Varning för bluffsamtal.
5 min lästid
Skydda dig

Säkerhet och bedrägerier på Twitter

Publicerad: 2021-03-10

Senast ändrad: 2023-07-07

Får du ett mejl med en uppmaning att på att klicka på en länk så ska du se upp. Phishing, ett annat ord för nätfiske, är ett av de vanligaste bedrägerierna på Twitter.

På Twitter finns det bedragare

Mejl från ”Twitter”

Kontoinnehavare blir kontaktade via mejl. Den påstådda avsändaren är Twitter som ber mottagaren att verifiera sitt konto eller göra en återställning av kontot ”pga säkerhetsskäl”. I mejlet finns även en länk som kontoinnehavaren uppmanas att klicka på. När man klickar på länken hamnar man på falska webbsidor vars mål är att samla in personliga uppgifter.

Twitter skickar aldrig mejl till användare med länkar och där man uppmanas verifiera konto och/eller göra en återställning.

Återställ ditt Twitterkonto

För bra för att vara sant?

En annan och vanlig bedrägerimetod är löften om fantastiska möjligheter i tweets (tweet kallas en statusuppdatering). Det kan handla om jobbannonser, att vara en utvald vinnare eller andra ämnen som lockar mottagaren att klicka på länkar i tweets. Dessa länkar är ofta en dörr in för trojaner som kan infektera ditt konto/dator och byggda för att samla in privata uppgifter till bedragarna. Om du ser något som lovar alltför osannolika möjligheter och framgång ska du alltid tänka efter en extra gång. Låter något för bra för att vara sant så är det oftast så det är.

Genom att kapa offentliga personers konton och sedan utge sig för att vara någon annan kan bedragare locka följaren att klicka på länkar som leder till falska webbsidor. Det finns även botar som är byggda för att automattweeta ut erbjudanden och möjligheter. Bedragare använder sig också av falska annonser som lockar till klick.

Tänk på det här när du är på Twitter

Fake news

Fake news (på svenska – falska nyheter) är när någon sprider budskap som exempelvis inte har en vetenskaplig grund, manipulerar sanningar för politisk, ideologisk eller ekonomisk vinning. Sociala medier skapar filterbubblor som möjliggör osanningar att sprida sig till många människor. Varje enskild människa har tankar och åsikter kring mycket. Är dina vänner eller de personer du följer nära dig i ditt tankesätt och i dina värdegrunder är chansen stor att dessa förstärks genom de budskap som du nås av i flöden. Sociala medier är en stor källa för nyheter idag, därför är det oerhört viktigt att alltid källgranska budskap och påståenden innan de sprids vidare.

Falska nyheter på Twitter

Det här ska du tänka på:

 • Klicka aldrig på länkar från osäkra avsändare.
 • Använd ett starkt och unikt lösenord som du inte återanvänder på andra webbplatser.
 • Använd tvåfaktorsautentisering.
 • Använd dig av e-postadress och telefonnummer för att begära en återställningslänk eller kod för lösenord.
 • Var försiktig med misstänkta länkar och se alltid till att du är på twitter.com innan du anger din inloggningsinformation.
 • Ge aldrig ut ditt användarnamn och lösenord till tredje part, särskilt de som lovar att skaffa dig anhängare, tjäna pengar eller verifiera dig.
 • Se till att din datorprogramvara, inklusive din webbläsare, är uppdaterad med de senaste uppgraderingarna och antivirusprogrammet.
 • Du ansvarar själv för att granska källan till vad som påstås.
 • Låter det för bra för att vara sant – då är det inte sant.

Informera dina barn:

 • Lär barnen att ha ett kritiskt förhållningssätt till det som delas online, och förklara varför det är så viktigt!
 • Var delaktig i barnens användande och ställ frågor om vad som sker på de sociala plattformarna.

Här kan du själv checka av Twitters egna råd kring säkerhet på Twitter:

https://help.twitter.com/en/safety-and-security/account-security-tips

https://help.twitter.com/en/safety-and-security/free-twitter-followers-policy

https://help.twitter.com/en/safety-and-security/helping-with-online-abuse

Hjälp till att sprida informationen

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket
Gör skillnad - Dela din berättelse!
Hjälp oss bekämpa den växande digitala brottsligheten. Gör skillnad och lämna ditt tips till oss. Tillsammans kan vi informera om pågående brottstrender och stoppa bovarna innan de slår till.