Internet of Things
Publicerad: 2020-10-22
Senast ändrad: 2024-10-07
Numera är inte bara våra datorer och telefoner uppkopplade på nätverk, utan även vardagsföremål såsom hushållsapparater och accessoarer. Internet of Things, eller IoT, innefattar alla prylar som kan styras eller utbyta data via en uppkoppling, och det råder inga tvivel – listan på IoT är redan lång och fortsätter att växa – i ett rasande tempo.
I vårt digitala samhälle kontrolleras allt fler saker från en och samma enhet, vilket skapar förutsättningar för en enklare och effektivare tillvaro. Den fysiska världen integreras i datasystem med diverse koder och programvaror och vi människor tar ett steg tillbaka och låter det mesta sköta sig självt! Nog kan det låta fantastiskt, men det innebär också att vi står inför helt nya utmaningar.
Är du säker?
En viktig fråga vi bör ställa oss där vi står mitt i ett hejdlöst digitalt kommunikationsflöde, är hur vi kan skydda oss mot intrång från obehöriga användare, i takt med att allt fler av våra apparater är uppkopplade till ett och samma nätverk. Du kanske har den bästa brandväggen och antivirusprogrammet på datorn, men hur är det egentligen med exempelvis robotdammsugaren eller din kameraövervakning?
Fler vägar in i din dator
Om du kopplar upp dörrlåset, kylskåpet, hissen, tv:n och värmepumpen till samma nätverk som dina datorer och telefoner, finns plötsligt betydligt fler vägar in till din mest privata digitala sfär. Många av dessa apparater har inte alls lika starkt skydd som våra laptops och smartphones. Med brister i programvara, såsom obefintliga eller svaga lösenord som inte ens går att byta ut, okrypterad informationsöverföring, samt bristfälliga uppdateringssystem – med andra ord en hel buffé med möjligheter för den som vill göra intrång i ditt nätverk.
Utpressning
Med tillgång till ditt nätverk kan som sagt cyberbrottslingar utföra digital brottslighet som kan kopplas till dig. Vidare kan du bli utsatt för utpressning, där personer försöker tvinga dig att betala pengar för att du inte ska bli avslöjad som cyberbrottsling – det kan handla om olagliga nedladdningar eller digitala attacker. Om de får tillgång till din dator via nätverket kommer de också åt dina privata filer eller stoppar din åtkomst genom att plantera så kallade utpressningsvirus. För att återfå kontrollen över datorn uppmanas du att betala en lösensumma. Betala aldrig någonting och kontakta polisen direkt om du blir utsatt för denna typ av utpressning.
Andra kan bli drabbade
Förutom intrång i din dator kan Sakernas internet (IoT) användas i andra digitala överbelastningsattacker eller utskick av skräppost – utan att du ens vet om det. Apparaternas programvara utnyttjas helt enkelt av cyberbrottslingar som använder ditt nätverk för att förstöra för andra, med en IP-adress som kan kopplas till ditt hem. De kan även användas för andra kriminella aktiviteter som spridning av barnpornografi eller upphovsskyddat material.
Skydda ditt nätverk
För att värna om din integritet, säkerhet, samt skydda dina privata digitala konton, såsom inloggningsuppgifter till internetbanken, kortuppgifter, koder och lösenord, bör du vidta vissa åtgärder som gör det svårare för personer att ta sig in i ditt nätverk.
Byt till ett starkt och unikt lösenord
De flesta svenskarna bryr sig inte ens om att byta lösenord på sina nya smarta prylar, och faktum är att de fabriksinställda lösenorden är oroväckande lätta att få tag på. Du kan alltså ha en ovälkommen gäst som spionerar på dig via dammsugaren. Byt ut befintligt lösenord till ett som är starkt och unikt, det gör det svårare för personer att ta sig in. Byt dessutom ut lösenorden kontinuerligt – ju längre tid med samma, desto större risk att någon är dig på spåren. Genom att samla lösenorden i en säker lösenordshanterare blir det lättare att hålla koll på lösenorden – eftersom du bara behöver komma ihåg ett enda!
Skapa ett gästnätverk
Genom att dela upp nätverket kan du separera dina smarta prylar från exempelvis din dator. Det finns ingen anledning att din ringklocka eller febertermometer ska ha direkt kommunikation med dina privata enheter. Det gör du genom att skapa ett gästnätverk som är separerat från ditt privata nätverk. På så sätt kan du låta andra ta del av ditt internet, utan att oroa dig för att de får tillgång till din dator.
Se våra tips
SSF:s VD Thomas Brül kommer med 4 tips hur du skyddar dina IoT produkter
Är du säker?
- Är du säker på att du behöver koppla upp alla smarta prylar till internet?
- Köp så säkra prylar som möjligt - sådana som går att byta lösenord på och gärna också uppdatera säkerhetsmässigt.
- Lägg de smarta prylarna på ett separat nätverk - ett så kallat gästnätverk.
- Byt det förinställda lösenordet till ett starkt och unikt lösenord och använd gärna en lösenordshanterare.
- Betala aldrig ut lösensummor efter utpressning.
- Polisanmäl alltid intrång i ditt nätverk.