Påminnelse om falska leverans-sms.
5 min lästid
Skydda dig

Virus, maskar och skadlig kod

Publicerad: 2020-10-23

Senast ändrad: 2024-10-07

Genom att plantera skadlig kod, programvara eller virus på din dator, smartphone eller andra uppkopplade enheter kan cyberbrottslingar göra intrång och få tillgång till känslig information och filer på din dator. De kan dessutom radera data, försämra prestandan eller fjärrstyra datorn för att bland annat genomföra attacker på andra nätverk. På andra sidan står antivirusprogram och säkerhetsprogrammerare för att försöka stoppa dessa angrepp. Det pågår ett krig på internet, ett krig utan slut.

Angrepp

Att angripas av skadlig kod, programvara eller virus och maskar i din dator, kan ske genom godtrogna klick på länkar eller nedladdningar. Många gånger märker du inte ens av intrånget och din dator kan mycket väl fortsätta fungera precis som vanligt, även om angreppet sker i det tysta i bakgrunden.

Maskar och virus

Maskar är en typ av virus, skillnaden är att de inte kräver några aktiva handlingar för att spridas. De infekterar en gång, och sprids därefter genom svaga punkter i olika programvaror. De traditionella virusen infekterar å andra sidan främst via bilagor i e-postmeddelanden, vid installation av program eller från USB-minnen, och kräver oftast en aktiv handling.

Utpressningsvirus

Ett vanligt förekommande cyberbrott är att låsa dina enheter och kräva en lösensumma för att inte all din privata data ska raderas. För detta används ett utpressningsvirus, även kallat ransomware som ofta infekterar genom opålitliga webbplatser, falska programuppdateringar eller hämtade e-postbilagor. Det finns inte några som helst garantier för att du får tillbaka kontrollen över din dator om du betalar. Om du utsätts för utpressning ska du alltid göra en polisanmälan, men aldrig betala lösensummor.

Klicka inte på allt!

Ett vanligt sätt att smitta datorn med dessa skadliga angrepp är att klicka på länkar eller bilagor från meddelanden i din e-post, eller andra kommunikationsverktyg, såsom messenger, wechat, eller liknande. Falska webbplatser kan se legitima ut och vara identiska med en pålitlig sajt, vilket gör det svårt att skydda sig mot. Det är bra att ha en grundläggande skepsis till länkar eller bilagor som skickas till dig. Om du känner dig osäker då länken påstås innehålla viktig information, kan du göra en internetsökning på länken innan du klickar. På så sätt kan du lättare utvärdera huruvida avsändaren verkar seriös eller ej.

Antivirusprogrammen gör sitt bästa för att hålla rent

Antivirusskydd är ett måste för alla datoranvändare och en hackers största motståndare. De håller diverse hot borta så gott det går, och har även tilläggsfunktioner för en säkrare internetanvändning, till exempel annons- och skriptblockerare som minskar risken för angrepp från skadliga program. Om du däremot laddar ner och installerar skadlig programvara på din dator har du i regel redan släppt in hotet, förbi antivirusskyddet. Ibland tror vi oss vara så säkra att vi inte ens lyssnar till vårt antivirusskydd, utan godkänner nedladdningen eller installationen trots att vi har blivit varnade. Återigen, var oerhört försiktig med vilka program och filer du installerar – det finns gott om trojanska hästar som gärna tar plats på din hårddisk.

Uppdatera automatiskt!

All programvara skrivs i programmeringskod och ju mer avancerade datorprogrammen är, desto längre och mer komplex är i regel koden. Med tanke på hur omfattande denna kod är finns det nästan alltid kryphål i programvaran. Trots att de antas vara säkra när de lanseras, hittar snart hackers sårbarheter i koden och den svaga länken i säkerheten. Därför är det viktigt att uppdatera programvaran kontinuerligt med nya säkerhetsuppdateringar. Oftast kan du välja att få automatiska uppdateringar av programmen, vilket är att föredra ur säkerhetssynpunkt.

Är du säker?

  • Klicka inte på allt.
  • Använd alltid ett antivirusprogram.
  • Uppdatera dina program automatiskt
  • Gör en polisanmälan, men betala aldrig lösensummor om du blir utsatt för utpressning.
  • Besök hemsidan https://www.nomoreransom.org/ för att få hjälp om du blivit drabbad.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket