Till innehållet
5 min lästid
Skydda dig

Appar – kan bestå av skadlig kod

Publicerad: 2020-10-23

Senast ändrad: 2024-10-07

Våra smartphones är ofta sprängfyllda av spännande appar och inte sällan swipar vi mellan flera sidor fulla av ikoner i försök att hitta rätt app för stundens syfte och ändamål. Vissa är viktigare än andra, såsom BankID och e-post, medan andra finns där mer för nöjes skull, och det är mot dessa som vi ska kasta ett extra kritiskt öga för att inte bjuda in cyberbrottslingar i telefonen.

Fingrar ovanför mobiltelefon

Ladda endast ner appar från kända butiker.

Applikationer är program

Applikationer har blivit det nya namnet för i princip alla program som laddas ner och används nu även för att benämna datorprogram, alltså inte bara program i din smartphone. I själva verket är appar och program i stort sett synonyma begrepp, och bägge består således av programvara i form av digital kod. En stor del av den digitala brottsligheten handlar om att infektera våra enheter med skadlig kod och detta kan ske genom falska webbsidor, e-postbilagor och diverse annonser och artiklar som vi stöter på när vi surfar runt på internet. Ett annat sätt att bli angripen av virus och annan skadlig kod är att ladda ner och installera falska appar, eller appar med brister i sin programvara som gör det möjligt för cyberkriminella att göra intrång.

Håll dig till kända appbutiker

Genom att hålla dig till de mest kända appbutikerna, såsom App Store och Google Play, minskar du risken för att ladda ner skadlig kod på din smartphone, även om det kan finnas en del luriga appar även här. Därför ska du alltid läsa recensioner och gärna söka på appens namn eller tillverkare, innan du laddar ner den. Genom att samla information kan du skaffa dig en uppfattning om huruvida appen är legitim och seriös eller inte. Det finns listor på internet med specifika appar som anses som farligare än andra, samt vissa appbutiker som du ska undvika att ladda ner ifrån om du vill hålla skadlig programvara borta.

Avsluta prenumerationer korrekt

Förutom risken att ladda ner en skadlig app direkt i din smartphone finns även applikationer som utnyttjar regelverk och binder upp dig på prenumerationer som kostar dig pengar – även efter att appen har blivit avinstallerad. Så kallade “trial”-appar som du kanske vill prova på gratis under några dagars tid, kan alltså börja dra pengar från ditt betal- eller kreditkort, trots att du har tagit bort appen i tron om att du har avbrutit prenumerationen. Dubbelkolla alltid med leverantören, eller sök efter information om hur du måste gå tillväga för att avsluta prenumeration för den specifika appen, för att försäkra dig om att pengar inte fortsätter dras från ditt konto. Observera att det alltså inte alltid är tillräckligt att ta bort applikationen från telefonen.

Begränsa tillgången i telefonen

Det finns flera appar som kan fungera som spionprogram och tänk på att även appar från seriösa tillverkare kan ha svagheter i programvaran vilket gör det möjligt för cyberkriminella att göra intrång i din dator eller smartphone och exempelvis spionera genom din kamera, avlyssna samtal, eller samla känslig information. Tänk därför på att inte ge apparna tillgång till allting i telefonen. Ett spel behöver kanske till exempel inte ha konstant tillgång till din plats, kamera och mikrofon. Detta kan du själv välja under inställningar för varje app i din smartphone.

Är du säker?

  • Ladda endast ner appar från kända butiker.
  • Läs om appen eller tillverkaren, innan du laddar ner den.
  • Var noga med att avsluta prenumerationer korrekt.
  • Begränsa apparnas tillgång i din smartphone.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket