Varning för bedrägerier i deklarationstider.
5 min lästid
Artikel

Risker med uppkopplade bilar och elektroniska lås

Publicerad: 2021-03-02

Senast ändrad: 2023-07-07

Bilar har de senaste åren gått från att enbart vara ett mekaniskt transportmedel till att vara en uppkopplad produkt. En produkt där service, felsökning och olika multimediasystem svarar för omfattande kontakter med omvärlden via trådlösa uppkopplingar mot internet.

Uppkoplade bilar.

I takt med utbyggnaden av 5G och de framtida möjligheterna med självkörande bilar så kommer bilens digitala kontakter med omvärlden att öka, liksom riskerna att de hackas.

Det är naturligtvis väldigt positivt att vi i princip kan göra samma saker i bilen som vi gör på kontoret eller i hemmet samtidigt som vi transporterar oss. Uppkopplade produkter utvecklas efterhand och byggs in i nya bilar. Men det finns också möjlighet att göra sin egen äldre bil lite ”smartare”, genom att köpa och montera in olika adaptrar, så kallade “donglar” som kopplas upp. Dessa kan till exempel övervaka en mängd mätdata från en körning, eller ha koll på var bilen befinner sig.

En hackad bil

Nackdelen med uppkopplade bilar är att det också skapar nya möjligheter för kriminella som vill påverka bilens egenskaper, stjäla den eller komma åt den personliga informationen som finns lagrad i bilens olika system. Försök vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har visat att det är fullt möjligt att ta kontroll över olika system genom att hacka sig in i den uppkopplade elektroniken. Monterar man själv in donglar är de att betrakta som vilka smarta IoT-prylar som helst. Dessa kunde hackas bara man befann sig på wifi-avstånd, mellan 10 och 100 meter. Om ett system i en bil kan manipuleras så kan det bli stora konsekvenser och orsaka svåra olyckor.

Bilnycklar

Bilar stjäls genom att kapa signaler

Förra året stals 10 084 bilar. Ett stort antal av dem med hjälp av att den signal som finns till bilar med elektronisk låsöppning, så kallade keyless-system kapas. Signalen kan även störas och hindra att bilen låser sig. Det är inte ovanligt att det sker vid parkeringsplatser där ägaren till bilen låser, när denne exempelvis är på väg in i affären. Signalen störs så att bilen i själva verket förblir olåst och olarmad så det är fritt fram för en tjuv att tömma den på sitt innehåll.

Bilar som är uppkopplade

När du säljer bilen eller den stjäls

Få tänker på att en modern bil även innehåller personlig information. Det kan finnas lagrade kontakter till din egen mobil som är uppkopplad till bilen, adresser och färdvägar som är inlagda i GPS:er och annan personlig information som använts för att underlätta användandet. Säljs eller stjäls bilen så kan det innebära att andra kommer åt viktig information som du inte alls vill lämna ifrån dig.

Vad kan du göra

Sätter du in egna adaptrar/donglar så byt ut de förinställda lösenorden så minskar du, precis som med andra smarta IoT-prylar risken för intrång.

Har du ett keyless-system? Förvara då nyckeln så att inte bilens signal riskerar att bli kapad. En enkel plåtburk fungerar utmärkt. Den dämpar signalen så att den inte kan fångas upp.

Kontrollera att bilen verkligen är låst när du lämnar den på parkeringsplatsen.

I samband med försäljning av bilen, beroende på fabrikat, se då till att ta bort din personliga information eller dina personliga inställningar. Det gör du oftast genom att fabriksåterställa systemen.

Dela inte din mobildata automatiskt med bilen när du kopplar upp dig mot den.

Dela vidare

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket