Till innehållet
5 min lästid
Nyheter

Små företag är oroliga för att dokument försvinner

Publicerad: 2025-05-06

Senast ändrad: 2025-05-07

SSF Stöldskyddsföreningens rapport ”Små företags syn på cybersäkerhet” visar vad vd:ar och ägare på små företag oroar sig för. Undersökningen gjordes bland företag med upp till 49 anställda. Representanterna fick bland annat svara på frågan: vad är du mest orolig för vid en attack mot företagets it-system? 44 procent var mest oroliga för att datorer eller annan utrustning skulle sluta fungera, men nästan en fjärdedel (23 procent) var ännu mer oroliga för att sparade dokument skulle försvinna.

Utpressningstrojaner gör dokumenten oläsbara

Med anledning av dagens utpressningstrojaner finns det goda skäl att skydda företagets dokument extra väl. Utpressningstrojaner likt de som drabbade flera svenska kommuner under 2024 krypterar filerna så att de inte går att läsa. För att återställa filerna till läsbart skick kräver angriparna en lösensumma som numera ofta anpassas utifrån det drabbade företagets betalningsförmåga. Ju större betalningsförmåga företaget har, desto högre blir lösensumman.

Utpressningstrojaner är samtidigt långt ifrån det enda sättet som data kan gå förlorad. Filer kan också raderas av misstag. Datorer kan tappas bort eller bli stulna. Externa hårddiskar kan förstöras vid brand och översvämning.

Molnlagring ersätter inte säkerhetskopiering

Lagring i molnet är en vanlig åtgärd för att minska risken för dataförlust. Tre fjärdedelar av små företag (74 procent) lagrar viktiga filer i molnet.

Traditionella molnlagringstjänster är dock ingen fullvärdig ersättare till dedikerade säkerhetskopieringstjänster. För det första finns risken för att utpressningstrojaner påverkar filerna som synkroniseras med molnlagringstjänster. Om molnlagringstjänsten överhuvudtaget ska fungera som en säkerhetskopieringslösning måste den därför stödja versionshantering. Om utpressningskrypterade versioner av filerna har synkroniserats med molnlagringstjänsten kan versionshantering göra att äldre och icke-påverkade versioner av filerna går att återställa.

För det andra finns faran för att molnlagringstjänsten blir det enda stället där viktiga filer lagras. Då uppstår risken för att filerna går förlorade, om molnlagringstjänsten drabbas av dataförlust, eller om företaget förlorar åtkomsten till molnlagringstjänsten. Synkroniseringsklienter bör därför konfigureras så filerna även lagras lokalt på medarbetarnas datorer.

Företag kan också köpa säkerhetskopieringstjänster som säkerhetskopierar hela Microsoft 365-, Google Workspace- eller Nextcloud-instanser. Faktumet att Microsoft själva säljer en säkerhetskopieringstjänst för Microsoft 365 bevisar att inte ens Microsoft ser molnlagring som en ersättare till säkerhetskopiering.

3-2-1-modellen skyddar dokumenten

Den så kallade 3-2-1-modellen är en bra utgångspunkt för säkerhetskopiering. Modellen föreskriver att företaget ska ha tre kopior på all oersättlig data (originalet plus två kopior). Datan ska lagras på två olika sätt, och en kopia ska lagras utanför kontoret. Läs mer om 3-2-1-modellen i vår guide om säkerhetskopiering .

Företag med egna it-avdelningar kan sätta upp automatiserade backup-lösningar som kontinuerligt säkerhetskopierar all data. Mindre företag med begränsade it-resurser har sällan sådan lyx. De gör därför klokt i att regelbundet kopiera över alla viktiga filer till en extern hårddisk. Genom att göra det, och inte ha hårddisken permanent kopplad till någon dator, skyddas de viktigaste filerna mot alla digitala attacker. I kombination med molnlagring skyddas också filerna mot fysiska risker (brand, översvämning och inbrott). Enligt SSF:s undersökning är det dock enbart drygt hälften (56 procent) av företagen som lagrar information och säkerhetskopior på en icke-internetuppkopplad plats.

Ladda ned rapporten

Mer information om små företags syn på cybersäkerhet finns i SSF:s kostnadsfria rapport . Denna artikel är den andra delen i en serie om fem artiklar som analyserar resultatet och rekommenderar lämpliga åtgärder.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket