Bluffakturor med avsändare billpay. Läs mer
  3 min

Kortbedrägeri

Vi går mot ett allt mer kontantlöst samhälle. Vi kommer åt våra pengar med koder, lösenord och applikationer och för det mesta känner vi oss trygga. Men dessa koder, lösenord, applikationer mm är högvaluta för de kriminella som bedriver sin verksamhet på nätet. Förutom att fysiskt stjäla kortet, finns sätt att komma åt kortinformationen utan att du ens märker det. Vi guidar dig som har blivit utsatt för kortbedrägeri och ger dig tips på hur du kan undvika att det händer i fortsättningen.

Är du säker?

  • Spärra betal- /kreditkortet så fort du upptäcker uttag, överföringar eller betalningar som inte är dina egna.
  • Skydda dina kortuppgifter. Precis som när du håller för din kod vid bankomaten ska du inte spara dina kortuppgifterna på betalsidor online, och vara noga med att sidan du betalar på är legitim och erbjuder säker betalning.
  • Lämna aldrig ut personliga uppgifter efter uppmaningar eller länkar via telefon, sms eller e-post, oavsett avsändare. Risken att du är utsatt för ett försök till bedrägeri är överhängande!
  • Ha inte alla pengar på kontot som är kopplat till ditt betalkort.
  • Här kan du läsa mer om hur du kan minska risken för kreditkortsbedrägerier!

Börja med att spärra kortet

Den första åtgärden när du upptäcker att pengar försvinner från ditt konto utan att du själv genomför köp eller överföringar är att spärra betal- eller kreditkortet. De flesta banker erbjuder spärrtjänsten i sin app, på hemsidan eller via ett direktnummer som du kan ringa dygnet runt. Ta reda på hur du enklast spärrar kortet hos din bank!

Polisanmälan
Om du upptäcker att ditt betalkort är borta och misstänker att det blivit stulet, ska du göra en stöldanmälan hos polisen, medan ett borttappat kontokort endast anmäls som förlorat. I de fall där någon har kommit över dina kortuppgifter på annat sätt gör du en polisanmälan om kontokortsbedrägeri.

Internetköp

Dina kortuppgifter finns sparade i olika databanker hos företag där du handlar online, och hos dem som förmedlar betalningslösningarna. Blir de hackade så kan i värsta fall dina kortuppgifter användas för kortbedrägerier. Spara aldrig dina kortuppgifter på de olika handelsplatserna. När du genomför betalningar online finns även  risk att sidan är falsk och att kortuppgifterna sparas för att användas i bedrägliga syften. Sök information om webbsidan och bilda dig en uppfattning om att den är äkta innan du handlar. Kolla även igenom betalningssätten och försäkra dig om att de erbjuder så kallad säker betalning. Detta innebär att du måste verifiera köpet med mobilt Bank-ID, alternativt en sms-kod.

Sopa igen spåren
När du har genomfört köp på internet rekommenderar vi att du rensar historiken. Det är onödigt att ha kortuppgifterna sparade som automatisk ifyllning, utifall att du skulle bli utsatt för dataintrång.

Kort för internetköp
De flesta kortutgivare erbjuder även möjligheten att låsa kortet för internet- och utlandsköp när du inte använder det! Du kan även införskaffa ett speciellt kort som bara används för köp på internet där du kan föra över den summa du behöver vid varje specifikt köp. Om du utsätts för kapning av detta kort blir skadan minimal.

Nätfiskare

Uppge aldrig känslig information efter uppmaning från en person som påstår sig representera din bank eller något företag du är kund hos. Låt dig inte skrämmas av plötsliga påståenden om att ditt bankkonto skulle vara utsatt för attack. Taktiken går ut på att du ska bli stressad, tappa förståndet och ge ut uppgifter som du vet att du borde hålla för dig själv. Det kan handla om kortnummer eller inloggningsuppgifter till Bank-ID och internetbank. Faktum är att inga seriösa banker eller företag ber dig skicka över dessa uppgifter via mejl eller telefon.Lämna aldrig ut kortnummer, inloggningsuppgifter till Bank-ID och internetbank till någon via mail eller telefon.

Skimming
Skimming, eller skimning som det heter på svenska, innebär att kortinformationen kopieras till en avläsare. Informationen kan sedan användas för att genomföra köp på internet. Skimningen kan antingen ske trådlöst via en vanlig mobiltelefon (NFC-läsare), eller via en kortterminal. Idag är skimming inget problem som har uppmärksammats av polisen.

Lägg pengarna på andra konton

På betalkortet behöver du inte mer pengar än du har tänkt att använda för stunden. Så varför riskera att förlora onödigt mycket? Om betalkortet hamnar i fel händer eller om någon får tillgång till ditt Swish-konto är det skönt att veta att förlusterna blir begränsade.

Anmäl bedrägerier hos din bank
Om banken anser att uttagen eller betalningarna ligger utanför din kontroll och att du har blivit utsatt för bedrägeri får du i regel tillbaka hela beloppen. Om banken däremot anser att du har hanterat och lämnat ut viktig information ovarsamt, eller inte varit tillräckligt vaksam på kortet eller kortkoden, kan du förlora rätten till återbetalning.

Behöver du ytterligare hjälp?

Vänligen kontakta oss här så återkommer vi så fort som möjligt!

Dela