Varning för bedrägerier vid skatteåterbäring.
5 min lästid
Artikel

Tips för att säkra ditt barns mobiltelefon

Publicerad: 2020-09-10

Senast ändrad: 2023-07-07

Fem tips från oss hur du säkrar upp ditt barns mobiltelefon.

Två pojkar som sitter utomhus och tittar på sina mobiltelefoner

Tips för att säkra ditt barns mobiltelefon

1) Utrusta mobilen med ett starkt lösenord
Att inte ha skärmlås på sin mobil är idag som att inte ha nyckel på sin ytterdörr. Trots att barns telefoner inte innehåller bank-ID eller jobbmail har de, precis som vi vuxna, hela sina liv i sina smartphones. Börja med det grundläggande och berätta för barnen hur viktigt det är att ha lösenord eller kod för att öppna telefonen ­­– och inte 0000, 1234, sitt namn eller födelsedatum!

2) Aktivera hitta-funktionen
Idag har de flesta mobiler en hitta-funktion, nämligen en app som gör att du kan spåra barnets telefon om den skulle komma bort. Förutom att få reda på var telefonen befinner sig geografiskt kan du också spärra mobilen så att ingen obehörig kan öppna den. Visa barnen hur funktionen är uppbyggd, se till att den alltid är aktiverad och lär dem att använda den enkelt.

3) Blockera betalning för och i appar
Vissa appar kostar pengar att ladda ner, men en del är gratis – eller utger sig i alla fall för att vara det. Ibland övergår en app i ett dyrt abonnemang och ibland kan du ladda hem appen utan kostnad men inte använda den utan att betala. Ställ in inställningarna på telefonen så att barnet inte kan ladda ner appar som kostar pengar och lär barnet att inte göra några köp inuti appar utan att fråga dig först.

På Apple-produkter kan du också använda ett extra skyddsnät genom att ha ett presentkort med en lägre summa (går att köpa på många vanliga mataffärer) eller en låg summa inlagt på Apple-ID som enda betalningsalternativ. På så sätt kan kostnaden aldrig skena iväg även om barnet skulle råka installera något som kostar pengar.

4) Ladda bara hem från säkra ställen
Det är så lätt att förledas och ladda ner spel och appar från olika håll. Det kan bli en dyr historia eftersom bedragare är bra på att få falska prylar att se äkta ut. Se till att du lär barnen att inte ladda ner saker från någon annanstans än officiella ställen som AppStore och Androids motsvarighet – och var noga med att följa ditt eget exempel!

5) Uppdatera direkt!
En av de enklaste sakerna du kan göra för att minska sannolikheten att utsättas för brott i mobilen är att uppdatera den så fort det är möjligt. När ett operativsystem eller en app lanseras i en ny version uppdateras nämligen också dess säkerhet – vilket gör att den som har en gammal version av operativsystemet eller appen också har en gammal version av dess skydd. Aktivera automatisk uppdatering av appar i inställningar så får du alltid den senaste versionen!

Ökning av kortbedrägerier jämfört 
med februari 2021
Ökning av kortbedrägerier jämfört 
med februari 2021
Ökning av kortbedrägerier jämfört 
med februari 2021

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket