Publicerad: 2021-03-16
Senast ändrad: 2024-10-07
Facebook är den kanal där användare utsätts för flest bedrägerier, det är inte konstigt. Över 2 miljarder människor världen över har registrerade konton vilket gör att plattformen är en lukrativ kanal för bedragare.
Bedragare använder sig ofta av mejl för sina bedrägliga syften. Det går till som så att de skickar ut mejl till Facebookanvändare och förfalskar mejlet för att det ska se ut som om det är Facebook som är avsändare. Dessa falska mejl är oerhört skickligt gjorda, vilket gör det mycket svårt att se det för vad det är – falska mejl!
I mejlen uppmanas du att logga in på Facebook via en länk, det kan handla om att du som kontoinnehavare ska åtgärda en ”säkerhetslucka”, verifiera ditt konto osv. När du sedan klickar på länken och loggar in med dina inloggningsuppgifter så ger du din information till bedragare som får tillgång till ditt konto, dina bilder, privata uppgifter och vänlista.
När bedragarna har tillgång till ditt konto och dina privata uppgifter så kan de utsätta dig för utpressning, ID-kapa dig, kontakta dina vänner och i ditt namn be om pengatransaktioner och/eller om privat information om dig.
Bedragare som har kapat ditt konto kan även tipsa dina vänner att göra investeringar i Bitcoin eller annan kryptovaluta. De går då i god i ditt namn om att denna ”investering” är en fantastisk möjlighet. Men vad det i själva handlar om är ett investeringsbedrägeri.
Du kan även få gratiserbjudanden och chans till att vara med i olika tävlingar. För att ta del av dessa ”möjligheter ” ska du logga in med ditt Facebookkonto via en falsk webbsida, varefter dina privata uppgifter kapas av bedragare.
Sociala medier består i mångt och mycket av videos i olika format och innehåll som användare delar och själva gör. När en video blir populär kallas det för att den blir viral. Den får en spridning till massor av människor. Ofta är det roliga videos eller videos som innehåller ny kunskap om något ämne, ofta ämnen som speglar aktuella händelser som pågår i omvärlden. För bedragare är virala videos perfekta lockbeten. Bedrägeriet kan ske genom att användare som klickar på videon får upp ett meddelande om att datorns videospelare behöver uppdateras för att kunna titta på videon. Sedan när du har klickat hem den nya uppdateringen så är det en infekterad fil med virus som installeras på datorn.
Facebook (som många andra sociala medier) använder GPS-teknik för att spåra var du befinner dig, exempelvis bygger denna tekniken på detta när du ”checkar in” någonstans och delar detta i ditt flöde. Geo-Stalking är ett begrepp som innebär att kriminella kan följa en annan persons rörelsemönster och spåra/förfölja denne var den befinner sig. Du bör stänga av platstjänster för Facebook (och andra appar) i inställningar och uppdatera dina sekretessinställningar för att inte drabbas av Geo-Stalking.
Ett annat vanligt bedrägeri på Facebook sker genom messengerappen. Du får ett privat meddelande från en ”vän” skickat till dig med en länk och en ungerfärlig fråga: ”Är detta du LOL?”. Med detta vill bedragarna locka till nyfikenhet och klick på länken. Denna länk är oftast ett virus eller ett program som kapar din webbläsare.
Oväntad kontaktsökande via Facebook som till en början leder till en ”kärleksrelation” kan sluta i psykiskt lidande och ekonomisk förlust. Det finns otaliga exempel på kärleksbedragare via Facebook. Det kan börja med att en person som utger sig för att vara läkare, militär, brandman eller någon annan yrkeskategori som inger förtroende kontaktar dig. Bedragaren är oerhört charmig och får dig att känna dig utvald och bedyrar sin kärlek till dig. Förr eller senare kommer bedragaren på något sätt be om pengar. Det kan vara pengar för att köpa en biljett till resan för den första träffen eller så kan något oväntat dykt upp som bedragaren behöver pengar till. Det kommer alltid löften om att pengarna ska betalas tillbaka när ni träffas eller återbetalas genom en överföring dagen efter. När väl bedragaren fått pengarna överförda till kontot så försvinner de och går inte att få kontakt med längre.
Tänk på det här:
Se upp för följande:
Läs mer i Facebooks egna säkerhetsguider i länkarna:
https://www.facebook.com/safety/tools
https://www.facebook.com/business/learn/lessons/how-spot-avoid-scams