Påminnelse om falska leverans-sms.
5 min lästid
Skydda dig

Falska webbsidor

Publicerad: 2020-12-15

Senast ändrad: 2024-10-07

Onlinehandeln skjuter i taket. Dels på grund av ändrade beteendemönster men även i kölvattnet av pandemin. Den årliga julhandeln så som den brukar se ut med trängsel i köpcentrum och butiker är något vi kommer se mindre av denna jul. Det är något som bedragare utnyttjar. De har förberett falska webbsidor för att lura av besökare personliga uppgifter eller få dem att betala för något som inte levereras.

Webbadressen

Granska webbadressen högst upp i fönstret på din dator. Om inte adressen börjar med https så kan det vara en osäker plats att vara på – webbsidan visas som Not Secure. Det kan betyda att trafiken till sidan inte är krypterad och kan vara avlyssnad av utomstående. Tyvärr använder även bedragare sig av https, så man bör vara försiktig oavsett vilken sida man besöker på internet. För att bli mer säker följer du de kommande råden.

Länkar

Föreställ dig att en länk känns som en legitim avsändare. ”Hovra” över länken med muspekaren (håll den över länken) och titta längst ner på sidan för att se vilken adress länken pekar dig till. Stämmer det inte med produkten så kan sidan vara en falsk webbplats.

Var uppmärksam

Bedragare är mycket bra på att få webbsidor att se äkta ut. Ofta är det många små tecken på en sida som kan avslöja om en sida är falsk eller inte. Gå noga igenom en sida innan du överväger att göra ett köp. Ta reda på mer om sidan genom att göra egna sökningar och läs kundomdömen. Undersök ”om oss” och titta på vad sidan refererar till på ”kontakta oss”. Kolla upp referenser och se hur sidan rankas – bra eller dåligt.

Språket

Många falska webbsidor är direkt översatta automatiskt av program. Språket på sidan kan då bli svagt om man läser noga. Var uppmärksam på om det förekommer stavfel, fel i meningsuppbyggnad och andra konstigheter i text.

Handla bara på sidor som erbjuder 3D Secure

Om du har försäkrat dig om att sidan är äkta och bestämmer dig för ett köp, se till att sidan erbjuder 3D Secure vid betalning. Funktionen kallas även Verified By Visa eller Mastercard SecureCode. Det innebär att du måste ge godkännande med Bank-ID utöver dina kortuppgifter. Det gör man tillsammans med all annan kontroll av sidan. Det finns exempel på falska webbsidor som har en bild på att de använder sig av 3D Secure, fast dom ej gör det.

Använd separat kort för onlineköp

När du handlar online så se till att ha ett separat kort uteslutande för detta ändamål. Ett kort som inte är kopplat till kredit eller till ditt lönekonto. På så sätt minimerar du den ekonomiska förlusten. Du kan föra över pengar till detta kort när du väl ska handla, aldrig mer eller mindre. Väljer du att använda ditt vanliga kort för onlineköp, se då till att alltid stänga det för online- och utlandsköp när du inte använder det.

Spara aldrig dina kortuppgifter på en betalsida

När du väl har gjort ett köp. Spara aldrig dina kortuppgifter efter genomgånget köp på webbplatsen, det kommer oftast upp som ett alternativ. Tryck alltid på nej här.

Ett fantastiskt erbjudande

Ser du ett erbjudande online som låter fantastiskt, det triggar verkligen dig till köp – du vill inte missa denna unika chans innan den går förlorad. Det är förståeligt, vi fungerar så. Men det är samtidigt en bra varningsklocka att lyssna till. För i slutändan är det den krassa verkligheten, att låter det för bra för att vara sant. Då är det förmodligen så det också är, inte sant. Ett av de vanligaste tecken på att det är en oseriös webbsida är det låga priset på erbjudandet.

Är du säker

  • Titta på webbadressen, den ska alltid börja med https.
  • Gör egna sökningar på erbjudandet och webbplatsen. Vad säger andra om den?
  • När du trycker på en länk. Stämmer destinationen överens med produkten i adressen?
  • Säkra sidor erbjuder alltid 3D Secure vid köp - verifiering via Bank-ID.
  • Låter det för bra för att vara sant? Då är det förmodligen inte sant.
  • Betala aldrig i förskott om du köper av privatpersoner.
  • Stäng ner kortet för online och utlandsköp när du inte använder det.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket