Varning för bedrägerier i deklarationstider.
5 min lästid
Artikel

Är du säker när du handlar online?

Publicerad: 2020-11-26

Senast ändrad: 2023-10-13

Black Friday är här och du är inte ensam om att ha förhoppningar om att göra riktigt bra kap när du ska shoppa online. Även brottslingarna är redo och har stora förhoppningar inför onlineshoppingens högtid, det har dom varit länge.

Black Friday är numera en väl etablerad företeelse och som får enormt utrymme i media långt innan själva dagen faktiskt sker för att bygga upp förväntningarna. Detta är något som även brottslingarna planerar inför långt innan. Black Week är krasst starten för en lång period av mycket shopping online, där julhandeln är den pompösa avslutningen.

Varningar för internetbedragare och stundande shoppingperiod har redan gått ut från Polisen, senast nu gällande phishingvåg med Postnord som avsändare.

Falska webbsidor

Det finns många exempel på falska webbsidor där bedragaren kopierar verkliga sajter för att efterlikna faktiska företag, dessa webbsidor är väldigt välgjorda och är mycket svåra att skilja från originalen de ska efterlikna. Besökare på dessa sidor tror att de gör riktigt bra kap, i själva verket så är det bedragare som får tillgång till kortuppgifter från ”köpen” för att lura till sig stora summor pengar genom kortbedrägeri.

Smishing

Bedragare är väl medvetna om mängden paket som skickas under denna tid på året. Till exempel kan du få sms om att ett paket du väntar på har fastnat någonstans i leveranskedjan. Du blir då ombedd att följa en bifogad länk och fylla i privata uppgifter såsom lösenord, kredit- och betalkortsnummer för att verifiera att det är du som är mottagaren. Seriösa företag, banker eller myndigheter uppmanar aldrig sina kunder att ge ut sina uppgifter via sms!

Tänk efter

Det är lätt att förblindas av alla erbjudanden som dyker upp på nätet när vi surfar runt efter årets kap eller ska köpa julklappar för att bocka av önskelistorna. Ser du något som låter för bra för att vara sant så ska du alltid utgå från att det faktiskt är det – för bra för att vara sant.

Bra att tänka på

Lås ditt kort för onlineköp. Sen när du väl ska göra ett köp så öppnar du det temporärt. Då vet du att inga köp kan göras med dina kortuppgifter av en obehörig.

Använd säker betalning (3D-secure). Det betyder att du alltid måste verifiera ditt köp med BankID eller en kod som skickas via sms. En bedragare som eventuellt har dina kortuppgifter kan då inte göra köp utan verifiering från dina mobila enheter.

Spara aldrig dina kortuppgifter på betalningssidan när du gör dina köp online, annars kan kortet exponeras vid en eventuell läcka eller utnyttjas av kriminella om du sparat kortuppgifterna på en fejkad webbplats.

Använd aldrig samma lösenord till flera olika sajter eller tjänster. Ha alltid unika lösenord och använd en lösenordshanterare för att hålla reda på dessa.

Spärra kortet och polisanmäl

Märker du att ditt konto utsatts för oväntade aktiviteter ska du omedelbart spärra kortet och kontakta din bank. Gör även en polisanmälan då det är viktigt för eventuella processer med din bank och försäkringsbolag.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket