Varning för bedrägerier vid skatteåterbäring.
5 min lästid
Skydda dig

Catfishing och romansbedrägerier

Publicerad: 2020-10-25

Senast ändrad: 2024-02-21

Internet och sociala medier kan vara fantastiskt. Det är en plats där vi kan hitta nya vänner eller kärlek som vi kanske annars aldrig haft chansen att möta i verkliga livet. Men det är också en plats där faror och falska profiler lurar. Den du pratar med kanske i själva verket är någon helt annan.

Catfishing är att utge sig för någon man inte är på internet under en falsk profil eller identitet. Falska profiler förekommer ofta på sociala nätverk där de inleder vänskapliga eller romantiska relationer med andra människor.

Romansbedrägeri, dejtingbedrägeri eller dejtingbluff är andra ord på svenska för att förklara fenomenet där falska profiler används för att begå bedrägerier. Ett gemensamt mål hos romansbedragare är oftast att få offret att förälska sig i dem för att sedan lura till sig deras pengar eller personliga uppgifter.

Vad är catfishing?

Catfishing har under de senaste åren blivit ett känt begrepp för att beskriva fenomenet med falska profiler i sociala medier eller nätverk. Dessa profiler använder ofta bilder på helt andra personer och hittar på historier om sig själva som inte stämmer överrens med verkligheten. Syftet med att skapa falska profiler kan sträcka sig hela vägen från en oskyldig jakt på bekräftelse till omfattande organiserad cyberbrottslighet där kriminella ligger bakom med målet att lura till sig stora summor pengar.

Varför kallas det catfishing?

Begreppet blev för många känt i samband med den amerikanska dokumentären Catfish från 2010 där vi följer en ung man som dejtar en kvinna som visar sig “catfisha” honom genom fejkad Facebook-profil. Därefter kom även den populära amerikanska serien Catfish: The TV Show baserat på fall hämtade ur verkligheten som visades på MTV.

Termen Catfish, eller malfisk som det kan översättas till på svenska, kan enligt vissa ha fått sitt namn från torskfiske. Malfiskar har ofta använts som bete när fiskare vill locka till sig torsk, då fiskarna är varandras naturliga fiender.

Från etablerad relation till bedrägeri

Romansbedrägerier, eller dejtingbluffar, sker inte sällan på dejtingforum och hemsidor som exempelvis Tinder. En matchning leder till en etablerad kommunikation och relation som kan pågå i veckor, månader, ja till och med år.

När bedragaren anser att det byggts upp ett tillräckligt stort förtroende till sitt offer för att be om pengar kommer ofta ett första rop på hjälp. Bakom den falska profilen kan det i själva verket kan gömma sig ett nätverk bestående av skickliga cyberkriminella som vet precis hur de ska gå till väga.

Du kanske är tillräckligt misstänksam för att inte skicka över pengar första gången det händer, men en skicklig romansbedragare kan mycket väl visa förståelse och fortsätta etablera kontakten fram tills att du ger med dig.

I förälskelsen

Kärleken är blind brukar det heta, och visst har förälskelsen ofta en stor inverkan på att vi inte ser dessa bedragare för vilka de egentligen är. Romansbedrägerier eller dejtingbluffar utnyttjar även människors välvilja och empati och ber dig ofta om pengar på grund av en utsatt situation de befinner sig i. Det kan handla om låsta konton, problem med lagen, läkarbesök utomlands eller något annat som ger oss medlidande och känslor av att vi faktiskt måste hjälpa till.

Romansbedragare_Catfishing

Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.

Varningstecken

För att undvika att hamna i händerna hos en dejtingbedragare eller att hamna i fällan och bli “catfished” är det viktigt med ett kritiskt öga – vilket gäller allt som vi ser och tar del av på internet. I vår jakt på kärlek och lycka är det lätt att missa tydliga signaler som indikerar att någonting inte stämmer.

Det finns vissa gemensamma nämnare hos dejtingbedragare eller catfishare, som att de utger sig för att arbeta utomlands inom det militära eller som läkare, antagligen för att dessa yrken generellt anses vara attraktiva och tillitsskapande. Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.

Språket

Var uppmärksam på upprepningar i kommunikationen och formuleringar som känns konstlade. Du kan söka på specifika fraser för att se om de är vanligt förekommande. Om du hittar samma eller väldigt liknande haranger från andra profiler eller sajter är det risk för bedrägeri. När det gäller språket kan både ett målande och elegant, liksom slarvigt och grammatiskt felaktigt språk, vara tecken på att profilen inte är äkta.

Sök på bilderna

Bildsök! Ett jättebra tips är att se var bilderna egentligen kommer ifrån. Detta kan du till exempel göra med Googles bildsökverktyg. Om du upptäcker att bilderna kommer från andra profiler eller att de är tidigare publicerade på hemsidor som inte har något med personen i fråga att göra, har du i princip avslöjat bedragaren.

Skaffa dig en objektiv bild av situationen

Var inte rädd, och skäms inte för att berätta om din situation för någon annan, om du känner dig det minsta osäker. Det kan vara en högst subtil känsla av att någonting inte står helt rätt till, och det behöver inte betyda att du har rätt, men ibland behöver vi en objektiv bild av vad som händer för att förstå situationen, inte minst när vi upptas av starka känslor.

Dokumentär: UR Samtiden - Försök inte lura mig

Hör starka berättelser från människor som drabbats av bedrägerier.

Är du säker?

  • Var kritisk när du får oväntade vänförfrågningar eller direktmeddelanden från okända personer.
  • Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.
  • Sök på bilderna för att se om de dyker upp i andra nätverk eller sammanhang, exempelvis med Googles bildsökverktyg.
  • Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.
  • Om du blir ombedd att skicka pengar är det ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.
  • Se till att hålla dig uppdaterad om säkerhetsrisker och testa din egen säkerhet för att inte bli utnyttjad av bedragare online.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket