Varning för bluffmejl från elbolag.
5 min lästid
Skydda dig

Lösenordshanterare

Publicerad: 2020-10-23

Senast ändrad: 2024-10-07

Det är en svår balansgång att variera och byta ut sina lösenord, och samtidigt hålla sig inom rimliga ramar när det kommer till nya kreativa varianter. Självklart kan vi inte komma ihåg alla inloggningsuppgifter till olika sajter, applikationer, banker och konton. Med en lösenordshanterare behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord, ett så kallat huvudlösenord, som ger dig tillgång till alla användarnamn och lösenord. Förutom den uppenbara fördelen att du slipper gå runt med alldeles för många lösenord i huvudet, är lösenordshanterare även ett relativt säkert sätt att förvara känslig information – detta av flera anledningar!

Lösenordserare

Samla dina inloggningsuppgifter i en lösenordshanterare.

Ett enda lösenord

Du kan känna dig mycket säkrare och göra det betydligt svårare för kriminella att kapa dina privata konton genom att skapa ett starkt och unikt huvudlösenord som du håller hårt i.

Ett krypterat valv med dina lösenord

En lösenordshanterare kan samla alla dina inloggningsuppgifter och även annan viktig information i ett krypterat valv som endast du kan öppna. Det finns olika typer av lösenordshanterare, där vissa är fristående program som du laddar ner till din hårddisk, medan andra är molnbaserade. De finns som mobilappar och kan integreras mellan dina enheter för smidig användning, väldigt bra när du är på språng och endast har tillgång till din smartphone.

Fristående lösenordshanterare

Fristående lösenordshanterare är oftast kompletterade med webbläsartillägg som innebär att du inte behöver knappa eller klistra in användarnamn och lösenord när du ska logga in på sidorna. Detta minskar riskerna för att någon kommer åt dina inloggningsuppgifter.

Integrerade i webbläsaren

Molnbaserade lösenordshanterare har fördelen att de anpassar sig till dina inloggningar i realtid och synkroniserar lösenorden mellan enheterna. På så sätt slipper du onödigt kopierande och överförande som kan utgöra mer risk för att känslig information hamnar i fel händer. Dessa lösenordshanterare fungerar vanligtvis som ett webbläsartillägg och kan spara nya lösenord automatiskt när vi byter dem. Dessutom kan de varna oss när vi har använt samma lösenord för länge eller väljer ett svagt lösenord.

Att tänka på

Var noga med att samla information om den lösenordshanterare du tänker använda, och säkerställ dess legitimitet genom att använda dig av ett beprövat och erkänt program. Det är känslig information som du ska dela.

Skyddar dig mot nätfiske

En lösenordshanterare som är integrerad i webbläsaren, tack vare webbläsartillägg eller är molnbaserad, ger dig endast inloggningsuppgifterna om sidan du befinner dig på är äkta. Eftersom nätfiskare ofta försöker lura dig genom att imitera legitima sidor där de vill att du ska skriva in dessa uppgifter, ger lösenordshanteraren ett relativt effektivt skydd mot denna typ av bedrägerier. Du får helt enkelt inte fram användarnamn och lösenord automatiskt och kan då dra slutsatsen att sidan är falsk och att det kan röra sig om nätfiske.

Vanliga fällor utan lösenordshanterare

En farlig fälla att ramla ned i är bekvämligheten i att använda i princip samma lösenord till flera konton – det är ju ett enkelt sätt att komma ihåg alla lösenord på. Vissa konton är mindre viktiga för oss, och vi kanske till och med skriver ner inloggningsuppgifterna till dessa på en vanlig papperslapp, eller i ett sms om någon vill låna kontot en stund. Tänk efter en gång extra! Kan lösenordet användas eller härledas till andra konton?

En annan fälla är att vi sparar känslig information ovarsamt, i öppna filer eller i en anteckningsbok som vi inte skyddar tillräckligt väl. Om du skulle bli utsatt för stöld från en ficktjuv, eller ett dataintrång, kommer du betydligt lindrigare undan om detta inte ger full tillgång till dina privata konton online.

Är du säker?

  • Samla dina inloggningsuppgifter i en lösenordshanterare.
  • Skapa ett huvudlösenord som är det enda du behöver komma ihåg.
  • Välj ett starkt och unikt huvudlösenord som du aldrig lämnar ut till någon annan person.
  • En lösenordshanterare som är integrerad i webbläsaren ger dig ett bättre skydd mot nätfiske.
  • Spara aldrig dina lösenord i öppna filer, i anteckningsböcker eller på lappar som någon kan komma åt.
  • Dela eller låna aldrig ut användarnamn och lösenord till någon annan.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket