Folksam varnar för sms bedrägeri.
5 min lästid
Ta hjälp direkt

Är min dator virussjuk?

Skadlig kod och spionprogram som körs i det tysta kan samla känslig information och spionera på dina beteenden online. I förlängningen kan dessa angrepp till exempel leda till intrång i dina privata konton. Det finns tecken som kan visa på att din dator är angripen.
Tecken på att du har blivit utsatt
Program slutar att fungera
Felmeddelanden dyker upp
Datorn är slöare än vanligt
Den stänger utan anledning av sig
Om din privata dators beteende stämmer in på ett eller flera alternativ ska du:
Be om hjälp från någon i din närhet

Ta hjälp av nära och kära som har datorvana/kunskap om du själv inte har det. Många gånger finns hjälpen i din närhet, det kan även kännas lättare att ta hjälp av någon du känner och litar på.

Stäng vägen in

Stäng av router alt. Dra ut nätverkskabeln till din dator. Då stänger du vägen in till din dator och dina privata uppgifter och filer. Angreppet avbryts så länge du är nedkopplad.

Gör en virusgenomsökning

Starta ditt virusprogram och gör en virusgenomsökning. Har du fortfarande kvar problemen efter detta så startar du om datorn i felsäkert läge och gör en virusgenomsökning till. För att starta om datorn i felsäkert läge klickar Windowsanvändare på F8 när datorn startas. Macanvändare håller nere shift-knappen tills Appleloggan visas.

Installera om operativsystemet

Om problemen kvarstår och viruset fortfarande finns kvar. Prova att installera om ditt operativsystem efter att ha raderat hårddisken på ett korrekt sätt. Installera även alla nya uppdateringar.

(Företag) Kontakta IT-support

Kontakta företagets IT-support och följ de råd som ges, följ alltid företagets egna rutiner vid sådana händelser, vet du inte vilka rutiner som gäller – ta omedelbart reda på det.

Vill du ha personlig hjälp?

Chatta med oss

Vänligen kontakta oss på 08-783 74 00.

Måndag – torsdag 09:00 – 16:00

Fredagar 10:00 – 16:00

Lunchstängt 11:30 – 12:30

Mail

sakerhetskollen@stoldskyddsforeningen.se

Mailen och chatten är bemannad under kontorstid.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket