Varning för bedrägerier i deklarationstider.
5 min lästid
Artikel

Öppna offentliga nätverk

Publicerad: 2021-02-18

Senast ändrad: 2023-11-22

Öppna WiFi-nätverk, s.k. hotspots använder sig många av för att koppla upp sig på offentliga platser. Restauranger, pubar, köpcentrum och cafeér, de flesta offentliga rum erbjuder detta för sina besökare. Vad många inte tänker på är att dessa nätverk kan innebära en säkerhetsrisk. Här nedan beskriver vi vad du behöver tänka på innan du gör privata ärenden på öppna WiFi-nätverk.

Säkerheten

Det finns inga garantier att routrar som används för öppna WiFi-nätverk i offentliga miljöer är uppdaterade med den senaste mjukvaran. Som med allt annat i mjukvaruväg så är uppdateringar just en av de faktorer som är ett steg på vägen för säkrare uppkoppling. Det finns heller inga försäkringar om att brandväggen är påslagen. Vilket betyder fritt fram för bedragare att ta sig in routern och sedan in i din dator eller mobiltelefon. Hur många gånger har du frågat en säkerhetsansvarig för ett offentligt nätverk om just routern är uppdaterad med senaste mjukvara eller om brandväggen är påslagen? Kriminella kan även sätta upp egna hotspots och göra dessa publika. Det betyder att det öppna nätverket du surfar på är ett nätverk som är publikt och tillgängligt för att bedragare ska kunna övervaka allt du gör när du är uppkopplad.

Kriminella_använder_öppna_nätverk

Potentiella faror

När du använder dig av offentliga nätverk utsätter du dig själv för möjliga intrångsförsök och andra IT hot. För kriminella är öppna nätverk intressanta att bevaka, de vet att användare oftast inte tänker på säkerheten vid uppkoppling. När du är uppkopplad riskerar du att din mejl blir tillgänglig, din privata information på din dator eller mobil kan kapas, virus kan planteras på din dator och om du handlar online riskerar du att dina kortuppgifter exponeras. Du ska aldrig betala räkningar på offentliga nätverk eftersom du riskerar att exponera privat information. Skriv och svara aldrig på mejl som kan innehålla känsliga uppgifter över öppna nätverk och använd aldrig dessa för att utföra arbetsuppgifter. Använd heller inte öppet WiFi till att surfa på sidor som du inte vill att någon annan ska veta om, i värsta fall kan du utsättas för utpressning vid intrång i din dator eller mobil.

Bra att tänka på:

  • Ha alltid VPN installerat och påslaget när du surfar på öppna nätverk.
  • Använd krypterade tjänster om du måste skriva mejl.
  • Använd krypterade chattprogram vid kommunikation med andra (WhatsApp, Signal).
  • Din dator/mobil ska alltid ha de senaste uppdateringarna på operativsystem och program/appar.
  • Brandväggen ska alltid vara påslagen och uppdaterad.
  • Ditt virusprogram ska vara uppdaterat och alltid påslaget.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket