Folksam varnar för sms bedrägeri.
5 min lästid
Artikel

Fem tips för säkrare köp på internet

Publicerad: 2020-09-01

Senast ändrad: 2023-11-01

Att göra sina köp online är idag vardag för de flesta, men ändå är det få som reflekterar över hur lätt det kan vara att bli lurad. Genom att vässa dina kunskaper om säker e-handel kan du skydda dig mot att bli utsatt.

1) Kolla avsändaren
När du handlar på nätet finns det några enkla sätt att kolla upp företaget ifråga och se att det inte rör sig om skojare. Börja med att titta på kontaktuppgifterna. Finns det en adress, ett telefonnummer och organisationsnummer till företaget? Om inte så kan du direkt välja en annan nätbutik. Finns det ett telefonnummer till företagets kundtjänst? Testa att ringa dit, om numret inte har någon abonnent kan det också vara läge att inte lita på företaget.

2) Läs andras omdömen
Även om du tycker att företaget verkar säkert är det bra att veta vad tidigare kunder har att säga. Gör en snabb googling på företagets namn och läs omdömen och recensioner. Om många kommentarer vittnar om uteblivna produkter, saltade fakturor eller långa leveranstider så lita på dem och handla någon annanstans.

3) Lusläs adressfältet
Alla seriösa företag som erbjuder trygg betalning online använder en så kallad säker uppkoppling. Det visar sig genom att länken till betalningen börjar med ”https://” istället för bara ”http://” och ofta dyker ett hänglås upp i adressfältet. När du kommer in på betalningssidan och ser att S:et och låset finns i adressfältet betyder det att företaget krypterar data om lösenord och kortuppgifter. Men det händer att även bedragare skapar dessa ”säkra sidor” så börja alltid med att kontrollera punkt 1 och 2.

4) Öppna och stäng ditt kort
Ha ALLTID dina kort låsta för internetköp mellan inköpen. Det gör du snabbt via din banks app eller hemsida. Det gör helt enkelt att ingen kan göra onlineköp på kortet även om de skulle komma åt dina kortuppgifter. När det väl är dags att genomföra ett onlineköp går du bara in på Internet- eller mobilbanken (kolla upp med din bank vilket som passar dig bäst) och öppnar upp kortet igen. Smart, enkelt och säkert.

5) Spara inga kortuppgifter
När du skriver in dina kortuppgifter på en webbshop dyker ibland frågan upp om du vill spara uppgifterna på sidan och därmed slippa fylla i alla siffror nästa gång du handlar på samma ställe. Det kan verka bekvämt, men om sidan skulle bli hackad kan bedragarna komma åt dina siffror på ett kick. Spara därför aldrig dina kortuppgifter på sidor vid e-handel.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket