Varning för bluffmejl från elbolag.
5 min lästid
Skydda dig

Så går ett kortbedrägeri till – och så skyddar du dig

Publicerad: 2020-10-23

Senast ändrad: 2024-10-07

De lockar med blufferbjudanden, falska hemsidor och stjäl dina uppgifter när du handlar på nätet. Att betala online är inte helt riskfritt i en tid när kortbedrägerier på nätet blivit ett allt vanligare brott. Kanske har just dina kortuppgifter läckt och finns på darknet? I denna guide lär du dig hur du kan göra för att skydda dig och göra det svårare för tjuven att handla med ditt kort.

Vad är ett kortbedrägeri?

Våra betal- och kreditkort används flitigt för att handla online, vilket tjuvar och bedragare gärna utnyttjar.Kortbedrägerier sker när någon obehörig använder ditt betalkort eller kreditkort för att handla utan din tillåtelse.

Så går ett kortbedrägeri till

Tillvägagångssätten är många – nedan listar vi några av de vanligaste formerna av kortbedrägeri som du kan råka ut för.


  1. Phishing. Bedragare kan försöka få tag på ditt kortnummer och andra personliga uppgifter genom nätfiske i form av mejl, sms eller telefonbedrägeri. Här kan de försöka lura dig att ge ut din kortinformation genom att påstå att det finns en säkerhetsrisk på ditt konto eller att ditt konto har blivit hackat. Flera av dessa bedragare är skickliga och svåra att upptäcka. Mejlet ser ofta ut att komma från din bank eller en myndighet, med information om att du måste lämna ut kortuppgifter på grund av att ditt konto är i fara eller att du ska ta emot pengar.
  2. Smishing. Ett annat sätt att få tag på dina kortuppgifter är att skicka ett sms om att du har vunnit pengar eller kan hämta ut ett paket från posten – om du ger ut dina personliga uppgifter, som kan inkludera kortuppgifterna. Denna typ av bedrägeri kallas för smishing. Likaså kan du få samtal från bedragare som påstår att behöver vidta åtgärder som innefattar att lämna ut privata uppgifter, inklusive kortuppgifter. Detta bedrägeri kallas telefonbedrägeri eller vishing.
  3. Dataintrång. Kortbedrägeri kan också ske genom att hackare gör dataintrång och får tillgång till en databas som innehåller en stor mängd kreditkorts- eller betalkortsinformation. Genom att få tillgång till dessa databaser får hackare tillgång till betalkortens utgångsdatum och säkerhetskoder, som sedan kan användas för att göra handla med eller genomföra identitetsstölder. Dessa kortuppgifter kan i sin tur hamna på darkweb eller darknet, en del av internet som är dold för sökmotorer och som ofta används för illegal aktivitet, inklusive försäljning av stulna kortuppgifter. Här säljer bedragare stulna kortuppgifter för att tjäna pengar, ofta till andra bedragare. Ofta säljs dessa kortuppgifter i paket eller "dumpar", som innehåller kortnummer, utgångsdatum och säkerhetskoder.
  4. Falska hemsidor. Nätet kryllar av falska hemsidor och webbutiker som säljer produkter som inte finns. De falska sajterna är skapta av bedragare som har som sitt enda syfte att lura dig att skriva in dina fullständiga kortuppgifter.
Betalning med kort

Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp.

Så skyddar du dig mot kortbedrägerier

Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp

Det första du bör göra för att skydda dig är att låsa ditt kort för internet- och utlandsköp. På så sätt hindrar du på ett effektivt sätt kriminella från att använda dina kortuppgifter, även där tvåfaktorsautentisering saknas. Öppna bara kortet i samband med köp och uttag.

För att skydda dig mot kortbedrägerier, exempelvis på grund av läckta kortuppgifter, är det också viktigt att övervaka dina kontoutdrag regelbundet och att rapportera eventuella misstänkta transaktioner till ditt kreditkortsbolag eller bank.Om du använder betaltjänster som till exempel Klarna kan du själv ställa in att alla betalningar ska bekräftas med BankID. Du kan dessutom aktivera en funktion som nekar köp från butiker som inte stödjer BankID.

Var kritisk och undersök hemsidor

När du surfar dig fram från erbjudande till erbjudande med länkar till diverse betalningssidor är det lätt att förlora fotfästet och tappa sitt kritiska öga till webbplatsen du befinner dig på. Det finns många falska sidor, som till och med säljer produkter som inte finns, vars enda syfte är att lura dig att skriva in dina fullständiga kortuppgifter. Vi rekommenderar dig att alltid dubbelkolla en gång innan du genomför betalningar. Genom att kopiera webbadressen och klistra in den i din sökmotor kan du söka efter information och kommentarer om hemsidan. Förhoppningsvis inser du snabbt att sidan du befinner dig på är falsk.


Säkra betalningar – skyddar både företag och kortinnehavare

Säker betalning, även kallat 3D secure innebär att du som köpare måste verifiera ditt köp med en sms-kod eller Bank-ID. Du bör endast genomföra köp på sidor som erbjuder denna lösning, eftersom det är en god indikation på att sidan är seriös. Företag som säljer produkter eller tjänster utan säker betalning kan själva bli återbetalningsskyldiga vid bedrägerier, det vill säga om köparen använder någon annans kort. Falska sidor vars syfte är att spara dina kortuppgifter erbjuder sällan denna typ av säkra betalningar, men kan mycket väl få dig att tro detta genom en proffsig imitation av en seriös e-handelssida.

Kom ihåg – håll hårt i kortet! Både bokstavligt talat när du är ute och handlar med ditt fysiska kort och online. Kortbedrägeri kan även ske ute i verkliga livet, genom att bedragare kopierar ditt kort med hjälp av en skimming-enhet på kortläsare eller bankautomater, eller genom att stjäla ditt fysiska kort.

Utgå från att ingen seriös bank, myndighet eller företag ber sina kunder och användare om att lämna ut kortuppgifter, varken på telefon eller över mejl. Undvik att dela dina kortuppgifter på webbplatser som du inte är säker på eller litar på till hundra procent. Använd gärna starka lösenord och tvåfaktorsautentisering till konton där dina betaluppgifter finns sparade för att ytterligare öka säkerheten.

Att tänka på efter ett kortbedrägeri

  • Spärra kortet hos din bank omgående om du upptäcker att det används av någon annan.
  • Du bör alltid polisanmäla ett kortbedrägeri till polisen.
  • Bestrid eventuella fakturor och uttag skriftligt hos din bank.

Är du säker?

  • Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp.
  • Dubbelkolla alltid sidan du handlar från genom en sökning på webbadressen!
  • Försäkra dig om att företaget erbjuder säker betalning, exempelvis 3D secure.
  • Skaffa ett separat kort för internetköp.
  • Lämna ALDRIG ut dina kortuppgifter till någon du inte känner, oavsett avsändare.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket