Bluffakturor med avsändare billpay. Läs mer
  9 min

Phishing

Har du fått mejl från din bank, Skatteverket eller internetleverantör där du uppmanas klicka på en länk, logga in på din internetbank eller fylla i dina kort- eller kontouppgifter? Det är också vanligt med så kallad smishing - falska sms med uppmaningar om att betala in pengar eller fylla i uppgifter för att hämta ut en vinst eller få ta del i en tävling. Nätfiskare kastar ut brett i vår digitala värld och letar ständigt efter nya sätt att lura till sig pengar från våra konton. Trots att vi normalt sett är tillräckligt förnuftiga att gallra bort dessa bedrägerimejl, kan det ibland hända att vi blir stressade och nappar.

Är du säker?

  • Var kritisk till alla telefonsamtal, e-postmeddelanden eller sms där du blir ombedd att lämna ut privata uppgifter.
  • Om din bank, myndighet eller företag plötsligt hör av sig och påstår att du måste lämna ut uppgifter för att skydda dig själv eller ta del av pengar eller vinster, är det med största sannolikhet ett bedrägeriförsök. Om du känner dig osäker kan du kontakta avsändaren genom att exempelvis motringa.
  • Lämna aldrig ut inloggningsuppgifter till dina privata konton, internetbank eller BankID. Dina uppgifter är dina och ingen annans.
  • Klicka inte på osäkra länkar!

Klicka inte på länkar

I takt med att kunskapen liksom säkerheten på internet ökar, tvingas nätfiskare att bli ännu mer slipade vad gäller sitt angreppssätt, vilket har lett till att de falska mejl som skickas ut kan se oerhört legitima och äkta ut. Ofta leder till och med länken till en äkta hemsida, där i sin tur en popup-ruta dyker upp som ber dig fylla i dina uppgifter. Men du, håll dina privata uppgifter privata! Myndigheter, banker och legitima företag har INTE för vana att be sina kunder eller användare att uppge känsliga uppgifter som kan leda till intrång. Lägg på eventuella samtal där du uppmanas att lämna ut känslig information, och klicka inte på länkar där du uppmanas fylla i personliga uppgifter!

En vanlig taktik för nätfiskaren är att få dig att tro att dina konton på något sätt är i fara och att du måste verifiera kontot för att inte förlora pengar. Om du känner dig det minsta osäker – ring upp avsändaren för att dubbelkolla om dessa meddelanden verkligen skickats ut.

BankID – en nätfiskares bästa fångst

Låt oss säga att en person som uppger sig arbeta för din bank ringer och varnar dig för ett pågående bedrägeri eller påstår att du måste verifiera ditt bankkonto för att banken inte ska frysa dina tillgångar. Alternativt att en myndighet ringer och ber dig bekräfta en adressändring eller skatteåterbäring. Ett personnummer tillsammans med BankID är vägen in i dina privata konton och därför ska du aldrig logga in med BankID efter uppmaning, hur seriös personen än verkar vara.

Om du trots allt släppt in någon i din internetbank, är nästa steg för bedragaren att få dig att godkänna transaktioner av dina tillgångar. Genom att läsa vad som står i BankID-appen innan du skriver under, får du information om vad underskriften gäller specifikt. Om du läser något som har med överföring av pengar att göra ska du naturligtvis inte skriva under.

Kontentan: Du ska hålla hårt i ditt BankID eftersom det är ditt viktigaste skydd mot intrång i dina privata konton.

Nätfiskare finns överallt

Det är inte bara falska mejl från banker och myndigheter som du ska akta dig för. I sociala medier kryllar det av falska profiler och kapningar av identiteter. En vän på Facebook, eller till och med en familjemedlem, kanske plötsligt hör av sig gällande ett problem med sin internetbank och ber dig om kortuppgifter och BankID för att få igenom ett köp eller betala en räkning. Personen i fråga kan vara någon helt annan än den hen utger sig för att vara.

Nätfiskare kan även ringa och påstå sig arbeta för en support, som till exempel Microsoft. Genom att övertyga dig om att din dator på något sätt är utsatt för risk kan de få dig att ladda ner programvara som möjliggör andra typer av intrång, till exempel dataintrång eller fjärrstyrning. Lägg på samtalet och gör en virusgenomsökning på egen hand.

Behöver du ytterligare hjälp?

Vänligen kontakta oss här så återkommer vi så fort som möjligt!

Dela