Folksam varnar för sms bedrägeri.

Bedrägerier och dataintrång

Bedrägerier och dataintrång är allvarliga hot mot vår digitala säkerhet och personliga integritet. Lär dig om de vanligaste bedrägerierna just nu, hur du kan skydda dig mot dessa hot och vad du bör göra om du blir utsatt.

ID-kapning

ID-kapning är en allvarlig form av identitetsstöld där någon använder dina personliga uppgifter för att begå brott i ditt namn. På vår kategorisida om ID-kapning kan du lära dig mer om hur ID-kapning fungerar, hur du kan skydda dig själv och vad du bör göra om du misstänker att du är offer för ID-kapning.

Romansbedrägerier

Romansbedrägeri, även kallat catfishing, är tyvärr ett utbrett brott på nätet som kan ha förödande konsekvenser för den som drabbas. Lär dig mer om hur detta bedrägeri fungerar, vilka varningssignaler du bör vara uppmärksam på och vad du kan göra om du misstänker att du har fallit offer för ett romansbedrägeri.

Nätfiske

Nätfiske, även känt som phishing, är en av de vanligaste formerna av cyberbrott som bedragare använder för att lura människor till att lämna ut personlig eller känslig information. Nätfiske kan ske via e-post, sociala medier eller andra digitala kommunikationskanaler. Vi har samlat artiklar om nätfiske, hur det fungerar, hur du kan känna igen och undvika nätfiskeförsök, samt vad du bör göra om du blir utsatt.

Telefonbedrägerier

Telefonbedrägerier är ett vanligt brott där bedragare försöker lura till sig pengar eller personlig information över telefon. På denna sida kan du lära dig mer om vilka typer av telefonbedrägerier som finns, hur du kan skydda dig själv och vad du bör göra om du utsätts för ett telefonbedrägeri.

SMS-bedrägeri

Smishing, eller SMS-fiske, är en typ av bedrägeri som ökar i popularitet. Bedragare skickar meddelanden via SMS i syfte att lura mottagaren till att lämna ut personlig information eller klicka på en länk som kan leda till skadlig kod. På denna sida kan du lära dig hur du kan känna igen smishing-försök, hur du kan skydda dig själv och vad du bör göra om du blir utsatt.