Varning för bluffmejl från elbolag.
5 min lästid
Artikel

Högsäsong för romansbovarna

Publicerad: 2022-02-14

Senast ändrad: 2024-10-07

Se upp med hjärtat och plånboken! Verkar din nya dejt lite för bra för att vara sann? Tyvärr är sannolikheten hög för att den där lilla gnagande känslan i maggropen som varnar dig har rätt. Lagom till alla hjärtans dag spirar inte bara kärleken – nu våras det även för charmanta psykopater med siktet inställt på din plånbok.

En läcker fältläkare, en ensam änkling på oljeriggen eller varför inte en ljuv, omtänksam sjuksköterska? De cyniska psykopaterna och beräknande kriminella ligorna lider inte brist på kreativa resurser och uppfinningsrikedom för sina amorösa personas.

Parallellt med digitaliseringen exploderar även möjligheterna till allt mer sofistikerade bedrägerier. Många av oss är tanklösa och naiva; vår närvaro och våra digitala spår enkla för bedragaren att kartlägga och senare utnyttja för att lägga in den första stöten.

Lagom till årets mest romantiska dag är det tyvärr inte bara kärleken som spirar, det är även högsäsong för romansbedrägerier. Och tvärtemot vad du kanske tror är det inte bara ensamma äldre som luras – känslan av skam och förnedring bidrar till höga mörkertal. Många brott blir därför aldrig anmälda.

På Stöldskyddsföreningen arbetar vi varje dag för att förebygga brott. Här får du våra bästa tips på vad du kan göra för att skydda dig mot romansbedrägerier - och hur du ska agera om det värsta redan inträffat.

Minimera risken att bli måltavla

  • Rensa dina sociala medier på offentlig information om ditt civilstånd. Skylta till exempel inte i onödan på Facebook med att du är singel.
  • Tänk även på vad du egentligen delar med dig av. Shoppingsrundor, dyra inköp till hemmet eller resor kan vara precis den trigger som en bedragare behöver för att göra en bedömning av ditt finansiella beteende. Huruvida du finansierar din shopping med krediter eller eget kassaflöde struntar bedragaren i. Det som är intressant är att kartlägga ditt beteende och din lämplighet som framtida offer.
  • Se över dina integritetsinställningar! Publicerar du många spontana uppdateringar publikt i dina sociala medier kan vem som helst ta del av dem. Många, framför allt äldre, känner inte till att du till exempel på Facebook, aktivt måste välja vem som ska få ta del av dina uppdateringar, annars publiceras de per automatik publikt.
  • Dela inte din platsinformation. För kriminella som håller på kartlägger dig kan vetskapen om vilket café du befinner dig på just nu vara den utlösande faktorn som gör att bedragaren får möjlighet att ta en första kontakt. Vill du dela med dig av var du varit – ta då för vana att inte lägga upp det i realtid.

För dig som har fjärilar i magen just nu

Var medveten om att din kognitiva och kritiska tankeförmåga är kraftigt påverkad av dina euforiska känslosvall. Påminn dig själv om att du inte tänker riktigt klart just nu och inte ska ta några som helst ekonomiska beslut med din nya kärlek.

  1. Låt gärna dina vänner träffa föremålet för dina ömma känslor så fort som möjligt. Sannolikheten för att en potentiell bedragare gör bort sig ökar när han eller hon blir utsatt för en annan typ av frågor än de du själv ställer. För dina vänner som inte vandrar på rosa moln är det lättare att reagera på märkliga beteenden och vid behov varna dig!
  2. Stämmer verkligen det som din nya kärlek säger? Vad dyker upp om du gör en rejäl sökning på hens bakgrund? Även de som är om sig och kring sig med integriteten har svårt att helt sopa igen spåren. Finns det tidigare kollegor, vänner, familj och övriga samhällsanknytningar som kan verifiera uppgifterna? På Linkedin kan du t.ex. kontrollera att det du hör om karriären stämmer. Är du osäker på var kärleken faktiskt bor, har bott och hur länge så kan du till exempel kontrollera de uppgifterna på birthday.se (gäller endast personer folkbokförda i Sverige)

Till dig som blivit utsatt

  1. Kontakta genast din bank. Om du nytt fört över pengar finns det fortfarande en chans att banken kan stoppa den, men du måste agera direkt!
  2. Se till att omgående byta kod till ditt bank-ID då det kan finnas en risk att bedragaren fått tillgång till den och kan orsaka stor skada för dig. Du kan själv byta kod direkt i appen för bank-ID. Be din bank om hjälp om du är osäker på hur du ska göra.
  3. Anmäl till polisen. Ring 114 14 och berätta att du är utsatt för pågående bedrägeri.
  4. Avbryt all kontakt
  5. Agera proaktivt för att säkra din integritet. Har du blivit utsatt för en bedragare är risken tyvärr hög för att hen också tagit sig in i dina enheter och till exempel installerat programvara som spionerar på dig. Misstänker du att hen utsatt dig för intrång, ta upp det i samband med polisanmälan och be att få hjälp. Byt alla lösenord, byt kodlås till dörrar, begär ut nya bankkort och koder och utgå ifrån att all din information redan kan ha blivit kapat.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket