BankID varnar för bluffmeddelanden.
5 min lästid
Skydda dig

Vad är TikTok?

Publicerad: 2021-02-24

Senast ändrad: 2023-07-07

TikTok är en app för mobiltelefonen där användare kan skapa och dela kortare videoklipp, ofta tillsammans med musik eller andra ljud. Klippen varar ofta mellan 15 sekunder upp till en minut. TikTok har över en miljard aktiva användare över hela världen och är idag en av världens snabbast växande sociala medieplattform.

Vilka använder TikTok?

TikTok är ofta förknippat med ungdomar, men appen är även populär bland vuxna. Dans och musik utgör en stor del av innehållet, men utöver detta finns mängder av olika innehåll på plattformen såsom humoristiskt innehåll, kultur, livsstil, skönhet och mode samt utbildande innehåll och nyheter. Dessutom finns även en hel del reklam från företag och betalda samarbeten med influencers på appen. Men det finns även innehåll som inte är lämpligt för barn och säkerhetsrisker med att använda appen.

Är TikTok barnsäkert?

Som förälder kanske du har funderat på om du bör tillåta ditt barn att ha TikTok. Åldersgränsen finns där av en anledning och att det kan finnas risker med att använda TikTok, precis som andra sociala medieplattformar. Men TikTok är inte farligt att använda i sig. Som förälder kan det vara bra att vara medveten om att det kan finnas innehåll och funktioner på plattformarna som kan vara mindre lämpliga för ditt barn att ta del av.


Samtidigt är TikTok väldigt populär bland barn och unga – även barn under 13 år som för närvarande är den rekommenderade åldersgränsen. För att skydda ditt barn på TikTok kan ni tillsammans gå igenom inställningarna. Det finns inställningar som gör TikTok mer barnsäkert, bland annat att göra kontot privat och aktivera föräldrakontroll, mer om detta kan du läsa längre ned. Det kan också vara bra att prata med ditt barn om deras användande av sociala medier, ha en dialog kring riskerna och saker som kan hända online.

Vad är åldersgränsen på TikTok?

Åldersgränsen på TikTok är 13 år (eller 14 år i Sydkorea eller Indonesien). TikTok uppmanar sina användare att ange sitt riktiga födelsedatum vid registrering för att kunna säkerställa att deras användare får en korrekt åldersanpassad upplevelse. Om TikTok misstänker att en av deras användare är yngre än åldersgränsen kan kontot bli spärrat. Utöver ålderskrav har TikTok även implementerat åldersbegränsade funktioner, där yngre användare inte längre har möjlighet att använda funktionen för direktmeddelanden eller hålla egna livesändningar.

Vem äger TikTok?

Appen ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance. Företaget lanserade först appen 2016 med namnet Douyin. I november 2017 köpte Bytedance upp företaget Musical.ly som hade en app liknande TikTok där användare laddade upp filmklipp där de mimade och dansade till musik. De båda apparna slogs då ihop och integrerades till en och samma app som idag går under namnet TikTok.

Hur fungerar föräldrakontroll på TikTok?

Som förälder är det viktigt att sätta sig in i vad TikTok är och vad som händer på plattformen, och förstå varför appen har en åldersgräns. Det gäller även att förstå att yngre barn än 13 år kan vara uppfinningsrika och lyckas skaffa sig en TikTok-profil trots åldersgränsen.

Om du som förälder vill skydda ditt barn på TikTok eller är orolig över vilket typ av innehåll som finns på plattformen kan du ställa in föräldrakontroll. Funktionen gör det möjligt att länka ett eget TikTok-konto till sin tonårings, och på så sätt reglera inställningar för innehåll, skärmtid och integritet. Om du vill veta mer om föräldrakontroll och ta del av annan information som riktar sig till föräldrar kan du läsa TikToks egen föräldraguide.

Vad finns det för säkerhetsrisker med TikTok?

Precis som med alla sociala medier finns det säkerhetsrisker med att använda plattformen. Bedragare utnyttjar yngre och deras naivitet och okunskap i digitala säkerhetsfrågor och det finns flera sätt för bedragare att begå brott eller komma över privata uppgifter. Här är exempel på några sätt:

  • Falska avsändare
  • Länkar
  • Appar
  • Botar

Falska avsändare

Offentliga personer använder sig av sociala medier för att nå ut till sina fans och följare, men bedragare kan skapa falska konton där de utgör sig för att vara en kändis. Dessa kan även utge sig för att vara en kompis eller någon du känner. Fenomenet kallas social engineering, och syftet med detta är ofta att ta kontakt med ett barn eller tonåring i bedrägliga syften.

Länkar

Bedragare utnyttjar nyfikenheten hos barn. Det kan exempelvis ske genom att en bild som sägs vara från Instagram skickas till en användare med uppmaning att klicka på bilden för att länkas vidare till mer information och innehåll. När användaren sedan klickar på länken skickas den till en webbsida med exempelvis falska erbjudanden eller vuxet innehåll som är olämpligt för barn.

Ett finger som scrollar på en mobiltelefon med ett rosa skal.

Appar

Genom att kontakta yngre, exempelvis via funktionen för direktmeddelanden i appen, kan bedragare skapa marknadsföring för andra appar och locka unga att ladda ner dessa. I många fall är apparna gratis att ladda ner till en början, men i ett senare skede förekommer köp inuti app vilket i slutändan kan bli en dyr historia.​

Botar

En bot är ett datorprogram konstruerat för att automatiskt kunna kommunicera med andra användare. När bedragare använder sig av botar i TikTok är det primära målet att få användare att klicka sig vidare till webbsidor som är olämpliga för barn och tonåringar. I många fall används botar för att ge sken av att vara en verklig människa som kommunicerar över TikTok, när det i själva verket är en programvara byggd för bedrägliga syften.

En bild på en vit robot med blåa lampor till ögon och en mun som ler.

Nätfiske

Det vanligaste förekommande bedrägeriet på TikTok och andra liknande appar är nätfiske, även kallat phishing. Det går ofta ut på att bedragare skickar ut meddelanden med länkar till en bred grupp tusentals användare för att ha störst möjliga chans att lura till sig privata uppgifter.

Tips för att bli säkrare på TikTok och andra sociala medier:

Som förälder kan du prata med dina barn om sociala medier och vilka risker det kan medföra. Informera dina barn att de bör tänka på detta när de använder sig av TikTok och andra sociala medier:

  • Prata med dina barn om sociala medier och vilka risker det kan medföra.
  • Ha alltid starka och unika lösenord för alla plattformar.
  • Lämna aldrig ut privata uppgifter till någon annan.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket