Varning inför utbetalning av elstöd.
5 min lästid
Skydda dig
Catfishing och romansbedrägerier
Det råder inga tvivel om att det är på internet det händer. Nätdejtingsajterna har till stor del tagit över scenen som mötesplats för människor som söker närhet och kärlek. Sol-och-vårare har tagit sig från tidningsannonserna in i den digitala världen.

Vad är catfishing?

Catfishing är ett allmänt känt begrepp på internet och innebär att en person skapar en falsk profil i sociala medier, eller något annat socialt nätverk. De använder bilder på en helt annan person och hittar på en historia om sig själva som ofta är långt ifrån verkligheten. Dessa falska profiler kan ha syften som sträcker sig hela vägen från en oskyldig jakt på bekräftelse till omfattande organiserad brottslighet med målet att lura till sig stora summor pengar.

Från etablerad relation till bedrägeri

Romansbedrägerier, eller dejtingbluffar, sker oftast via dejtingsajter. En matchning leder till en etablerad kommunikation och relation som kan pågå i veckor, månader, ja till och med år. När bedragaren – som kan vara en del av ett nätverk bestående av flera personer – anser att det finns tillräckligt stort förtroende för att be om pengar kommer ofta ett första rop på hjälp. Du kanske är tillräckligt misstänksam för att inte skicka över pengar första gången det händer, men en skicklig romansbedragare kan mycket väl visa förståelse och fortsätta etablera kontakten fram tills att du ger med dig.

I förälskelsen

Kärleken är blind brukar det heta och visst har förälskelsen ofta en stor inverkan på att vi inte ser dessa bedragare för vilka de egentligen är. Romansbedrägerier eller dejtingbluffar utnyttjar även människors välvilja och empati och ber dig ofta om pengar på grund av en utsatt situation. Det kan handla om låsta konton, problem med lagen, läkarbesök utomlands eller något annat som ger oss medlidande och känslor av att vi faktiskt måste hjälpa till.

Romansbedragare_Catfishing

Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.

Varningstecken

För att undvika att hamna i händerna hos en dejtingbedragare är det viktigt med ett kritiskt öga – vilket gäller allt som vi ser och tar del av på internet. I vår jakt på kärlek och lycka är det lätt att missa tydliga signaler som indikerar att någonting inte stämmer. Det finns vissa gemensamma nämnare hos dejtingbedragare, som att de utger sig för att arbeta utomlands inom det militära eller som läkare, antagligen för att dessa yrken generellt anses vara attraktiva och tillitsskapande. Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.

Språket

Var uppmärksam på upprepningar i kommunikationen och formuleringar som känns konstlade. Du kan söka på specifika fraser för att se om de är vanligt förekommande. Om du hittar samma eller väldigt liknande haranger från andra profiler eller sajter är det risk för bedrägeri. När det gäller språket kan både ett målande och elegant, liksom slarvigt och grammatiskt felaktigt språk, vara tecken på att profilen inte är äkta.

Sök på bilderna

Bildsök! Ett jättebra tips är att se var bilderna egentligen kommer ifrån. Detta kan du till exempel göra med Googles bildsökverktyg. Om du upptäcker att bilderna kommer från andra profiler eller att de är tidigare publicerade på hemsidor som inte har något med personen i fråga att göra, har du i princip avslöjat bedragaren.

Skaffa dig en objektiv bild av situationen

Var inte rädd, och skäms inte för att berätta om din situation för någon annan, om du känner dig det minsta osäker. Det kan vara en högst subtil känsla av att någonting inte står helt rätt till, och det behöver inte betyda att du har rätt, men ibland behöver vi en objektiv bild av vad som händer för att förstå situationen, inte minst när vi upptas av starka känslor.

Dokumentär: UR Samtiden - Försök inte lura mig

Hör starka berättelser från människor som drabbats av bedrägerier.

Är du säker?

  • Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.
  • Sök på bilderna!
  • Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.
  • Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket