Folksam varnar för sms bedrägeri.
5 min lästid
Skydda dig

Investeringsbedrägerier

Publicerad: 2020-10-22

Senast ändrad: 2023-07-07

Den digitala världen har öppnat nya möjligheter för cyberkriminella att lura människor på pengar genom bedrägerier. Det kan röra sig om allt från ett par tusen kronor upp till miljonbelopp – i värsta fall hela livsbesparingar. Investeringsbedrägerier går ut på att få dig att tro att dina pengar kan växa genom att du investerar i företag, råvaror, produkter eller kryptovalutor. Ofta garanteras hög avkastning under kort tid och en grundläggande sak som således är viktig att ta med sig är följande: När en investering verkar för bra för att vara sann, så är det med stor sannolikhet precis så det är.

Graf på skärm

Om det verkar för bra för att vara sant är det nästan alltid så det är.

Falska hemsidor och e-postmeddelanden

Bland annonser och meddelanden som florerar på internet kan det dyka upp falska, men till synes seriösa erbjudanden om investeringsmöjligheter. En länk leder dig in på en sida där du öppnar ett konto och sätter in pengar. I samma stund som du sätter in pengarna går de förlorade, utan att du vet om det, och dessa hemsidor kan vara så proffsigt utformade att du fortsätter att se hur pengarna växer dag för dag, med staplar och diagram som visar på att du har gjort din livs investering. På så sätt förmås du investera mer pengar och dessa bedrägerier kan således fortgå under väldigt lång tid – ibland flera år.

Varningstecken för investeringsbedrägerier

Bedrägliga annonser och artiklar handlar oftast om att du kan vinna stora summor pengar med relativt låg insats, det vill säga investeringar som ger en hög avkastning. Investeringsbedragarna kan påstå att denna chans är unik och att du måste göra investeringen inom en begränsad tid för att få ta del av erbjudandet. När du hör ord som garanterad, eller om du uppmanas skynda med betalningen, ska du ana ugglor i mossen och omedelbart dra i nödbromsen innan det är för sent.

Vishing – Röstfiske

Ofta följs ett visat intresse på internet upp med ett samtal från en person som representerar det företag som du funderar på att investera i. Metoden kallas för vishing, och går helt enkelt ut på att lura dig till att genomföra betalningar eller utför transaktioner, via röstsamtal. Vishare är ofta otroligt skickliga, trevliga och övertygande. Håll hårt i dina privata uppgifter, framför allt till ditt BankID och din internetbank.

Betala aldrig ut mer pengar

Det är när du inte kan ta ut dina pengar som du ofta upptäcker att investeringen är en bluff. Ibland blir du lovad utbetalningen om du gör ytterligare inbetalningar, till exempel i en påhittad vinstskatt. I andra fall blir du kontaktad av en tredje part som säger sig vilja hjälpa dig ur knipan genom att ställa blufföretaget till svars mot en betalning. Dessa är ytterligare steg i samma bedrägeri och hur lockande det än må vara att försöka få tillbaka pengarna, eller hur desperat du än är, ska du aldrig betala ut mer pengar när du har blivit utsatt för ett bedrägeri.

Kolla upp företaget hos Finansinspektionen innan du investerar

Finansinspektionen är en statlig myndighet som ansvarar för tillsynen av finansiella marknader, och även om de inte kan hjälpa dig om du redan har blivit lurad på pengar, kan du undvika investeringsbedrägerier genom att kolla upp företag som du planerar att investera i, innan du faktiskt investerar. Dels har de en varningslista med företag som du ska ska akta dig särskilt för, och dels har de register med företag som har tillstånd att erbjuda investeringar. Klicka här för att komma till Finansinspektionens varningslista.

Är du säker?

  • Om det verkar för bra för att vara sant är det nästan alltid så det är.
  • Kolla upp företaget hos Finansinspektionen innan du investerar.
  • Lämna aldrig ut privata uppgifter.
  • Betala aldrig mer pengar för att få tillbaka det du har förlorat.
  • Polisanmäl alltid investeringsbedrägerier, inklusive försök till investeringsbedrägerier.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket