Varning för "Svarta månaden": Så skyddar du dig.
5 min lästid
Skydda dig

Elektroniska bilnycklar – håll koll på signalerna

Publicerad: 2020-10-29

Senast ändrad: 2023-11-22

Med nya smidiga och relativt säkra lösningar för att låsa upp och starta våra bilar följer även en del nya risker som vi vill uppmärksamma dig på. Elektroniska bilnycklar sänder ut radiosignaler som kan kapas och användas av biltjuvar för att öppna bilen och stjäla allt av värde, alternativt blockeras och hindra dig från att låsa bilen. Dessutom är elektroniska bilnycklar i sig dyra att ersätta och ett bra tips är därför att skaffa en unik nyckelbricka som kan spåra nyckeln tillbaka till dig om någon hittar och lämnar in den.

Elektroniska bilnyckel

Håll koll på din elektroniska bilnyckel och förvara den inte vid ytterdörren.

Förvaring av din bilnyckel

Antalet bilstölder har gått ner rejält tack vare nya tekniska lösningar som gör det betydligt svårare att tjuvkoppla, men det händer fortfarande att ficktjuvar och andra kriminella kommer åt din bilnyckel. Lägg eller häng den därför inte öppet precis innanför ytterdörren. Det kan räcka med en lång arm så har du blivit av med både bilen och allt som fanns inuti den. En annan anledning till att du inte ska lägga din elektroniska bilnyckel öppet är att signalerna kan kapas med hjälp av en speciell utrustning som låser upp bilen, även om personen i fråga står utanför huset. Detta kan du enkelt undvika genom att förvara bilnyckeln i en plåtburk, alternativt i en speciell RFID-påse som innesluter nyckelns radiosignaler. I andra fall blockeras nyckelns radiosignaler vilket gör att bilen förblir olåst trots att du tryckt på låsknappen. Därför ska du alltid dubbelkolla så att bilen verkligen är låst innan du lämnar den.

Minimera risken för bilstöld

De flesta nya bilar är utrustade med ett elektroniskt stöldskydd vilket gör det betydligt svårare att starta en bil utan dess tillhörande nyckel. Dessa stöldskydd kallas för immobilisers och kan även köpas för installation i äldre bilar för att minska risken för tjuvkopplingar. Dock finns kriminella som med sofistikerade metoder knäcker dessa koder och tar sig förbi stöldskyddet för att starta bilen. Om du kompletterar ditt elektroniska stöldskydd med en godkänd och verifierad rattkrycka har du vidtagit de allra bästa åtgärderna för att förhindra bilen från att bli stulen.

Märk och spåra bilen

Aktivera GPS-tjänsten om den finns, alternativt utrusta bilen med en spårsändare. Utifall du blir utsatt för bilstöld är möjligheterna att återfinna bilen större.


Stöld av prylar och utrustning

Vanligare förekommande än bilstölder är stölder av värdefull utrustning inne i bilen, såsom instrumentpanelen med konsol samt navigeringsutrustning eller ratten inklusive airbag samt katalysatorer. Om du har lämnat värdefulla föremål i bilen finns det förstås en risk att bli av med dem också, och dessutom utgör de lockbeten för tjuvar som blir mer benägna att bryta sig in i bilen när värdefulla prylar ligger framme. Tänk därför på att alltid ta med dig grejerna från bilen när du lämnar den utom synhåll. Även om det handlar om en tom väska kan denna locka tjuvar till att göra inbrott i bilen, eftersom de inte vet att väskan är tom. Som extra åtgärd kan du öppna handskfacket för att visa upp att bilen är tom på värdesaker,


Är du säker?

  • Håll koll på din elektroniska bilnyckel och förvara den inte vid ytterdörren.
  • Märk bilnyckeln med en nyckelbricka.
  • Inneslut nyckelns radiosignaler med exempelvis en plåtburk eller en RFID-påse.
  • Dubbelkolla alltid att bilen är låst och lämna inga prylar framme.
  • Använd ett elektroniskt stöldskydd och godkänt rattlås för att förhindra bilstöld.
  • Aktivera GPS-tjänst eller skaffa en spårsändare.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket