Bedragare påstår sig ringa från FI.
5 min lästid
Skydda dig
Annonsbedrägeri
Dagens handel sker i stor utsträckning online, på olika auktion-, köp- och diverse annonssajter. Detta faktum utnyttjas av bedragare som lägger ut falska annonser med produkter som inte finns och som du aldrig får hem, eller som inte motsvarar de produkter som finns i annonsen, vilket du upptäcker först när du får en helt annan vara hemskickad till dig.

Polisanmäl alltid

Annonsbedrägerier utgör ungefär en sjundedel av alla bedrägerier som anmäls och dessutom är mörkertalet stort på grund av att många inte anser förlusterna vara tillräckligt stora. Det är viktigt att anmäla och uppmärksamma polisen på annonsbedrägerier, även när det gäller mindre summor, eftersom det kan röra sig om betydligt större belopp i slutändan. Detta ger polisen möjlighet att pussla ihop enskilda brott och länka dem samman med andra liknande, för att få fast kriminella.

Så kan du skydda dig

Var uppmärksam på erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna eftersom detta är ett varningstecken för att det rör sig om ett annonsbedrägeri. Dessa kriminella är ofta ihärdiga om att du ska köpa varan direkt och bryr sig mindre om värdet på varorna i annonsen, eftersom de ändå inte existerar i verkligheten.

Undvik att göra förskottsbetalningar till privata konton. Det finns säkrare betalningsmetoder där en mellanhand tar ansvar för betalningen och väntar in en bekräftelse på att rätt vara har levererats, innan pengarna betalas ut. Om säljaren själv föreslår denna metod ska du alltid dubbelkolla om mellanhanden är en legitim verksamhet för att undvika att pengarna i själva verket betalas ut direkt till bedragaren.

Förutom falsk information i annonsen använder sig bedragare ofta av falska identiteter för att inte kunna spåras. Antingen rör det sig om en helt påhittad identitet eller en så kallad identitetsstöld från en annan verklig person. Be därför alltid säljaren att legitimera sig, eller gör en sökning på namnet för att själv kontakta vederbörande innan du genomför betalningen.

Annonsbedrägerier - många bäckar små

Det kan verka som ett relativt lindrigt bedrägeri när du inser att telefonen, skorna eller biljetterna som du har betalat för aldrig kommer fram – speciellt när det rör sig om små summor som du anser vara försumbara. Du kanske helt enkelt inte orkar gå vidare med ärendet, speciellt när personen som du har köpt varan från verkar ha gått under jorden och blivit spårlöst försvunnen. För bedragare kan dessa till synes små transaktioner utgöra en bråkdel av en serie av annonsbedrägerier och i det stora hela rör det sig i själva verket om belopp på hundratusentals kronor.

Bostäder

Om du är på jakt efter bostad och har betalat ut en förskottsbetalning som deposition finns alltid en risk att det trots allt inte blir någon flytt, och du har i själva verket slängt dessa pengar i sjön, eller rakt ner i bedragarens ficka. Lägenhets- eller bostadsannonser kan bestå av falska uppgifter, med bilder från en helt annan adress eller i andra fall en kopia på en äkta annons. Kontrollera med fastighetsägaren att den som hyr ut är lägenhetsinnehavaren och har tillstånd för andrahandsuthyrning, samt kräv legitimation från uthyraren liksom ett hyreskontrakt. Genom att själv söka upp telefonnumret till namnet på personen som hyr ut lägenheten kan du ringa upp och kontrollera uppgifterna för att säkerställa att de stämmer överens med annonsen. Att uthyraren har skickat e-post med länkar till fastighetsägaren är ingen garanti för att uppgifterna faktiskt stämmer eftersom det finns bedragare som skapar falska hemsidor med egna telefonnummer. När du besöker lägenheten ska du kontrollera att namnet på dörren stämmer överens med namnet på uthyraren.

Stöldgods

Det händer att varorna som skickas hem till dig är stöldgods. Det finns till och med fall där bilar faktiskt har levererats till köparen, fast utan ägarbevis eller vidare spår från säljaren som med största sannolikhet har kommit över bilen med olagliga medel. Att sälja stöldgods i annonser på internet är en effektiv metod för brottslingar att bli av med stöldgodset och samtidigt tjäna pengar. Ha i åtanke att det inte finns någonting som heter “köp i god tro” och att du har ett eget ansvar för att de saker du köper inte är stöldgods.

Är du säker?

  • Polisanmäl alltid annonsbedrägerier.

  • Undvik förskottsbetalningar till privatpersoner.

  • Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så det ligger till.

  • Kontrollera identiteten hos säljaren och undvik betalningar till utländska konton.

  • Du har ett eget ansvar att kontrollera att det du köper inte är stöldgods.
Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket