Handla säkert online
Publicerad: 2020-10-23
Senast ändrad: 2024-11-29
För den som älskar att shoppa online kan det vara svårt att stå emot frestelsen att klicka hem nya fynd – vare sig det handlar om prylar, resor, eller konsertbiljetter. Men mitt bland alla erbjudanden döljer sig bedragare och fällor. Hur kan du skydda dina kortuppgifter och handla säkert? I den här guiden får du praktiska tips och råd som hjälper dig att undvika bluffar och göra tryggare köp på nätet.
Kortbedrägerier
När du tror att du anger dina kortuppgifter på en legitim webbsida – kanske för att köpa en produkt eller tjänst, eller för att verifiera ditt konto på uppmaning av din bank – finns risken att du istället lämnar över uppgifterna till en falsk webbsida som sparar informationen. På så sätt kan ditt kort användas för köp och betalningar som du själv inte har godkänt.
I takt med att vår handel på internet växer, ökar även kortbedrägerierna online. Om du sparar dina kortuppgifter i databaser hos olika företag och betalningstjänster räcker det med att en av dessa sidor blir hackad för att bedragare ska komma över dina uppgifter – och då hjälper inte ditt eget virusskydd särskilt mycket.
Var också alltid försiktig när du uppger ditt kortnummer. Om du inte är helt säker på att webbsidan är pålitlig, bör du undvika att dela känslig information. Ett bra sätt att kontrollera om sajten är seriös är att söka på webbadressen online – där kan du ofta hitta värdefull information som visar om sidan erbjuder säker betalning eller inte.
Film som illustrerar hur ett kortbedrägeri kan gå till och tips på hur man kan skydda sig.
Paketbedrägerier
Under stora handelshögtider såsom Black Friday och julhandeln är det viktigt att vara uppmärksam. Det är vanligt förekommande att bedragare utnyttjar mängden paketleveranser under denna period med falska sms som ser ut att komma från fraktbolag. Meddelandena hänvisar ofta till en kommande leverans och innehåller en länk som mottagaren uppmanas att klicka på för att följa, spåra eller bekräfta paketet. Detta kan vara ett försök till ett så kallat smishingbedrägeri, där bedragare använder sms för att lura mottagaren.
Om du får ett sms om en leverans som du inte känner igen, eller om du är osäker på länkens äkthet, bör du absolut inte klicka på den. Det finns en risk att du laddar ner skadlig kod till din telefon eller hamnar på en falsk hemsida som försöker få dig att lämna ut personliga uppgifter. Om du har gjort en beställning men ändå tycker att sms:et ser misstänkt ut, är det bättre att själv kontakta fraktbolaget för att få information om din leverans.
Läs vår varning om falska leverans-sms.
Nätfiske
Nätfiske, även kallat phishing, är ett vanligt förekommande bedrägeri även utanför stora handelshögtider. Det innebär att bedragare försöker få dig att uppge privata uppgifter genom att imitera seriösa aktörer genom att kontakta dig via mejl. Avsändaren kan utge sig för att vara ett företag, din bank, eller en myndighet, ironiskt nog ofta med syftet att rädda dig från ett pågående intrång i dina konton, eller för att ta emot pengar på ditt konto. Kom ihåg att seriösa aktörer aldrig kommer att be dig uppge känslig information som ger tillgång till dina privata konton.
Bedragare kan även höra av sig via sms eller telefonsamtal. Kom ihåg att seriösa banker, myndigheter eller företag aldrig ber sina kunder eller användare att uppge information som kan ge tillgång till dina privata konton.
Om du ändå känner dig osäker kan du själv kontakta avsändaren och se hur det verkligen ligger till.
Så skyddar du dina kortuppgifter
Förutom det uppenbara faktum att du ska hålla reda på kortet och inte släppa det ifrån dig, finns flera säkerhetsåtgärder som minskar riskerna för att en bedragare kommer över dina betal- eller kreditkortsuppgifter online.
- Lås alltid ditt kort för internet och utlandsköp
Genom att låsa ditt kort för internet- och utlandsköp hindrar du på ett effektivt sätt kriminella från att använda dina kortuppgifter, även där tvåfaktorsautentisering saknas. Öppna endast kortet i samband med köp och uttag.
- Säker betalning
Med säker betalning, eller 3D-secure, måste du alltid verifiera ditt köp med BankID alternativt en kod som skickas via sms. Detta innebär att den personen som försöker handla med dina kortuppgifter, inte kan genomföra köpet utan tillgång till din mobila enhet eller BankID. De flesta seriösa e-handelssidor erbjuder säker betalning till sina kunder.
- Särskilt kort för internetköp
Ett bra tips för dig som ofta handlar online är att skaffa ett kort som enbart används till internetköp, dit du endast för över pengar när du faktiskt ska köpa något. De flesta banker erbjuder även ett slags lås på kortet, som när det är aktivt totalt hindrar kortet från att användas för betalningar online. Hör med din bank om vilken lösning de kan erbjuda dig!
- Spärra kortet och polisanmäl
Om du upptäcker oväntade aktiviteter i negativ bemärkelse på ditt konto ska du omgående spärra kortet och kontakta din bank. Följ även upp ärendet med en polisanmälan, vilket du alltid behöver för vidare processer med bank eller försäkringsbolag utifall att du blivit utsatt för ett brott.
Sammanfattning:
- Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp.
- Dubbelkolla alltid sidan du ska handla från genom att söka på webbadressen i din sökmotor och hämta information om sajten.
- Spara inte dina kortuppgifter på betalningssidan.
- Handla från sidor som erbjuder 3D-secure för säker betalning.
- Skaffa ett speciellt kort för internetköp och ha inte alla pengar på ditt kort som du handlar online med.
- Om du upptäcker uttag eller betalningar från ditt kort, ska du omgående spärra det hos din bank.
- Fråga din bank vilka åtgärder/tjänster de kan erbjuda för att handla säkert på internet.