Instagram och bedragare
Publicerad: 2021-03-18
Senast ändrad: 2024-10-07
Var uppmärksam när du instagrammar – du kan utsättas för bedrägeri och ditt konto kan kapas.
Instagram är ett av de absolut populäraste sociala medierna, oavsett vilken generation du tillhör. ”Insta” används för att dela med sig av bilder, videos och ”storys”. En story kan vara en bild, video eller en livesändning som läggs upp och sen försvinner efter 24h. Som användare kan du själv bestämma om du vill ha ditt konto öppet eller stängt. Väljer du att ha det öppet så kan vem som helst se vad du lägger ut. Väljer du att ha det stängt så är det bara dina följare som kan ta del av dina bilder, videos och livesändningar. Vi beskriver här under de vanligaste bedrägerierna.
Falska varumärkeskonton
Så här kan det gå till: Etablerade instagramkonton från kända varumärkens konton kopieras av bedragare som skapar falska erbjudanden, annonser och tävlingar i syfte att locka till klick vidare till falska webbplatser. Dessa konton har ofta ”köpt” falska följare, dvs det ser ut som kontot har massor av följare för att försöka höja trovärdigheten och likna det riktiga kontot. Varorna som de erbjuder till fördelaktiga priser är antingen piratkopierade eller så levereras de inte alls till köparen. Många gånger erbjuder dessa konton även s.k. ”giveaways”, det kan vara gratis produkter eller resor. Det enda som begärs i motprestation är att du ska gå in på en webbsida och anmäla dig. Vad som i själva verket händer är att dina privata uppgifter stjäls när du hamnar på dessa falska webbsidor. Någon vara eller vinst kommer du aldrig få.
Falsk verifieringsbegäran från Instagram
Bedragare utger sig ofta för att vara från Instagram i mejl där de ber dig som användare att verifiera ditt konto på grund av misstänkt aktivitet eller som en rutinkontroll. Du hänvisas till en falsk webbsida där du ska verifiera din mejladress och ditt lösenord. På detta sätt kommer bedragarna över dina privata uppgifter och kapar ditt konto. Lämna aldrig ut dina uppgifter via osäkra länkar och webbplatser.
Investeringsbedrägerier
Det är vanligt att bedragare lockar med osannolika erbjudanden och fördelaktiga investeringslöften – s.k. investeringsbedrägerier. Bedragarna kan måla upp en bild av en säker investering i form av en summa pengar som ska generera en stor avkastning. Detta är falska löften och bedragarna försvinner så fort en inbetalning är gjord. Några exempel på investeringsbedrägerier som dessa är: ”cash flipping”-bedrägerier, Ponzi bedrägerier eller ”bli rik snabbt” bedrägerier.
Falska jobbannonser
Falska jobbannonser är också ett vanligt sätt för bedragare att komma åt privata uppgifter eller lura till sig pengar. Undvik att klicka på jobbannonser som låter för bra för att vara sanna eller om avsändaren i annonsen uppmanar dig till att betala något i förskott. När du klickar dig vidare på en jobbannons så ska du vara uppmärksam på var du kommer någonstans. Upplever du att den sidan du hamnar på inte har någon anknytning till det ursprungliga ”jobbinlägget” eller om sidan frågar efter känslig information (exempel myndighets-id) men inte använder säker (https) surfning? Då är det med stor sannolikhet ett bedrägeri.
Romansbedrägerier
Romansbedragare skickar ofta romantiska meddelanden till personer de inte känner och påstår att de är skilda, änkor/änklingar eller har drabbats av någon form av svårighet. Dessa bedragare är tålmodiga och kan ”arbeta” på personer i veckor, månader och till och med år för att nå sina mål. Bedragarna vinner till slut den drabbades förtroende och kärlekstillit. När sedan bedragaren känner att tilliten är vunnen och att en ”kärleksrelation” är etablerad så kommer frågan om pengar. Det kan handla om att pengar till en flygbiljett eller ett visum som ska betalas, eller att en oförutsedd utgift har dykt upp. Bedragaren lovar alltid att pengarna ska betalas tillbaka så fort ni ses eller dagen efter. Betala aldrig ut pengar till personer du aldrig har träffat eller känner väl, oavsett påstådd orsak.
Tänk på detta:
- Betala aldrig ut pengar till någon du inte träffat eller känner inte väl.
- Betala aldrig ut pengar till någon som erbjuder (exempelvis) ett fördelaktigt lån eller någon form av vinst i en tävling.
- Betala aldrig ut pengar till någon för att söka ett jobb i en jobbannons.
- Lämna aldrig ut privata uppgifter till personer som säger sig vara från Instagrams ”säkerhetsavdelning” – varken din mejl, användarnamn eller inloggningsuppgifter.
- Se upp med personer som vill flytta konversationen ut från Instagrams ”miljö” till en annan plattform eller till en mejlkonversation.
- Se upp med personer som ber om pengar och utger sig för att vara en vän eller släkting.
- Se alltid upp med länkar som är skickade till dig, oavsett vem de kommer ifrån.
- Se upp med inlägg eller meddelanden som är skickade till dig som har dålig stavning eller andra grammatiska felaktigheter.
Läs mer på Instagrams säkerhetsavsnitt här i länken: