Påminnelse om falska leverans-sms.
5 min lästid
Skydda dig

Barns säkerhet på nätet

Publicerad: 2020-10-29

Senast ändrad: 2024-10-07

Samhällets utveckling sedan internets inträde saknar historiskt motstycke. Aldrig tidigare har världen förändrats så fort och vi måste på något sätt anpassa oss efter en ny verklighet som avspeglas genom skärmar och konstant uppkopplade liv.

Vissa av oss ser nostalgiskt tillbaka på en tid då inte internet fanns och kan minnas den verklighet som rådde då – en slags referenspunkt att förhålla sig till. Men hur är det då för våra barn och unga, vars enda verklighet är den vi befinner oss i nu? Och hur kan vi som var med och skapade dagens digitala samhälle skydda dem mot de mörka krafter som finns på internet?

Delaktighet och förståelse

Våra barn och unga är utvecklas hela tiden, och det som upplevs på internet blir en svårkontrollerad del av barnens uppfostran. Som förälder är det därför viktigt att vara delaktig i sitt barns internetanvändande. Det är lätt att tro att den bästa lösningen är att barnsäkra internet, deras smartphones och datorer, eller att lägga in barnfilter på streamingtjänster som youtube.

Men faktum är att det finns studier som visar att det är fördelaktigt att fokusera på hur våra unga använder internet och lära dem ta ansvar för sitt beteende och sina handlingar, snarare än restriktioner eller att utlysa direkt förbud mot deras användande. Om vi upplever att de unga påverkas eller förändras i negativ riktning, och att användandet leder till mental eller fysisk ohälsa, är det vårt ansvar att agera. Ett första steg att förklara internet för barnet, mötas i samtal och försöka få en uppfattning om huruvida den unga själv ser en problematik.

Ska man begränsa internet för barn?

Flera olika företag erbjuder föräldrakontroll i sina produkter eller program. Det fungerar genom att du exempelvis kan blockera vuxet innehåll för ditt barn och göra det otillgängligt utan din tillåtelse. Det går även att begränsa skärmtiden barnet har tillgång till. Detta är dock mer effektivt om barnet själv förstår syftet med begränsningen och att det är för barnets eget bästa.

Propaganda och manipulation

Nästan alla barn som vistas på internet har någonting gemensamt: de använder sociala medier. Trots att de laddar ned appar för att umgås och dela med sig av sina liv så är dessa olika medier väldigt lämpade för att sprida falsk information. Sociala plattformar på internet är fullt av fejknyheter, eller fake news, som ofta består av sensationella nyheter med falska uppgifter och subjektiva vinklingar. Det är därför viktigt att instruera barn att vara kritisk till allt de läser och lära dem att göra noga efterforskningar innan de delar någonting vidare,  och utveckla deras förmåga att skilja på vad som är sant eller falskt. Då inlägg på sociala medier ofta inte källkritiskt granskas, av företaget som erbjuder tjänsten, kan barn lätt utsättas för extrema åsikter, konspirationsteorier eller hat.

Bedrägerier

Barn, precis som vuxna, riskerar att bli lurade av bedragare som vill komma åt privata konton eller lura personer på pengar. Falska appar som till synes är roliga spel eller funktioner kan binda upp dig på dyra prenumerationer och höga kostnader. För att vara säker på att detta inte sker kan du blockera nedladdning av appar som kostar pengar. Att ha unika och starka lösenord, inte klicka på länkar och bilagor från okända avsändare, och inte lämna ut privata uppgifter till någon som du inte känner, är alla viktiga förebyggande åtgärder mot digital brottslighet, i synnerhet bedrägerier, för såväl vuxna som barn.

Trots att det finns åldersgräns på sociala medieapplikationer som Snapchat eller det populära spelet Fortnite är det enkelt för barn att få tillgång till dessa, och råka ut för bedragare som utlovar priser eller ber om tjänster. 

Åldersgränser på Snapchat och Fortnite

Fortnite har en rekommenderad åldersgräns på 12 år som har tagits fram av PEGI (Pan-European Gaming Information), vilket betyder att det är du som förälder som avgör om Fortnite eller andra dataspel är lämpligt för ditt barn.  Snapchat å andra sidan har en åldergräns på 13 år vilket betyder att det inte är tillåtet för barn under 13 att skapa ett konto. Barnet kan dock enkelt skriva in en äldre ålder och därmed få tillgång till tjänsten i alla fall. Upptäcker du att ditt barn under 13 år har Snapchat kan du rapportera användarnamnet till företaget.

Nätmobbing

Sociala medier utgör idag till stor del arenan för barns sociala umgänge. Det är här de kommunicerar med sin omvärld, och delar komplimanger, kärlek och likes, men också andra mänskliga, mindre trevliga uttryck, såsom avundsjuka, missunnsamhet och hat. Väldigt många barn utsätts dagligen för kränkningar på nätet, något som i allt högre grad påverkar dem negativt mentalt. Som vuxen har vi i regel tillräcklig erfarenhet, självkänsla och trygghet i vår identitet för att hantera våra känslor. För barn och ungdomar är det inte alltid så enkelt, och mobbning på sociala medier kan precis som annan mobbing resultera i oerhört djupa sår som tar lång tid att läka. Var alltid uppmärksam på ditt barns mående och beteendeförändringar, och ställ nyfikna frågor kring vänner och kontakter på sociala medier. En annan viktig del i barns säkerhet på nätet är att vi också samtalar om var vi sätter våra gränser när det kommer till att dela bilder och videos med andra personer över olika sociala medier. Ofta har barn och unga kanske inte själva tänkt på var gränserna går och genom att uppmärksamma dem på hur sårbara vi är och hur lätt det är att på olika sätt hänga ut människor på internet kan de lära sig att själva ta ansvar.

Nätpedofili

En vanlig form av pedofili på internet är så kallad grooming, eller gromning. Det innebär att vuxna kontaktar barn under 15 år på sociala medier i försök att begå sexuella övergrepp eller genom mutor få åtkomst till barnpornografi. Ofta utger de sig för att vara yngre än de är för att få barnets förtroende.
Det är viktigt att informera barnen om att detta existerar och ge dem verktyg för att själva upptäcka gromning. Eftersom detta kan vara en källa till känslor av skuld och skam är det extra viktigt att barnen känner att de kan berätta om misstänkta händelser utan att bli skuldbelagda. Tveka inte att anmäla till polisen så fort du misstänker en nätpedofil – även om du är osäker på om ett brott har begåtts eller inte.

Är ditt barn säker på nätet?

  • För att skydda våra barn och unga i den digitala världen måste vi själva ha kunskap om och förstå riskerna.
  • Lär barnen om källkritik, att ha ett kritiskt förhållningssätt till det som delas med dem online, och förklara varför det är så viktigt.
  • Förklara vikten av starka och unika lösenord.
  • Sätt som regel att barnet aldrig ska lämna ut privata uppgifter till någon annan.
  • De ska inte klicka på länkar och bilagor från okända avsändare. Detta gäller även dig som förälder.
  • Var delaktig i barnens användande och ställ frågor om vad som sker på de sociala plattformarna för att undvika nätmobbning.
  • Låt barnen själva vara med och bestämma eventuella regler och begränsningar.
  • Polisanmäl alltid misstänkta fall av nätpedofili eller gromning.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket