Publicerad: 2024-10-02
Senast ändrad: 2024-11-05
I små och medelstora företag har du som medarbetare ofta själv möjlighet att installera appar på din mobil. Även om risken för skadliga mobilappar är låg måste du ändå vara försiktig med vilka appar som du installerar på jobbmobilen. Du bör framför allt enbart installera appar från de officiella appbutikerna: App Store för IOS respektive Google Play för Android.
Apple och Google håller ett granskande öga på apparna som finns i deras appbutiker. Det händer visserligen att skadliga appar slinker igenom granskningarna, men majoriteten av alla skadliga mobilappar sprids på andra sätt än genom de officiella appbutikerna. Historiskt sett har den överlägsna majoriteten av skadliga mobilappar varit Android-appar. Användare har lurats att ladda ned skadliga appar från bedrägliga webbplatser och sedan installerat dessa manuellt.
Med grundinställningarna i IOS och Android kan du inte installera appar från andra källor än de officiella appbutikerna. För att du ska kunna installera Android-appar från andra källor måste du stänga av en av Androids säkerhetsfunktioner. Då visas en tydlig varning. Samma sak gäller på Iphone där det fram till 2024 inte ens var möjligt att installera appar från andra källor än Apples App Store.
Några av Android-mobiltillverkarna har egna appbutiker som kompletterar Googles appbutik Google Play. Du bör inte installera appar från tillverkarnas kompletterande appbutiker förutom om företagets it-säkerhetspolicy uttryckligen tillåter det.
Appar kan vara olämpliga utan att för sakens skull vara skadliga. Många appar vill till exempel ha åtkomst till följande:
Du bör alltid vara försiktig med att ge appar åtkomst till den typen av information. När det kommer till jobbmobilen är det extra viktigt. Kontaktlistan och fotoalbumen kan innehålla personuppgifter som aldrig får lämna företaget.
För att appar ska kunna komma åt den typen av information måste apparna be om behörighet. Var restriktiv med vilka behörigheter du ger apparna. Du kan se vilka appar som har fått vilka behörigheter. På en iphone gör du det genom att öppna Inställningar och klicka på Integritet och säkerhet.
I Googles version av Android gör du det genom att öppna Inställningar och klicka på Säkerhet och integritet följt av Integritet. Där finns en inställningssida vid namn Behörighetshantering som listar alla appar utifrån behörigheterna som de har beviljats.
Installera enbart tillåtna appar
Eftersom appar kan vara problematiska utan att vara skadliga bör du enbart installera appar som företaget tillåter.
Det allra bästa är om företaget har en underhållen lista över vilka appar som du och dina kollegor får installera på era jobbmobiler. Om ni inte har en sådan lista bör du rådgöra företagets it-ansvariga om vilka appar som du får installera på din jobbmobil.
Ju färre appar som du har på mobilen, desto färre appar kan orsaka problem. Avinstallera därför appar som du sannolikt aldrig kommer att använda igen.
Appar som du installerar via App Store eller Google Play kopplas till ditt Apple- respektive Google-konto. Så länge apparna finns kvar i appbutiken kan du alltid installera dem igen.