Vem pratar du med på WhatsApp
Publicerad: 2021-03-23
Senast ändrad: 2024-10-07
WhatsApp är en applikation för kommunikation genom text, bild och videosamtal med andra och är en krypterad tjänst. Målgruppen är oftast lite äldre, de yngre använder sig framförallt av Snapchat, TikTok och Discord. Som alla andra sociala medier så förekommer det även bedrägerier och bluffar på WhatsApp – här berättar vi om de vanligaste sätten bedragare använder sig av.
Kapat konto
Ett mycket vanligt sätt för bedragare på WhatsApp är att kapa ett konto genom att få tillgång till verifieringskoden för kontot. Det kan gå till så här:
- Bedragaren erhåller telefonnumret till sitt offer.
- Bedragaren (åter)installerar WhatsApp på sin telefon eller en annan enhet.
- Brottslingen kontaktar offret och utger sig för att vara en bekant till offret.
- WhatsApp-bedragaren ljuger för offret och säger sig av misstag ha skickat sin verifieringskod till offret.
- Bedragaren lurar offret att ge dem verifieringskoden, som de sedan skriver in i sin egen telefon och därmed får tillgång offrets WhatsApp-konto och alla offrets kontakter.
För bra för att vara sant
Fantastiska erbjudanden eller vinster är också effektiva metoder för bedragare att använda sig av för att lura till sig privata uppgifter på WhatsApp. Användaren får ett meddelande skickat till sig som säger sig innehålla en vinst eller ett ”fantastiskt bra erbjudande” och uppmanas klicka på en länk. Genom att klicka sig vidare på länken hamnar man på en falsk webbsida och för att ta del av ”vinsten” eller ”erbjudandet” så uppmanas man fylla i sina privata uppgifter. Vad som händer är att de privata uppgifterna hamnar hos bedragare för vidare kriminell verksamhet. Någon vinst eller erbjudande får användaren aldrig skickat till sig.
”Lyssna”
Ett annat sätt för bedragare är att utnyttja sig av röstmeddelanden. Bedragaren skickar ett röstmeddelande till en person. När ett röstmeddelande skickas och meddelandefunktionen öppnas så är knappen för att ”lyssna” där som brukligt. Men när detta kommer från en bedragare så är inte ”lyssnaknappen” vad den utger sig för att vara. När du klickar på knappen i tron om att lyssna på ett ljudmeddelande så laddas det istället ner en skadlig kod till telefonen. Du ska aldrig klicka på några länkar i meddelanden.
Uppdatera till Guld
Bedragare kan även locka med en uppgradering av applikationen i form av WhatsApp Guld som ska ge tillgång till funktioner och tjänster som inte finns. När användaren sedan klickar på länken så kommer dom till en falsk webbsida som laddar ner skadlig kod till telefonen. Det är främst operativsystemet Android som är drabbat av detta bedrägeri. WhatsApp skickar aldrig ut uppdateringar via meddelanden till användare. Det finns också antivirusprogram som kan hjälpa dig få bort den skadliga koden om du har blivit drabbad.
De yngre
Men det finns även yngre och barn som använder sig av WhatsApp. Bedrägerier som de yngre drabbas ofta av är att ”vänner” eller ”vän till en vän” skickar ett meddelande om att den utsatte ska lägga till vännen med ett ”nytt” nummer. Men så fort användaren klickar på det nya numret så skickas den utsatte till porrsidor. Det är oerhört viktigt att föräldrar pratar med sina barn om användandet av WhatsApp och sociala medier i allmänhet, om riskerna som finns och vad man ska tänka på.
Vad du bör vara uppmärksam på:
- Felstavningar och fel i grammatik.
- Om du uppmanas att klicka på en länk.
- Om någon uppmanar dig att dela med dig av privata uppgifter.
- Om någon uppmanar dig att dela vidare ett meddelande.
- Om du får ett erbjudande om att uppdatera din WhatsApp applikation.
- Om någon uppmanar dig att betala för WhatsApp på något sätt. Detta är en gratisapplikation.
Läs mer på WhatsApp om säkerhet:
https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/staying-safe-on-whatsapp/
https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/account-security-tips/
https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/hoax-messages/