Folksam varnar för sms bedrägeri.
5 min lästid
Artikel

Så säkrar du din elektroniska bilnyckel

Publicerad: 2020-07-16

Senast ändrad: 2023-10-05

En elektronisk bilnyckel är en smart säkerhetsåtgärd – så länge den är på rätt plats och inte försvinner. Om du skulle bli av med en elektronisk bilnyckel kan slutsumman för att ersätta den landa på mellan 3 000 och 10 000 kronor. Anledningen till det saftiga priset är att hela bilens låssystem måste omprogrammeras och det alltså inte räcker med att fixa en ny nyckel. För att slippa lägga ut lika mycket pengar som en bättre begagnad bil kostar tipsar SSF om de bästa sätten att hålla reda på nycklarna.

1) Förvara bilnyckeln på ett oväntat ställe.
Att lägga nycklarna i hallen känns så självklart att vi inte ens reflekterar över hur enkelt en tjuv kan komma åt dem där. Om någon bryter sig in genom dörren behöver de oftast inte ta mer än två steg innan de hittar något av det mest värdefulla: Nycklarna! Både nyckelknippa- och bilnyckel mår därför bra av att förvaras på ett ställe som inte är rakt innanför ytterdörren.

2) Blockera signalerna från nyckeln.
Förutom att hallen är en så enkel plats för tjuvarna att hitta dina nycklar på är det även direkt osäkert att förvara din elektroniska bilnyckel på hallbyrån. Bilens låssystem öppnar sig nämligen när den känner av att nyckeln finns inom en viss radie, vilket den enkelt gör om du har den liggandes öppet rakt innanför dörren. Lägg därför nyckeln i en plåtburk i köket eller sovrummet, där den inte bara är svårhittad utan också blockeras från att skicka ut signaler till bilen.

3) Skaffa nyckelbricka.
Tack vare Stöldskyddsföreningens nyckelbricka hittar tusentals borttappade nycklar tillbaka till sina ägare varje år. Du köper en nyckelbricka med ett unikt nummer som du registrerar hos SSF tillsammans med dina personuppgifter. Om din bilnyckel, eller annan nyckelknippa, skulle komma på villovägar och bli upphittad av en vänlig själ kan både Stöldskyddsföreningen och Polisen söka i sina register, se att nyckeln tillhör dig, och kontaktar dig direkt (och betalar sedan dessutom ut hittelön till den som lämnat in nyckeln!).

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket