Varning inför utbetalning av elstöd.
5 min lästid
Artikel
Gaming - på lek eller allvar
Under den rådande pandemin har spelandet markant ökat och spelindustrin fått ett ordentligt uppsving. En tydlig skillnad är att fler och fler börjat spela allt oftare under vardagar i stället för att endast innan spelat enbart under helgen. Främsta anledningen till att spelandet ökade, var att för att ”få tiden att gå” och för att behålla kontakt med vänner samt träffa nya.

Gång på gång när en plattform får ökad trafik, ökar också bedrägerierna. Bedragare ser möjligheten att utnyttja det ökade spelandet till att tjäna pengar. Enligt en rapport från Arkose Labs så var online gaming den mest attackerade plattformen under 2020.

Nedan hittar du de vanligaste sätten för bedrägeri som förekom under 2020 och fortfarande används nu 2021.

Bedragare kapar spelkonton

Bedragare kapar konton för att få åtkomst till ”äkta verifierade användare”. Det kapade kontot säljs sedan vidare eller så stjäls kontoinnehavarens tillgångar. Inte sällan används också det kapade kontot för att fuska och bedra andra under själva spelandet. Har det kapade kontot alltså ett högt värde, dvs innehåller värdefulla tillgångar, så kan bedragaren tjäna pengar på kontot genom att sälja det vidare på den svarta marknaden.

Missbruk av kommunikation i spel

Bedragaren använder sig av spelets chat- och meddelandetjänster för att lura andra spelare genom phishing, spam eller skadligt innehåll.

Handel med pengar

Bedragare tjänar pengar genom att sälja avklarade nivåer, olika tillvägagångssätt för hur man ska klara av en svår nivå och handlar med olika föremål för riktiga pengar.

Erbjudanden och betalningar

Bedragare använder sig av gåvokuponger och olika typer av betalningsmetoder.

Falska nya konton


Bedragare skapar nya konton för att kunna erhålla fler bonusar och för att kunna spamma riktiga spelare. Falska konton används också ofta för att kunna bibehålla kontakten och samarbeta med andra bedragare.

Andra faror med online gaming

 • Skadlig programvara, användaren uppmanas att uppgradera plattformen från okänd plats och blir omdirigerad till en falsk webbsida som kan innehålla skadlig kod.
 • Kontrollen på den digitala identitet försvinner och du kan inte längre vara anonym i och med att användarenskonton i olika spel länkas samman spelarens sociala medier.
 • Dolda avgifter där det inte tydligt beskrivs vad det kostar när du beställer något. Ofta förekommande i köp inuti i spel.

Bli säker när du spelar

 • Ställ in föräldrakontroll, där du som förälder kan ange hur någon får interagera med andra på internet
 • Begränsa tiden dina barn spelar, sätt en tidsram.
 • Kontrollera alltid innehållet i ett spel för att avgöra om det är lämpligt för barn.
 • Använd inte riktiga namn eller andra privata uppgifter när du skapar ett spelkonto.
 • Ladda bara ner spel från tillförlitliga platser. Använd en legitim version och inte en piratkopia
 • Ta reda på och visa för ditt barn hur man rapporterar något eller någon som inte följer reglerna på plattformen, ex. Playstation Network eller Xbox live.
 • Framför allt, prata med dina barn och ha en öppen dialog om både vad som är ok och vad som inte är ok när man spelar online.

Om du redan blivit utsatt så är det inte helt nattsvart. Kika på våra råd nedan.

 • Se till att rapportera vad som har hänt. Det finns oftast formulär på varje plattform.
 • Ta kontakt med din bank eller kortföretag och berätta vad som hänt och se till att bestrida avgifterna.
 • Byt alla lösenord och annan information om du tror att ditt konto blivit hackat, det gäller även dina konton på social media som instagram, facebook osv.
 • Om du får hot av någon spelare, så ska du göra en polisanmälan. Se till att allt dokumenteras (meddelanden, information om kontot mm.) innan polisanmälan görs.
 • Du behöver inte vara rädd för att fortsätta spela online - tänk till, va försiktig och använder sunt förnuft. Va inte rädda att ta hjälp om något inte känns som det ska.

Källor:

 • https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/coronavirus-gaming-scams
 • https://www.arkoselabs.com/resource/2021-gaming-fraud-and-abuse-report/

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket