Varning för falska leverans sms.
5 min lästid
Skydda dig
Ransomware – ett utpressnings­virus
Cyberkriminella hittar ständigt nya vägar och sätt att komma åt dina konton och tillgångar, och därför måste du alltid vara uppmärksam på små detaljer som kan tyda på att du blir utsatt för ett digitalt brott. En grundregel i allt internetanvändande är att tänka en gång extra innan du klickar på länkar, annonser eller bilagor. Detta gäller speciellt om du surfar runt på en sida som du inte är helt bekant med, eller om du får ett oväntat meddelande till ditt e-postkonto. Cyberbrottslingar kan till exempel utge sig för att vara från din bank, ett företag eller en myndighet och hävda att meddelandet innehåller viktig information. På så sätt försöker de få dig att klicka på länkar och bilagor som resulterar i att datorn infekteras av skadlig kod, till exempel ransomware som är ett slags utpressningsvirus.

Klicka inte på länkar

Klicka inte på länkar och bilagor från okända avsändare.

Betala inte ut lösensummor

Ransomware är en vanlig typ av digital attack som framför allt riktar sig mot företag, men även privatpersoner. Bedrägeriet bygger på utpressning efter att du har laddat ner skadlig kod som infekterar datorn genom att omgående kryptera alla filer på hårddisken och göra dem oåtkomliga. Du blir ombedd att betala ut pengar, det vill säga en lösensumma, för att få hårddisken dekrypterad och återfå kontrollen över dina filer. Denna typ av utpressning har visat sig vara relativt effektiv för cyberkriminella, då det är flera företag och privatpersoner som väljer att betala, i hopp om att rädda värdefull och viktig information. Dessvärre är risken för att du blir ombedd att betala fler gånger stor, och chansen att du får tillbaka full kontroll över hårddisken liten. Därför ska du aldrig betala ut lösensummor.

Förebyggande åtgärder

Förutom att vara uppmärksam och försiktig när du öppnar mejl eller surfar runt i webbläsaren, finns det några konkreta tips för dig som vill skydda dig eller ditt företag mot ransomware.

Uppdatera automatiskt

Det är viktigt att hålla operativsystem och programvara uppdaterade. Ju längre tiden går med samma programvara, desto större är risken att cyberbrottslingar hittar svagheter i programkoden. Med nya säkerhetsuppdateringar minskar du risken för att någon hittar en väg in och infekterar din dator.

Antivirusprogram

Ett uppdaterat antivirusprogram är en grundförutsättning för att din dator ska kunna stå emot alla de försök som kastas mot vår dator så fort vi kopplar upp oss. Var noggrann med att mjukvaran du laddar ner är äkta, eftersom det ironiskt nog även finns falska AV-program som i själva verket infekterar din dator.

Säkerhetskopiering

Säkerhetskopiera allt viktigt! Föreställ dig att du blir utsatt för just en sådan här attack. Vad har du råd att förlora? Genom att ha kopior på en extern hårddisk, eller i en säker molntjänst, kan du vara trygg med att du alltid har backup på det viktigaste och mest värdefulla.

Om du redan har drabbats av utpressningsvirus

Polisanmäl och vänd dig till legitima organisationer som arbetar aktivt för att stoppa denna typ av utpressningsvirus. I vissa fall kan de till och med hjälpa dig med att återfå kontrollen över din hårddisk.

Är du säker?

  • Klicka inte på länkar och bilagor från okända avsändare.
  • Betala aldrig ut några lösensummor om du blir utsatt för ransomware.
  • Uppdatera programvara och operativsystem konstant.
  • Gör säkerhetskopior av all viktig information.
  • På sidan No More Ransom finns information som kan hjälpa dig att låsa upp din dator.
  • Skaffa ett bra antivirusprogram.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket