Publicerad: 2020-10-23
Senast ändrad: 2023-07-07
Om du funderar över hur ofta du lägger ifrån dig din telefon utan att hålla konstant uppsikt över den, kanske du förstår hur lätt den är att lägga vantarna på. Med tillräckligt bra skydd i din smartphone behöver du inte vara särskilt orolig för intrång, och den enda tråkiga konsekvensen blir att du måste skaffa en ny telefon. Vi vill ge dig några grundläggande tips och råd om hur du kan förhindra intrång och full tillgång till din digitala värld.
Fingeravtryck och ansiktsigenkänning - de bästa skärmlåsen
Skärmlåsets betydelse kan knappast överdrivas, och du som tyckte att fingeravtryck och ansiktsigenkänning kändes alldeles för futuristiska för att använda – tänk om! Endast koder, vare sig det är siffror eller geometriska former är inte lika säkert som fingeravtryck och ansiktsigenkänning som för tillfället ger dig bland de bästa möjliga skydden mot intrång i din telefon. Du kan även välja en lösenkod som är alfanumerisk, där du blandar siffror, bokstäver och specialtecken, alternativt en lång mening. Om du har nöjt dig med 1234 eller 0000 som kod är det dags att byta, för att inte riskera intrång i mobiltelefonen.
Spara inte personliga uppgifter i mobilen
Spara inte koder och lösenord i telefonen, eftersom det gör det alldeles för enkelt för tjuvarna att komma åt andra värdefulla konton i diverse appar. Bank-ID-koden ligger i anteckningarna? Där ska den inte vara. Ta genast bort den!
Mobilsäkerhet handlar inte bara om att skydda sig mot mobilstöld, utan även om ditt eget användande och beteende i telefonen. Var noga med vilka appar du laddar ner och ta bort tillgången till platstjänster och kamera i de appar som inte behöver denna tillgång. Tänk på att även legitima appar och program kan ha säkerhetsbrister som gör att hackers och cyberbrottslingar kan ta sig in programvaran och antingen spionera eller plantera skadlig kod på telefonen. Genom kontinuerliga säkerhetsuppdateringar av apparna och operativsystemet minskar du risken för dessa typer av intrång.
Om du är inne i någon annans telefon finns ofta ett smörgåsbord av möjligheter för att göra livet ordentligt surt för den drabbade. Vi kan börja med tillgång till e-posten och sociala medier. Förutom att skicka meddelanden i personens namn, som både kan sätta arbetsrelationer ur spel och locka vänner till att swisha pengar härs och tvärs, kan du med e-posten även nollställa inloggningsuppgifterna på de flesta privata konton och på så sätt få full kontroll över dem.
Öppna inte pärleporten
Kapning av ditt BankID, i kombination med din smartphone, är minst sagt jackpot för en tjuv och bedragare eftersom det innebär total kapning av din identitet. Det öppnar porten till i princip allt värdefullt online, såsom internetbanken och personliga konton på olika myndigheter, till exempel Skatteverket. Betalningar, transaktioner, adressändringar och diverse underskrifter för olika kredit- eller låneavtal är några av frukterna som kan skördas.
Vare sig du har en iPhone eller Android-enhet finns möjligheten att både hitta och låsa din smartphone vid förlust eller stöld. Du kan även ringa och skicka meddelanden för att få kontakt med personen som har din smartphone. För att dessa tjänster ska vara till hjälp måste du alltid ha platstjänsten aktiverad i telefonen.