Varning för bedrägerier i deklarationstider.
5 min lästid
Skydda dig

Nätverkssäkerhet

Publicerad: 2020-10-25

Senast ändrad: 2023-07-07

Det finns ett yttre digitalt hot som vi gör vårt bästa att skydda oss mot i form av antivirusskydd och säkerhetsuppdateringar. På så sätt minskar vi risken för att skadlig kod eller virus ska ta sig in i våra datorer via internetanslutningen. Nätverkssäkerheten omfattar infrastrukturen och informationsvägarna inom ditt privata nätverk och ska skydda dig från att obehöriga tar sig in och använder det. Starka och unika lösenord, automatiska uppdateringar, brandväggar, backup-system och kryptering är viktiga komponenter för att bibehålla en hög säkerhetsnivå i nätverket. Med brister i nätverkssäkerheten blir det enklare för cyberbrottslingar att hacka nätverket och komma över data som du skickar eller tar emot, samt få tillgång till dina privata filer som delas över nätverket. Grunden för en förbättrad nätverkssäkerhet läggs i din trådlösa router och dess inställningar – eftersom det är härifrån datatrafiken inom nätverket förmedlas.

Kod på datorskärm

Byt alltid ut de fabriksinställda inloggningsuppgifterna till starka och unika lösenord.

Konfigurera din router

Din router kommer oftast med ett förinställt administrationslösenord. Detta är lätt att få tag på vilket banar väg för cyberkriminella att ta sig in i ditt nätverk. Börja med att byta till ett unikt och starkt lösenord och ändra även nätverksnamnet, det vill säga SSID-namnet, till någonting neutralt som inte kan kopplas direkt till dig personligen. Vidare har du möjlighet att aktivera kryptering vilket gör det svårare för obehöriga att använda ditt trådlösa nätverk. Om det finns ska du använda WPA2 och välj AES som krypteringsmetod samt ett nytt unikt och starkt lösenord som inte ska vara detsamma som vid inloggning till routern. Krypteringslösenordet, eller krypteringsnyckeln, måste anges på nätverkets alla anslutande enheter. Se dessutom till att brandväggarna är påslagna samt att routerns programvara är uppdaterad. För att komma åt alla dessa inställningar och konfigurationer på din router skriver du in routerns IP-adress och lösenord i din webbläsare.

Skapa ett gästnätverk

Genom att dela upp nätverket i ett privat respektive gästnätverk minimerar du risken för intrång i dina privata enheter. Låt dina besökare logga in på ditt gästnätverk och koppla även upp dina prylar på samma nätverk. Med färre vägar in i ditt privata nätverk skyddar du dina personliga uppgifter och filer från cyberbrottslighet.

Varje uppkopplad pryl är en möjlig väg in i ditt nätverk

Internet of Things, eller Sakernas internet, innefattar alla uppkopplade prylar som du har hemma, Eftersom många av dessa helt saknar lösenord utgör de i sig en säkerhetsrisk där varje uppkopplad pryl är en väg in i ditt nätverk. Precis som med routern ska du om möjligt byta ut alla fabriksinställda lösenord till dina uppkopplade saker, om det inte går att byta lösenordet rekommenderar vi att du inte kopplar upp den till ditt hemmanätverk alls.

Automatiska uppdateringar av mjukvaran

Uppdatera programvara och operativsystem i alla enheter automatiskt. Eftersom cyberbrottslingar arbetar aktivt med att hitta svagheter i systemen är det större chans att alltid ligga steget före om du gör säkerhetsuppdateringar kontinuerligt. Inget program eller operativsystem är helt vattentätt och ju längre tiden går desto större blir risken att det hackas. Kombinera dessa uppdateringar med antivirusprogram på så många enheter som möjligt.

Offentliga nätverk

När du kopplar upp dig till offentliga nätverk på caféer, flygplatser eller andra allmänna platser ska du vara extra försiktig med vilken information som du lämnar ut. Fyll inte i användarnamn och lösenord till privata konton och försök att undvika att skicka eller ta emot e-post. Ett alternativ är att använda dig av en VPN-tunnel, som krypterar all data som skickas och tas emot från din enhet. På så sätt gör du det svårare för cyberbrottslingar att komma över dina privata uppgifter. Det finns gott om cyberbrottslingar som imiterar dessa offentliga nätverk i hopp om att användare ska ange sina privata uppgifter medan de är uppkopplade mot dessa falska nätverk. Var uppmärksam på signaler som tyder på någonting inte står rätt till och se till att du har korrekt information om nätverket du tänker ansluta till från början.

Är du säker?

  • Byt alltid ut de fabriksinställda inloggningsuppgifterna till starka och unika lösenord.
  • Slå på krypteringen för routern.
  • Uppdatera dina program och operativsystem kontinuerligt.
  • Var försiktig med att lämna ut privat information när du är uppkopplad på offentliga nätverk.
  • Använd en VPN-tunnel.
  • Skapa ett gästnätverk där besökare kan logga in.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket