Till innehållet
5 min lästid
Skydda dig

Välj rätt lösenord

Publicerad: 2020-10-23

Senast ändrad: 2024-10-17

Vi använder vi ofta samma lösenord till flera konton, och kanske till och med lånar ut våra inloggningsuppgifter. Förutom att inskränka på vår frihet och personlig information kan följderna bli direkt ekonomiska, med intrång i våra bankkonton och stora betalningar eller transaktioner.

En liten ansträngning för dig, men ett stort steg för din säkerhet

Genom att välja ett unikt och starkt lösenord tar du ett första viktigt steg för att skydda dig själv mot ID-kapning, betal- och kreditkortsbedrägerier eller andra intrång i dina privata konton online. Men kom ihåg att du aldrig går helt säker, och att klåfingriga cyberbrottslingar är proffs på att få tag på personliga uppgifter på alla möjliga sätt och vis. Det gäller helt enkelt att ha blicken riktad åt flera håll samtidigt!

E-postkontot är extra viktigt

Vissa konton är viktigare än andra och e-posten utgör ofta en bas för alla andra konton, dit länkar för att återställa konton skickas utifall du glömmer bort dina inloggningsuppgifter. Därför ska du vara extra noggrann när du skapar lösenordet till din mejl, och gör det extra unikt för att det inte ska kunna härledas från andra, mindre viktiga konton.

Så skapar du ett säkert lösenord

Ett säkert lösenord är långt och unikt. Använd till exempel en personlig fras som innehåller en personlig upplevelse som inte många känner till. Att du älskar glass är ju knappast unikt, men att din mamma ramlade i vattnet, desto mera. Byt ut mamma mot namnet, och skriv med siffror ut hur gammal du var när det hände – och vips, så har du skapat ett säkert lösenord!

Så skapar du enkla, men långa lösenord

Det är viktigare att ha långa lösenord än att de är komplicerade eftersom ju fler tecken du har desto längre tid tar ett lösenord att forcera. För att du ska kunna ha unika lösenord på många olika konton så får du här ett enkelt tips av oss. Som grund kan du ta en mening som du alltid kommer ihåg och sen kombinerar du det på olika konton. Använd gärna å, ä och ö som ju i princip bara finns på svenska.

Skaffa en lösenordshanterare!

Samla alla användarnamn och lösenord i ett krypterat valv som bara du har tillgång till. Lösenordshanterare är lösningen för dig som är trött på att hålla reda på, och hålla isär, alla olika konton med diverse inloggningsuppgifter – med ett enda lösenord som ger dig tillgång till all viktig information. De flesta lösenordshanterare sparar dessutom nya lösenord automatiskt och talar om när det är dags att byta ut dem. Genom webbläsartillägg som gör att du endast får inloggningsuppgifterna om sidan du befinner dig på är äkta, undviker du att lämna ut känsliga uppgifter på falska sidor i så kallade phishing-försök.

Lämna aldrig ut dina uppgifter

En grundregel är att aldrig ge ut privata uppgifter till någon du inte känner, oavsett om personen i fråga påstår sig representera din bank, myndighet, eller ett legitimt företag. Imitationerna är ofta mycket väl utförda vilket gör det oerhört svårt att skilja mellan vad som är sant och vad som är falskt – men inga seriösa banker, myndigheter eller företag skulle be sina kunder att ge ut information som kan användas till dina privata konton. Ett vanligt sätt att fiska efter dessa uppgifter är att skicka falska e-postmeddelanden eller sms med länkar till sidor där du uppges fylla i kort- eller kontouppgifter, alternativt svara med samma information i ett sms tillbaka.

Lösenord

Lämna aldrig ut personliga uppgifter via e-postlänkar, sms eller telefonsamtal – oavsett vem det är som kontaktar dig.

Andra sätt att komma åt dina konton

Cyberbrottslingarna gör sitt bästa för att spionera på din dator och samla all information de kan komma över. Trojanska hästar och spionprogram laddar du själv ner i tron om att det är äkta programvara. Bifogade filer eller länkar i e-postmeddelanden kan bjuda in skadlig kod till datorn, och om du har flera enheter eller prylar uppkopplade till samma nätverk, bör du byta ut lösenorden till nya unika – eftersom de fabriksinställda lösenorden ofta är lätta att få tag på.

Är du säker?

  • Lämna aldrig ut dina lösenord till någon.
  • Lämna aldrig ut personliga uppgifter via e-postlänkar, sms eller telefonsamtal – oavsett vem det är som kontaktar dig.
  • Prioritera ditt e-postkonto.
  • Byt alltid ut de fabriksinställda lösenorden i dina uppkopplade prylar.
  • Skapa starka, unika och långa lösenord. Gärna med en lösenordsfras som är lätt att minnas.
  • Använd olika lösenord för olika tjänster, framför allt dina viktigaste tjänster.
  • Aktivera tvåfaktorsinloggning där det går.
  • Använd om möjligt en lösenordshanterare.

SSFs VD Thomas tipsar om lösenordsknep i videon ovan.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket