Varning för bedrägerier i deklarationstider.
5 min lästid
Artikel

Så fungerar Internet of Things

Publicerad: 2020-10-08

Senast ändrad: 2023-11-22

Begreppet Internet of Things, ofta förkortat IoT, är ett samlingsnamn för fenomenet med uppkopplade prylar. Det kan gälla kylskåp, dörrlås, brandvarnare eller bilar som från att alltid ha varit enskilda, analoga saker numera kan få sensorer, kopplas upp mot internet, samverka med varandra och kommunicera med oss användare för att få vår vardag och vårt samhälle att fungera enklare.

Så använder du redan Internet of Things i vardagen
Några exempel på hur IoT används är tvättmaskiner som signalerar till ägaren när elen är som billigast, brandvarnare som känner av att ingen rör sig i huset när rökutveckling pågår och skickar ett larm-sms till ägaren istället för att bara pipa och kylskåp som skriver inköpslista eller själv beställer varor när det märker att det börjar ta slut på hyllorna.

Det är alltså saker vi använder i vår vardag som via sensorer känner av vad de behöver göra. Prylarna får med andra ord egna ”sinnen”, de kan både höra, se och känna och är inte längre beroende av att människor ger dem ett kommando att utföra.



Så kommer vi att leva med IoT
IoT är fortfarande bara i startgroparna och teknikbranschen spår att det växer sig större hela tiden och att fler och fler saker blir röststyrda. De flesta saker vi kan tänka för hemmet finns redan men blir allt vanligare i hushållen så inom några år kan du börja dagen med att gå in i duschen som redan ställt in sig på en temperatur som är passande både utifrån dina önskemål och klimatsynpunkt för att sedan hoppa in i bilen som redan vet vilken väg du ska ta till jobbet. Att vända tillbaka för att dubbelkolla att du stängt av spisen är ett minne blott eftersom spisen skickar dig ett röstmeddelande ifall du glömt det.

Säkerheten först
Som med all ny teknik är en av de stora utmaningarna med IoT att säkerheten fungerar. Eftersom alla prylar kommer att lagra enorma mängder data måste teknikföretagen kunna se till att informationen inte hamnar i orätta händer ­(exempelvis ska datan från din aktivitetsklocka eller badrumsvåg stanna just där och inte gå vidare till ditt försäkringsbolag), och för att IoT ska kunna uppnå full potential inom branscher som infrastruktur och sjukvård krävs säkra garantier för att datanätet håller för all information som kommer att skickas.

Skapa nytt nätverk
För att utöka säkerheten när du använder Internet of Things ska du skapa ett gästnätverk som du bara använder för att koppla upp dina prylar till. Se också till att byta ut lösenord med jämna mellanrum – börja med att byta prylens fabriksinställda lösenord till ett eget.

Se våra tips

SSF:s VD Thomas Brül kommer med 4 tips hur du skyddar dina IoT produkter

Är du säker?

  • Är du säker på att du behöver koppla upp alla smarta prylar till internet?
  • Köp så säkra prylar som möjligt - sådana som går att byta lösenord på och gärna också uppdatera säkerhetsmässigt.
  • Lägg de smarta prylarna på ett separat nätverk - ett så kallat gästnätverk.
  • Byt det förinställda lösenordet till ett starkt och unikt lösenord och använd gärna en lösenordshanterare.
  • Betala aldrig ut lösensummor efter utpressning.
  • Polisanmäl alltid intrång i ditt nätverk.

Lär dig mer om det smarta hemmet

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket