Publicerad: 2020-10-23
Senast ändrad: 2024-10-07
Idag använder vi oss av webbkameror mer än någonsin, speciellt när vi är långt ifrån våra nära och kära. Videosamtal har blivit ett sätt att umgås på och webbkameran således en tacksam funktion som många av oss helst inte täcker över. Förutom den något mer direkta metoden med en bit tejp över kameran, finns andra sätt att skydda sig från att någon alltid kan titta på oss genom webbkameran. En återkommande skyddsåtgärd mot digital brottslighet är att göra kontinuerliga och helst automatiska säkerhetsuppdateringar av din programvara, för att återta täten med säkra program, i loppet med cyberbrottslingar som då tvingas börja om i sina försök att knäcka koderna.
I din laptop
Kameror som sitter installerade i laptopen kan måhända inte röra på sig särskilt mycket, men däremot finns ofta en liten lampa alldeles intill kameran, som lyser när kameran är igång. Om du ser att lampan lyser, trots att du inte använder kameran kan du försöka stänga ner kameraappen eller de program som använder kameran. Om lampan fortsätter lysa finns det risk för att den är kapad. Observera dock att cyberkriminella kan komma runt problemet genom att släcka indikationslampan – så du ska inte känna dig helt säker trots allt. Flera fabrikat av laptops har idag ett inbyggt skydd för att kunna täcka över kameran.
Externa webbkameror
Proffsigare varianter av webbkameror är ofta externa och kan användas som övervakningskameror, vid inspelning av konferenser eller andra videosamtal som kräver högre kvalitet och flexibilitet. Om du upptäcker att kameran plötsligt rör sig, utan att du har gjort något val, är det en indikation på att någon använder den, och du bör således vidta åtgärder.
Sök efter viruset
När du har stängt ner alla program och appar som du vet använder sig av webbkameran, och kameran fortsätter vara påslagen, kan du göra en sökning efter virus och skadlig kod för att hitta boven i dramat.
Utpressning
När vi är hemma i vårt rum vill vi känna oss trygga och säkra på att ingen utomstående ser oss, speciellt vid tillfällen då vi kanske inte har kläder på oss, eller byter om till nattlinne eller pyjamas. Minst lika mysigt som det är att krypa ner under täcket är det jobbigt om någon okänd ser allting via din webbkamera, och kanske till och med spelar in det du håller på med. Dessa bilder eller filmer kan sedan användas mot dig i form av utpressning och du kan tvingas betala lösensummor för att få tillbaka materialet. Vi rekommenderar dig att göra en polisanmälan och inte betala någonting alls – eftersom chansen att materialet faktiskt ges tillbaka samt elimineras dessvärre är minimalt.
Sakernas internet – nya vägar in
Eller Internet of Things (IoT), innefattar alla saker som är uppkopplade på internet eller hemnätverket. Genom att kapa en övervakningskamera, dammsugare eller en smart-tv, kan IT-brottslingar ta sig in i din dator eller smartphone som är uppkopplade på samma nätverk. Så förutom att ta över dina prylar finns alltså en möjlig väg in i din allra mest privata digitala sfär och konton. Du ska just därför alltid byta ut lösenorden på dessa prylar, eftersom de fabriksinställda är relativt lätta att få tag på.