Publicerad: 2021-05-04
Senast ändrad: 2023-10-13
De vanligaste lockbetena från investeringsbedragare just nu är väldigt lönsamma investeringar och erbjudanden om att få tillbaka förlorade pengar från tidigare investeringsbedrägerier. Finansinspektionens (FI) genomgång av bedrägerier under årets första tre månader visar att Bitcoin är den valuta som mest frekvent förekommer i bedrägeriförsöken.
Investeringsbedrägerier är en stor och världsomspännande verksamhet som omsätter miljardbelopp. Varje år utsätts också tusentals svenska konsumenter för bedrägeriförsök. FI arbetar för att motverka att fler konsumenter drabbas, genom att följa upp tips och undersöka misstänkta upplägg.
Efter årets första kvartal kan man konstatera att investeringsbedrägerierna fortsätter på obruten hög nivå. Det vanligaste är att bedragarna lockar med lönsamma investeringar kopplade till bitcoin. Antingen direkta investeringar i kryptovalutan eller någon typ av värdepapper baserade på bitcoin.
– Bitcoin dominerar uppläggen just nu, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Bedragare fokuserar på det som ligger i tiden och är frekvent omskrivet vilket gör att just nu är bitcoin ett tacksamt lockbete.
Vanligen utger sig bedragarna för att representera ett värdepappersbolag. Det finns oftast en prydlig och förtroendeingivande webbplats som de hänvisar till. Där får konsumenten ett konto där de kan köpa och sälja bitcoin eller värdepapper. Investeringen ser ut att växa och många uppmanas att gå in med mer pengar. Men i verkligheten är allt en lögn och alla pengar är borta direkt. Många av bedragarna annonserar också i sociala medier.
De som redan utsatts för ett bedrägeri kontaktas ofta av personer som utger sig vara advokater eller företräda brottsutredande myndigheter i ett annat land. De erbjuds att få hjälp att få tillbaka förlorade pengar mot en avgift på några procent. I verkligheten är detta bara en fortsättning på bedrägeriet och ett sätt att försöka lura av redan brottsutsatta konsumenter mer pengar.
En obehaglig utveckling som FI noterat på senare tid är att konsumenter vid fler tillfällen berättar att bedragarna övergår till att bli hotfulla om konsumenten vill sluta satsa pengar.
Just nu uppger många bedragare att de ringer från företag i Karibien, specifikt Marshallöarna samt S:t Vincent och Grenadierna. Många bedragare uppger också en adress i Sverige eller i London för att verka förtroendeingivande.
Bedragarna är skickliga och uthålliga. De ger ett kunnigt intryck och är duktiga på att skapa förtroende.
– Bedragarna har oftast bra svar på alla frågor och låter förtroendeingivande. På nätet kan de ha byggt upp både internetbanker och börssajter som ser riktiga och förtorendeingivande ut, men som i själva verket är en del i bedrägeriet. Det bästa rådet vi kan ge är därför att lägga på luren när någon ringer och erbjuder investeringar, säger Lars Malmström.