Länsförsäkringar varnar för bluff-sms .
5 min lästid
Skydda dig

Risker och säkerhet på Snapchat

Publicerad: 2021-03-05

Senast ändrad: 2023-07-07

Se upp med vem som tar kontakt – du kan drabbas av utpressning

Hur säkert är Snapchat

Vad är Snapchat?

Snapchat är en populär social medieplattform bland yngre vuxna och barn där användare kan dela foton, videoklipp och chatta med varandra.

Vad är åldersgränsen på Snapchat?

Åldersgränsen är 13 år men trots detta finns många yngre som har egna konton. Som med många andra sociala medieplattformar finns även bedragare på plattformen i syfte att lura yngre eller komma åt personliga uppgifter.

Unga mellan 16 till 25 använder Snapchat

Kapade konton

Ett av de vanligaste bedrägerierna på Snapchat är att kapa andras konton. Bedragarna använder sedan dessa kapade konton för att ta kontakt med vänner i den utsattes vänlista. En användare kan tro att denne pratar med sin vän men egentligen så är det en bedragare bakom kontot. Tillvägagångssättet kan te sig som så att bedragaren ber om hjälp och få tillgång till den andres konto. Det kan handla om att påhittade problem har dykt upp varav bedragaren behöver tillgång till den andres konto för att reda upp detta.

Hot och utpressning

Målet för kriminella är att komma över användares privata uppgifter – exempelvis foton, personliga uppgifter och åtkomst till vänlistor. Bedragarna vill med detta ta över andras konton och i förlängningen komma över pengar. Får bedragaren tillgång till kontot så öppnas möjligheten till att ta del av exempelvis bilder, och därmed hota/utpressa med att dessa sprids vidare om inte den som utsatts betalar en summa pengar till bedragaren.

Penningtvätt

Snapchat och sociala medier i allmänhet är kanaler för kriminella att tvätta pengar i. Detta görs genom att rekrytera unga vuxna som agerar ”målvakter” med sina konton. Bedragarna tar kontakt med unga och frågar om de vill tjäna lite ”enkla pengar”. De ber om att få sätta in en summa pengar som sedan ska föras vidare av ”målvakten” till ett annat konto, som tack för hjälpen får de behålla en mindre summa. För yngre vuxna kan detta kännas som en struntsak, konsekvenstänket är inte på samma nivå som för vuxna. De ser detta som lättförtjänta pengar och inte för vad det är – penningtvätt.

Unga mellan 12 till 15 använder Snapchat

Vad du bör tänka på för att skydda dig själv och dina barn:

  • Prata med dina barn om sociala medier och vilka risker det kan medföra.
  • Ha alltid starka och unika lösenord för alla plattformar.
  • Lämna aldrig ut privata uppgifter till någon annan.
  • ”Hjälp” aldrig någon okänd som tar kontakt med dig via sociala medier.

Dela med dig kunskapen och hjälp andra föräldrar

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket
Gör skillnad - Dela din berättelse!
Hjälp oss bekämpa den växande digitala brottsligheten. Gör skillnad och lämna ditt tips till oss. Tillsammans kan vi informera om pågående brottstrender och stoppa bovarna innan de slår till.