Bluffakturor med avsändare billpay. Läs mer
  5 min

Virus, maskar eller skadlig kod

En vanlig uppfattning är att virus alltid upptäcks på grund av att program plötsligt slutar fungera, felmeddelanden ploppar upp, och datorn bli allmänt slö och kanske stänger av sig automatiskt emellanåt. Och visst är alla dessa beteenden hos din dator tecken på att du kan vara utsatt för ett virusangrepp, men det är inte alltid lika uppenbart att din dator är infekterad. Skadlig kod och spionprogram som körs i det tysta kan samla känslig information och spionera på dina beteenden, utan att föra något som helst väsen av sig. I förlängningen kan dessa angrepp till exempel leda till intrång i dina privata konton.

Är du säker?

  • Var uppmärksam på nya märkliga beteenden hos din dator. Speciellt efter att ha laddat ner filer eller klickat på bilagor.
  • Använd alltid ett antivirusprogram.
  • Koppla ner datorn från dina anslutningar om du misstänker angrepp.
  • Starta om datorn i felsäkert läge och ta bort alla temporära filer.
  • Hitta och eliminera viruset med hjälp av ditt antivirusprogram.
  • Se till att dina programvaror alltid är uppdaterade.
  • I värsta fall kan du formatera hårddisken och installera om operativsystemet.

Uppdatera mera

Förutom att köra antivirusprogrammet ska du vara noggrann med att uppdatera dina appar och program kontinuerligt, detta för att täppa igen de svagheter i koden som i själva verket alla programvaror har. Det är en ständig kapplöpning mellan programtillverkare och cyberbrottslingar, och genom nya uppdateringar gör du det svårare för cyberkriminella att kunna knäcka koden för att plantera sina virus och maskar. I de allra flesta enheter kan du välja att uppdatera dina program automatiskt, så fort nya säkerhetsuppdateringar dyker upp.

Ta bort vägarna in

Om du upplever märkliga förändringar i datorn efter att ha laddat ner ett program från internet eller öppnat en fil i din e-post, ska du börja med att koppla ner dig från internet eller nätverket samt avinstallera programmet liksom radera de nedladdade filerna. Genom att bryta anslutningen eliminerar du vägen in för mer falsk programvara och skadlig kod. Det kan förstås vara så att skadan redan är skedd, men om det finns svagheter i ditt nätverk kan virus och maskar mycket väl fortsätta strömma in i datorn så länge du är ansluten.

Felsäkert läge

Att starta om datorn i felsäkert läge är ett sätt att skydda sig från ett pågående angrepp eftersom datorn då endast startar de absolut nödvändigaste processerna, och inte de installerade program där risken för gömda virus och skadlig kod är större. För att starta datorn i felsäkert läge klickar Windows-användare på F8 när datorn startas, medan Mac-användare håller nere shift-knappen tills Apple-loggan visas.

Ta bort onödiga filer

Radera alla temporära filer med hjälp av windows-verktyget, Diskrensning. För Mac-användare finns en motsvarighet som heter Skivverktyg. Genom att ta bort dessa filer från hårddisken förenklar du arbetet för ditt antivirusprogram att scanna alla filer, och kan även lyckas med att själv få bort viss skadlig kod från datorn.

Hitta och eliminera viruset

Sök efter den skadliga koden med ditt antivirusprogram. Förhoppningsvis får du träff på de filer eller program som har infekterat datorn och du kan då välja att ta bort filerna helt, alternativt lägga dem i en slags karantän där de inte kan utgöra någon skada. Om ditt antivirusprogram inte hittar någonting alls kan det antingen bero på att din dator inte är infekterad, eller att den skadliga koden är svår att upptäcka. Starta om datorn och se efter huruvida allting fungerar som det ska. Om du fortfarande upplever samma problem som tidigare, eller helt nya, kan du försöka scanna datorn med ett annat antivirusprogram, och göra om samma procedur en gång till. Som en sista utväg kan du installera om ditt operativsystem - men se först till att på ett korrekt sätt formatera din hårddisk.

No more ransom

En vanlig typ av brottslighet online är utpressning via så kallad ransomware. Med dessa virus kan cyberbrottslingar kapa din hårddisk och kräva lösensummor för att du ska få tillbaka kontrollen. Betala aldrig dessa summor och polisanmäl händelsen. Dessutom kan du ta hjälp från ransomware-specialiserade organisationer online som kan hjälpa dig steg för steg för att skydda dig mot denna typ av brottslighet.

Behöver du ytterligare hjälp?

Vänligen kontakta oss här så återkommer vi så fort som möjligt!

Dela