Varning för bedrägerier vid skatteåterbäring.
5 min lästid
Skydda dig

Discord

Publicerad: 2021-03-01

Senast ändrad: 2023-07-07

Plattformen byggdes till en början för gamers (datorspelare). Discord är en text- och röstbaserad social medieplattform som har vuxit enormt de senaste åren även utanför gamingvärlden.

Bedragare

Discord har vuxit enormt mycket också utanför gamingvärlden och används som vilken social medieplattform som helst. Det innebär att kriminella riktar sin uppmärksamhet även till denna kanal. Vi ska här nedan gå igenom de vanligaste sätten som bedragare arbetar på.

Ransomware

Infekterade filer

Många bedragare använder sig av cdn.discordapp.com för att skapa infekterade filer, dessa sprids inom Discord och mellan användare. Denna applikation möjliggör för kriminella att sprida skadliga filer och styra över vad filerna ska göra på plattformen. Piratkopierade filer och programvara/programspelvara döps om och ikoner skapas som efterliknar välbekanta och kända programvaror. Det görs för att lura användare och gamers som aktiverar skadlig kod och programvara inuti Discord.

Inuti Discord-appens infrastruktur planteras skadlig programvara. Det kan röra sig om ransomware, informationsövervakning och cryptomining.

Bitcoin

Kryptovaluta

Ett annat vanligt bedrägeri på Discord är när en utlovad storvinst, skickad via meddelandefunktionen som lockar en användare att skapa en ny bitcoinplånbok för utbetalning av vinsten i kryptovaluta. När bitcoinplånboken skapas så lämnar den utsatte ifrån sig massor av privat information såsom kontaktuppgifter, selfies och signaturer. All denna information säljs sedan vidare till andra kriminella för bedrägliga syften.

Discord

Lockbete

Vanligt förekommande genom något av ovanstående nämnda tillvägagångssätt är när användare erbjuds ett Nitrokonto gratis eller till ett kraftigt reducerat pris. Det är något som lockar många unga. Ett Nitrokonto ger användaren tillgång till massor av dolda funktioner som sen kan användas i Discord. Det kan exempelvis vara nya avatarer, fler emojis, uppdateringar av den personliga profilen eller möjlighet till större uppladdningar.

Ta del av nyttig information om hur du skyddar dig själv och ditt barn i länken nedan:

https://www.digitalaforaldrar.se/vad-ar-discord-en-foraldraguide/

Det här ska du tänka på när du använder Discord och andra sociala medier:

  • Prata med dina barn om sociala medier och vilka risker det kan medföra.
  • Ha alltid starka och unika lösenord för alla plattformar.
  • Lämna aldrig ut privata uppgifter till någon annan.
  • Klicka aldrig på länkar du inte är säker på.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket