Folksam varnar för sms bedrägeri.
5 min lästid
Skydda dig

Digitala plånböcker

Publicerad: 2020-10-23

Senast ändrad: 2023-07-07

I det kontantlösa samhället bär de flesta av oss alltid med våra betal- och kreditkort för att utföra köp och betalningar. Vissa personer väljer att spara kortuppgifterna i betalningsappar i telefonen, eller så förs pengarna över till konton på internet. Sådana lösningar kan innebära att du både enklare och säkrare kan köpa prylar på internet och till och med blippa telefonen istället för betal- eller kreditkortet i butikerna. Kanske leder denna utveckling till att även våra betal- och kreditkort så småningom försvinner, och att vi kommer att sköta allting som har med pengar och betalningar att göra, direkt från våra uppkopplade enheter. Nog kan det bli både enklare och säkrare, men det finns vissa saker som måste tas i beaktning när vi gör dessa ekonomiska omställningar.

Digital plånbok

Skydda din smartphone och digitala plånbok med ett säkert skärmlås – helst fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Så funkar det

Digitala plånböcker är alternativa och relativt säkra betalningssystem som ger dig möjligheten att utföra betalningar vi en app i telefonen. Detta möjliggörs genom MST- , alternativt NFC-teknik, varigenom dina kortuppgifter överförs direkt till betalningsterminaler via din smartphone, utan att du använder ditt fysiska betal- eller kreditkort. Både Apple, Samsung och Google erbjuder sina egna digitala plånböcker.

Fördelar med digitala plånböcker

En uppenbar fördel med att spara dina kortuppgifter i en digital plånbok, eller föra över pengar till en elektronisk plånbok som till exempel PayPal, är att du slipper knappa in dina kortuppgifter varje gång du genomför ett köp. Förutom att det är krångligare att ta fram ditt fysiska betal- eller kreditkort, finns det även en risk med att knappa in kortuppgifterna på betalningssidor eftersom de i värsta fall kan sparas ner och användas för köp av utomstående. Om du lämnar betal- eller kreditkortet hemma är det ju dessutom mindre risk att du blir bestulen eller tappar bort det.

Skydda din smartphone från intrång

Med hela vår värld, och inte minst vår ekonomi, kopplade till appar i smartphones är det oerhört viktigt med ett starkt skydd mot intrång i telefonen, eftersom det alltid finns en risk för att du blir bestulen eller tappar bort din smartphone. Om möjligt ska du använda dig av ansiktsigenkänning och fingeravtryck som skärmlås, eftersom de är de säkraste skydden mot intrång.

VPN-tunnel eller privat uppkoppling

När du utför betalningar online via din telefon är det bättre att använda ditt eget mobilnät än ett offentligt nätverk. Risken för att cyberbrottslingar ligger och lurar på de offentliga nätverken och försöker att komma över dina privata uppgifter finns alltid. Att använda sig av en VPN-tunnel är ett klokt val av samma anledning, eftersom du på så sätt krypterar informationen som skickas från och till din mobila enhet.

Hitta din smartphone

Se dessutom till att du snabbt kan spåra och låsa telefonen via Hitta-tjänsterna som erbjuds för både Android- och iPhone-enheter. Vidare ska du skydda känslig information som inloggningsuppgifter till viktiga appar, till exempel din digitala plånbok eller BankID. Att ha dem antecknade i telefonen gör det enklare för obehöriga att kapa dina konton.

Säker programvara

Var aktsam! Ladda inte ner vilken digital plånbok som helst, utan välj en som kommer från ett väl ansett företag. Det finns varianter med knapphändig programvara och sämre säkerhet som cyberbrottslingar lättare kan knäcka och ta sig in i för att kapa dina kortuppgifter. Om du känner dig osäker på en app – gör en sökning på internet för att samla mer information – och håll dig till appar som du laddar ner via Google Play eller App Store. Av samma anledning ska du inte klicka på länkar eller bilagor som du får skickade till dig – även till synes seriösa avsändare kan vara falska imitationer.

Är du säker?

  • Skydda din smartphone och digitala plånbok med ett säkert skärmlås – helst fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.
  • Ha ett starkt och unikt lösenord till din digitala plånbok.
  • Använd dig av Hitta-tjänsterna som finns för både Android- och iPhone-enheter.
  • Surfa på privata nätverk eller din egen mobila anslutning, alternativt använd en VPN-tunnel.
  • Kontrollera att appen som du laddar ner är säker och klicka inte på misstänkta länkar eller bilagor som du får skickade till dig.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket