Falska sms från Nordea.
2021-04-14, 14:45
”Förgiftade sökresultat” - ny bedrägerimetod
Brukar du använda bing eller någon annan sökmotor för att komma till bankens hemsida? Nordiska bankkunder som använder sökmotorer i stället för att skriva in rätt webbadress direkt riskerar sen januari 2021 att hamna på fel hemsida.

Förgiftade sökresultat, SEO Poisoning, drabbade finska bankkunder i början av året. Sedan dess har det även drabbat norska och nu svenska bankkunder.

Bedragare köper annonser i sökmotorerna baserade på vanliga sökbegrepp som ”Bank X” (bankens namn) och ”logga in”. Annonserna hamnar högst upp i sökresultatet och kan förleda den ouppmärksamma att tro att det är en länk till den riktiga banken. Klickar du på annonsen hamnar du på en falsk sida som kopierat bankens utseende perfekt och riskerar därmed att lämna över dina inloggningsuppgifter till fel aktör.

Tillvägagångsättet att använda falska annonser via sökmotorer för att lura människor att lämna ifrån sig känslig information, som tex kortuppgifter är inte något nytt i sig. Däremot har man inte tidigare observerat fenomenet att det riktas direkt mot bankkunder i Norden.

Hur kan man skydda sig?

Var uppmärksam på vad du gör på Internet.

  • Är jag på rätt ställe?
  • Stämmer webbadressen?
  • Läs alltid noga igenom vad du signerar.
  • Om du råkat ut för något ska du kontakta din bank direkt.

Läs mer om hur du kan skydda dig på:

Den engelska termen är SEO Poisoning, där SEO står för Search Engine Optimization.

Varna andra genom att dela