Folksam varnar för sms bedrägeri.
5 min lästid
Ta hjälp direkt

Jag tror att någon har hackat min dator

Cyberbrottslingar bryter sig inte in fysiskt i hem eller på arbetsplatser. De bryter sig in i din dator när du är uppkopplad. Genom att plantera skadlig kod, såsom virus, maskar och spionprogram via mejl eller över sociala medier får de tillgång till dina privata filer, inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Dataintrånget kan resultera i att dina betalningar eller transaktioner går förlorade, att din e-post och att dina sociala konton blir kapade. Blir din dator infekterad med ransomware kan du helt förlora kontrollen över din hårddisk och utpressas på pengar.
Tecken på att du har blivit utsatt
Förändringar/märkliga beteenden i din dator
Datorns säkerhetssystem varnar
Du kan inte logga in
Datorn jobbar trögare än normalt
Om ett eller flera alternativ stämmer in ska du:
Prata med din familj eller någon vän

Har du någon närstående som har datorvana? – kontakta henne/honom. Många har vänner eller någon i familjen som har kunskap om datorer och vad som behövs göras för att avbryta ett intrång. Det kan även vara lugnande att prata med någon man känner.

Koppla ner ditt nätverk

Stäng av router alt. dra ut nätverkskabeln från datorn. På så sätt stryper du ingången till din dator som behövs för att intrånget ska kunna fortsätta.

Gör en virusgenomsökning

Gör en virusgenomsökning med ditt antivirusprogram. Har du ändå kvar problemen efter detta så starta om datorn igen i felsäkert läge och gör en till virusgenomsökning.

Installera om operativsystemet

Får du inte bort viruset så kan prova du installera om ditt operativsystem efter att du har raderat din hårddisk på ett korrekt sätt. Installera även alla nya uppdateringar.

Polisanmäla händelsen

Polisanmäl alltid ett dataintrång. Ring 114 14 eller gå in på polisen.se . Redogör detaljerat vad som har hänt och dokumentera (om möjligt) intrånget i den mån du kan innan du polisanmäler.

Ge aldrig efter för bedragare

Betala aldrig pengar till någon som säger sig ha kontroll över din dator. Oavsett vilka argument utpressaren kommer med så är det ingen garanti för att du får kontrollen tillbaka över din dator. Polisanmäl direkt men betala aldrig pengar till någon.

(Företag) Kontakta IT-support

Kontakta den säkerhetsansvarige för IT och följ de råd som ges. Följ alltid företagets egna rutiner för dataintrång. Om du inte vet – ta reda på det omedelbart.

Vill du ha personlig hjälp?

Chatta med oss

Vänligen kontakta oss på 08-783 74 00.

Måndag – torsdag 09:00 – 16:00

Fredagar 10:00 – 16:00

Lunchstängt 11:30 – 12:30

Mail

sakerhetskollen@stoldskyddsforeningen.se

Mailen och chatten är bemannad under kontorstid.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket