5 min

Bedrägerier – termer & begrepp

För att kunna skilja åt olika typer av bedrägerier online, och förstå hur cyberbrottslingar går tillväga för att nå fram till sina offer, är det bra att ha koll på vissa begrepp och termer kring digital brottslighet. Vi har svenska motsvarigheter till de flesta ord som härstammar från internet, men i en globaliserad digital värld är det mer troligt att du stöter på ursprungsordet som i regel har sitt ursprung i engelskan.

Säkerhet online

Det är inte helt självklart vad alla termer och begrepp betyder. Vi hjälper dig!

Phishing är nätfiske

Och nätfiske går ut på att lura till sig uppgifter till bankkonton eller andra värdefulla privata uppgifter, genom att lura och manipulera internetanvändare. Dessa försök sker oftast via e-postmeddelanden som ser ut att komma från en seriös avsändare, som till exempel din bank. Du uppmanas att ge ut privata uppgifter, såsom lösenord eller kredit- och betalkortsnummer. Ofta försöker dessa bedragare lura dig genom att hävda att du måste ge ut information för att verifiera, eller skydda ditt konto från ett intrång. Seriösa banker, företag eller myndigheter skulle i själva verket aldrig uppmana sina kunder och användare att ge ut privata uppgifter via e-post.

Spear phishing

Till skillnad från de flesta nätfiskeattacker, där bedrägerimejl skickas ut i massor i hopp om att lura så många personer som möjligt, är spear phishing riktade attacker mot enskilda personer eller företag. Dessa attacker är ofta baserade på bakgrundsinformation om det tänkta målet, för att anpassa lockbeten för varje specifik person eller företag.

Whaling

Är precis som spear phishing specifikt riktade attacker, men här handlar det om att maximera utdelningen genom att nå ut till de allra högsta hönsen, såsom verkställande direktörer eller ekonomichefer.

Smishing

Det är inte nödvändigtvis via internetanslutningen som attacken kommer. Det förekommer även falska sms och e-postmeddelanden som ser ut att komma från en seriös avsändare. Ofta består sms:et av en länk och en text om att en vinst eller ett paket finns att hämta ut. Du uppmanas sedan lämna ut privata uppgifter som kan användas av bedragaren för att komma åt dina konton.

Vishing

Ett klassiskt sätt att försöka få dig ur spel och lämna ut privata uppgifter är genom vishing (kommer från voice phishing), där bedragaren helt enkelt ringer upp dig via röstsamtal. Med samma påståenden som i annan phishing, och med god övertalningsförmåga försöker dessa, ofta överdrivet trevliga bedragare att lura till sig dina inloggningsuppgifter eller annan känslig information för att tömma dina konton.

Pharming

Pharming går ut på att leda trafiken som är avsedd för en äkta sida till en falsk sida, ofta väldigt lik den ursprungliga webbsidan. Detta kan till exempel resultera i att kontoanvändare får sina inloggningsuppgifter sparade hos bedragare, i tron om att de loggar in på sitt vanliga konto.

Social manipulation

Ett sätt att få individer att handla oaktsamt och till exempel lämna ut känslig information eller privata uppgifter, genom att övertyga och manipulera till skillnad från att göra inbrott eller dataintrång på annat sätt. Detta är ett populärt tillvägagångssätt för bedragare.

Gromning

Groomare är personer som tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte. Ofta skapar de falska konton på sociala plattformar online där de kan uppge sig för att vara yngre än vad de är för att lättare få kontakt med andra barn. Genom att skapa en personlig kontakt försöker groomare att sexuellt utnyttja det berörda barnet genom digitala enheter, eller stämma träff för att utföra sexuella övergrepp vid fysiska möten.

Dataintrång

Ett brett begrepp som kan definieras som ett olovligt intrång i ett datasystem för att komma över lagrad data och information. För detta finns det flera olika tillvägagångssätt som cyberbrottslingar använder sig av.

Bedrägerier

Bedrägeri är ett vanligt digitalt brott och det finns flera olika typer. Vissa typer riktar sig enbart mot företag.

Identitetsbedrägeri

Bedragaren använder sig av en annan persons, eller företagares, namn för att beställa varor, skriva avtal, göra uttag etc. Oftast sker det tillsammans med en adressändring för att få varor och fakturor skickade till annan adress, utan att du vet om det.

Romansbedrägeri

En romansbedragare skapar en nära relation och utnyttjar empati, kärlek och förtroende för att få dig att göra transaktioner av pengar. Bedragarna söker ofta personer genom falska profiler i dejtingappar eller sociala medier.

Fakturabedrägeri

Bedragare som försöker lura till sig pengar genom att skicka ut bluffakturor på varor eller tjänster som inte har beställts.

Investeringsbedrägeri

Bedrägeri som bottnar i att övertyga privatpersoner eller företag om att investera pengar i till exempel fonder och aktier, råvaror eller kryptovalutor, i tron om att det finns stora chanser till hög avkastning.

Befogenhetsbedrägeri

När du blir kontaktad av någon som ljuger om sin befogenhet och uppger sig representera din bank, en myndighet eller annan seriös samhällsfunktion. Detta för att lura till sig privata uppgifter eller känslig information.

Kortbedrägeri (med kort)

Någon som använder ditt fysiska betal- eller kreditkort för att genomföra köp eller uttag från ditt konto.

Kortbedrägeri (utan kort)

Någon som har kommit över dina kortuppgifter och med detta genomför betalningar, oftast på internet. För detta krävs inte det fysiska kortet utan endast kortnummer, CVV-kod och utgångsdatum.

Annonsbedrägeri

Falska annonser med exempelvis en vara som i själva verket inte existerar. Ofta försöker dessa bedragare att få en förskottsbetalning utan att skicka någonting tillbaka.

Dela