Påminnelse om falska leverans-sms.
5 min lästid
Testa nu

Är lösenordet säkert?

Visste du att..? Ett lösenord som består av endast 8 siffror kan hackas nästan omedelbart, medan ett lösenord som består av 8 små bokstäver knäcks på 5 sekunder. Ju svagare lösenord, desto större är risken att råka ut för ID-kapning. Om ditt lösenord är mamma, bajskorv eller 12345678 är det nog läge att byta.

Du har hört det förut, vi säger det igen - använd aldrig samma lösenord till flera olika tjänster eller inloggningar.

Digitaliseringen i all ära, parallellt med smidiga inloggningar med fingeravtryck eller face-ID dras de flesta av oss fortfarande med för svaga lösenord.

Handen upp om du någon gång suttit framför datorn och suckat när du precis bytt till ett långt och krångligt lösenord och inloggningen ändå strular. Handen upp om du kanske också i det läget svurit irriterat och tänkt ”jaja, jag byter väl tillfälligt till något enkelt och kort då, bara jag kommer in nu så får jag byta det sen!”.

Nytt lösenord: abcd1234.
Enter. Logga in. Klart!

Du har "råkat" skapa ett av Sveriges vanligaste lösenord. Ajdå.

I testet nedan kan du prova om ett lösenord är säkert eller inte. Syftet med testet är att få en ökad kännedom kring ämnet. Ökad kunskap minskar risken för att drabbas av intrång. Du kan göra testet hur många gånger du vill om du önskar testa olika lösenord. Vi rekommenderar INTE att du använder något av dina riktiga lösenord

Så här skapar du ett säkert lösenord

Använd en lösenordshanterare. Trött på att försöka krångla till 16-22 tecken och variera dig i det oändliga? Då är en lösenordshanteraredin bästa vän! Exempelvis innehåller de flesta antivirusprogram gratis lösenordshanterare så att du snabbt generera ett unikt och säkrare lösenord.

Använd aldrig siffror, datum eller detaljer som kan kopplas till dig som person i lösenordet. Undvik också smeknamn som till exempel “Lollo” om du heter Louise eller “Mange” om du heter Magnus och så vidare. Använd dig aldrig av några uppgifter som är offentliga om dig, alltså födelsedatum, gatuadresser eller ålder. Vill du använda siffror och datum bör du hitta på sifferkombinationer som inte kan kopplas till dig på ett naturligt sätt. Undvik också att exponera vänners eller familjemedlemmars uppgifter.

Se till att dina lösenord är långa och unika. Ett lösenord på sex till åtta tecken brukar vara minimikrav på de flesta tjänster och inloggningar. Ett längre lösenord är givetvis svårare att knäcka och kan därmed fördröja ett angrep.

Skapa dina lösenord med hjälp av en lösenordsfras. Det hjälper dig att komma ihåg lösenorden och blir svårare att komma fram till. Ex kan du ta första delen i en låt-text du gillar och använda första bokstaven i varje ord, variera mellan stora och små bokstäver.

Så höjer du din lösenordssäkerhet - några konkreta knep

Lösenordshanterare

En lösenordshanterare hjälper dig att förvara dina sparade lösenord på ett säkert sätt. Du ska aldrig spara dina lösenord i webbläsaren, använd en lösenordshanterare istället. Drabbas din dator av skadlig kod finns det risk att dina sparade lösenord läcker ut.

Flerstegsinloggning

Om du inte redan gjort det är det hög tid att aktivera flerstegsinloggning på alla konton som erbjuder den möjligheten. flerstegsinloggning innebär att du får ytterligare ett lager av säkerhet - det räcker inte bara med att logga in med ditt lösenord, du måste också uppge exempelvis en kod som du fått på sms eller via en autenticeringsapp

Säkerhetsnyckel

För dig som vill höja säkerheten till högsta nivå rekommenderas en fysisk säkerhetsnyckel. Du kopplar säkerhetsnyckeln till de tjänster du vill skydda till exempel e-postkontot, webbutiker med flera. Även om en angripare skulle komma över din e-postadress och ditt lösenord kan hen inte logga in på distans utan tillgång till din fysiska säkerhetsnyckel.

En säkerhetsnyckel ser ut ungefär som ett USB-minne och du aktiverar och använder den enkelt genom att bara plugga in den i datorns USB-port. Vill du även använda en säkerhetsnyckel för mobilen är det att rekommendera att du köper en med NFC (närfältskommunikation, en överföringsmetod för kontaktlöst utbyte av data över korta sträckor)). Då kan du bara hålla nyckeln mot baksidan av mobilen för att verifiera din identitet när du loggar in.

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och villkor gäller. Säkerhetskollen sparar inga lösenord, men vi använder oss av tredjepartsleverantör. Testet utförs av haveibeenpwned.com ​.