Länsförsäkringar varnar för bluff-sms .

Bedrägeri på Instagram

Genom fake-konton kan bedragare försöka lura dig på Instagram. Vi hjälper dig att kunna upptäcka bedrägeri som romansbedrägeri, investeringsbedrägeri med mera.


Publicerad: 2023-02-10

Senast ändrad: 2023-07-07

Som världens näst största sociala medie-tjänst finns det idag flera sätt att bli lurad på Instagram. Om du får konstiga meddelanden från okända personer, eller extremt bra erbjudanden, är det viktigt att kunna känna igen bedrägeri, och veta hur bedragare använder Instagram för att utnyttja dig.

Instagram eller “Insta” är ett av de absolut populäraste sociala medierna, oavsett vilken generation du tillhör. Det används för att dela med sig av bilder, videos och ”storys”. En story kan vara en bild, video eller en livesändning som läggs upp och sen försvinner efter 24 timmar. Som användare kan du själv bestämma om du vill ha ditt konto öppet eller privat. Väljer du att ha det öppet så kan vem som helst se vad du lägger ut. Väljer du att ha det privat så är det bara dina följare som kan ta del av dina bilder, videos och livesändningar. Vi beskriver här de vanligaste bedrägerierna.

Falska varumärkeskonton på Instagram

Falska varumärkeskonton

Etablerade varumärkens konton kan kopieras av bedragare på Instagram, dessa skapar falska erbjudanden, annonser och tävlingar i syfte att locka till klick vidare till falska webbplatser. Dessa konton har ofta ”köpt” falska följare, dvs. fake-konton, vilket betyder att det ser ut som kontot har massor av följare för att försöka höja trovärdigheten och likna det riktiga kontot.   Varorna som Instagrambedragarna erbjuder till fördelaktiga priser är antingen piratkopierade eller så levereras de inte alls till köparen. Många gånger erbjuder dessa konton även s.k. ”giveaways”, det kan vara gratis produkter eller resor. Det enda som begärs i motprestation är att du ska gå in via en länk till en webbsida och anmäla dig. Vad som i själva verket händer är att dina privata uppgifter stjäls när du hamnar på dessa falska webbsidor. Någon vara eller vinst kommer du aldrig få.

Bedragare på Instagram

Falsk verifieringsbegäran från Instagram

Bedragare utger sig ofta för att vara från Instagram i mejl där de ber dig som användare att verifiera ditt konto på grund av misstänkt aktivitet eller som en rutinkontroll. Du hänvisas till en falsk webbsida där du ska verifiera din mejladress och ditt lösenord. På detta sätt kommer bedragarna över dina privata uppgifter och kapar ditt konto . Lämna aldrig ut dina uppgifter via konstiga meddelanden på Instagram som innerhåller osäkra länkar eller webbplatser .

Falska investeringar på Instagram

Investeringsbedrägerier

Det är vanligt att bedragare på Instagram lockar med osannolika erbjudanden och fördelaktiga investeringslöften – s.k. investeringsbedrägerier. Bedragarna kan måla upp en bild av en säker investering i form av en summa pengar som ska generera en stor avkastning. Detta är falska löften och bedragarna försvinner så fort en inbetalning är gjord.

Exempel på investeringsbedrägerier:

  • Cash-flipping: du ombeds skicka en summa pengar och få en större tillbaka.
  • Ponzibedrägerier: en form av pyramidspel där insatt kapital används till utbetalningar istället för avkastning i successivt flera led.
  • “Bli-rik-snabbt”-bedrägerier: flera typer av bedrägerier som alla har
Falska jobbannonser

Falska jobbannonser

Falska jobbannonser är också ett vanligt sätt för bedragare att komma åt privata uppgifter eller lura till sig pengar. Skulle du bli taggad på Instagram av ett företag om ett erbjudande finns det stor risk för att det är bedrägeri eller skräppost, sk. spam. Undvik därför att klicka på jobbannonser som låter för bra för att vara sanna eller om avsändaren i annonsen uppmanar dig till att betala något i förskott. När du klickar dig vidare på en jobbannons så ska du vara uppmärksam på var du kommer någonstans. Upplever du att den sidan du hamnar på inte har någon anknytning till det ursprungliga ”jobbinlägget”? Ber den dig om känslig information (exempel myndighets-id) men använder inte säker (https) surfning? Då är det med stor sannolikhet ett Instagrambedrägeri.

Romansbedrägerier är vanligt på Instagram

Romansbedrägerier

Romansbedragare skapar fake-konton på Instagram och skickar ofta romantiska meddelanden till personer de inte känner. I meddelandena påstår de sig vara skilda, änkor/änklingar eller har drabbats av någon form av svårighet. Dessa bedragare är tålmodiga och kan ”arbeta” på personer i veckor, månader och till och med år för att nå sina mål. Romansbedragaren kan exempelvis skicka bilder på “sig själv” (vilket egentligen är en annan person) och till slut vinner den offrets förtroende och kärlekstillit. När sedan bedragaren känner att tilliten är vunnen och att en ”kärleksrelation” är etablerad så kommer frågan om pengar. Det kan handla om att pengar till en flygbiljett eller ett visum som ska betalas, eller att en oförutsedd utgift har dykt upp. Bedragaren lovar alltid att pengarna ska betalas tillbaka så fort ni ses eller dagen efter. Betala aldrig ut pengar till personer som du aldrig har träffat eller känner väl, oavsett påstådd orsak.

Tecken på romansbedrägeri

  • Personen som skickar en vänförfrågan är helt okänd för dig.
  • Personen jobbar ofta utomlands som militär, läkare eller på en oljerigg.
  • Personen undviker videosamtal.
  • En fråga om pengar uppkommer tidigt efter att vänskapen blivit förtrolig.
  • När bedragaren frågar om pengar är det alltid bråttom; personen eller en släkting har hamnat i ekonomisk kris och behöver hjälp snabbt.
  • Summorna ökar successivt, det börjar oftast med småsummor.
  • Bedragaren slutar höra av sig efter att den fått tillräckligt med pengar.
  • En ny person hör av sig efter bedrägeriet och erbjuder en chans för dig att få tillbaka pengarna.

Källa: internetkunskap.se

Tänk på detta för att inte bli lurad på Instagram:

  • Betala aldrig ut pengar till någon du inte träffat eller känner inte väl.
  • Betala aldrig ut pengar till någon som erbjuder (exempelvis) ett fördelaktigt lån eller någon form av vinst i en tävling.
  • Betala aldrig ut pengar till någon för att söka ett jobb i en jobbannons.
  • Lämna aldrig ut privata uppgifter till personer som säger sig vara från Instagrams ”säkerhetsavdelning” – varken din mejl, användarnamn eller inloggningsuppgifter.
  • Se upp med personer som vill flytta konversationen från Instagram till en annan plattform eller till en mejlkonversation.
  • Se upp med personer som ber om pengar och utger sig för att vara en vän eller släkting.
  • Se alltid upp med länkar som är skickade till dig, oavsett vem de kommer ifrån.
  • Se upp med inlägg eller meddelanden som är skickade till dig som har dålig stavning eller andra grammatiska felaktigheter.
  • Anmäl alltid misstänkt bedrägeri på Instagram till polisen på 114 14.

Här kan du läsa mer om säkerhet på Instagram .