Bluffakturor med avsändare billpay. Läs mer
  7 min

Dataintrång

En cyberbrottsling bryter sig i regel inte in i ditt hem eller på din arbetsplats fysiskt, utan använder sig oftare av betydligt mer sofistikerade metoder för att göra intrång i din dator. Genom att plantera skadlig kod, såsom virus, maskar och spionprogram via mejl eller över sociala medier kan de få tillgång till både det ena och det andra som rör dina privata filer, inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Dataintrånget kan resultera i förlorade pengar i betalningar eller transaktioner, liksom kapning av din e-post och sociala konton. Om din dator infekteras av ransomware förlorar du helt kontrollen över hårddisken och blir utpressad att betala ut en lösensumma. Eftersom inga garantier för att du får tillbaka kontrollen finns ska du aldrig betala ut lösensummor vid denna typ av angrepp.

Är du säker?

  • Uppmärksamma plötsliga förändringar och märkliga beteenden i din dator. Det kan röra sig om ett dataintrång.
  • Klicka inte på bilagor eller länkar som du inte är helt säker på vem som ligger bakom.
  • Håll programvara och operativsystem konstant uppdaterade.
  • Använd kryptering av hårddisken för att skydda känslig information.
  • Kryptera trafiken på hemmanätverket med WPA2 och använd en VPN-tunnel när du surfar på offentliga nätverk.

IT-säkerhet på jobbet

Inom företag delas och skickas ofta känslig information som i fel händer kan användas till kriminella handlingar, såsom stölder, kapning och utpressning. I företagsvärlden läggs ofta en ansenlig summa pengar på att optimera IT-säkerheten, med anpassade brandväggar, krypteringar och antivirusskydd. Genom att kontinuerligt uppdatera dessa säkerhetssystem kan du hålla cyberbrottslingar på ett relativt betryggande avstånd. Den allra största faran utgörs dock av ovarsamt användande och därför bör alla som använder företagets enheter, nätverk eller konton få fortlöpande utbildning om hur man ska bete sig för att inte släppa in något obehörigt i systemen.

IT-säkerhet hemma

Privat är du generellt mindre skyddad än på arbetet, vilket gör risken för dataintrång större. Hemmanätverket ska alltid vara WPA2-krypterat och skyddas med ett starkt och unikt lösenord. Tänk även på att varje uppkopplad pryl på nätverket är en möjlig väg in för dataintrång. Skaffa därför ett gästnätverk för besökare, och koppla även upp dina mindre viktiga saker på samma nätverk. På så sätt skyddar du dina privata enheter på ett privat nätverk som bara du har tillgång till.

Skydda dig mot dataintrång

Uppdatera ditt operativsystem och programvara automatiskt
Genom att alltid ha de senaste uppdateringarna av programvara och operativsystem håller du din dator relativt säker från intrång. Cyberbrottslingar försöker hela tiden hitta svagheter i systemen och ta sig förbi de barriärer som finns. Genom automatiska säkerhetsuppdateringar täpper du kontinuerligt igen de hål som finns.

Klicka inte på bilagor och länkar
För att skydda dig mot dataintrång hemma och på jobbet, måste du alltid tänka en gång extra innan du klickar på bilagor, länkar och annonser som skickas till dig eller som poppar upp när du surfar runt i webbläsaren. Bedragare är skickliga imitatörer och avsändaren kan se seriös ut, men ställ dig alltid frågan huruvida din bank verkligen skulle ta kontakt på det här sättet. Svaret på den frågan är i princip alltid nej och om du känner dig det minsta osäker kan du kontakta din bank själv och fråga.

För bra för att vara sant?
Ett annat vanligt sätt för cyberbrottslingar att infektera din dator är att locka med fantastiska erbjudanden som gör att du tappar fotfästet och laddar ner skadlig kod på din dator genom ivriga klick. På internet lyder regeln - låter det för bra för att vara sant är det nästan alltid så det är. Låt dig inte luras av annonser som lovar guld och gröna skogar!

Skydda dina filer och information med kryptering
Vid dataintrång är det skönt om dina filer på hårddisken är krypterade eftersom det gör det betydligt svårare för cyberbrottslingar att komma över värdefull information. Exempel på krypteringsfunktioner är BitLocker, FileVault,TrueCrypt och loop-AES. Använd dessutom en VPN-tunnel för att skydda din IP-adress och nätverk från intrång när du skickar information över anslutningen.

Så upptäcker du ett dataintrång

Om ditt antivirusskydd inte upptäcker angreppet kan andra tecken på infektion vara att datorn plötsligt börjar bete sig konstigt eller att du får märkliga meddelanden. I andra fall märker du ingenting alls – trots att någon spionerar på dig i bakgrunden. Om du upptäcker plötsliga förändringar eller misstänker att du blivit utsatt för dataintrång kan du börja med att koppla ner dig från anslutningen – dels för att skydda andra enheter i nätverket, och dels för att bryta vägen in för mer skadlig kod.

Vidare åtgärder vid dataintrång

Kontakta din IT-support om du är på jobbet och följ därefter företagets rutiner för misstänkta dataintrång.

Hemma kan du starta om datorn i felsäkert läge och ta bort onödiga filer via Diskrensning för Windows-användare, och Skivverktyg för Mac-användare. Försök att hitta det infekterade programmet med hjälp av ditt antivirusprogram och eliminera filerna, alternativt sätt dem i karantän. En sista utväg är att formatera hårddisken och installera om operativsystemet. Ta gärna professionell hjälp med detta för att säkerställa att det blir utfört på ett korrekt sätt.

Behöver du ytterligare hjälp?

Vänligen kontakta oss här så återkommer vi så fort som möjligt!

Dela