Publicerad: 2024-10-02
Senast ändrad: 2024-11-05
Så kallade ”trojaner” är appar som ser ut att vara ofarliga men som i själva verket är skadliga virus. Angripare kan försöka lura dig och dina kollegor att installera trojaner som gör att ni omedvetet råkar infektera företagets datorer. Angriparna kan exempelvis klona en populär apps officiella webbplats och försöka lura er att installera en infekterad version av appen därifrån.
Vissa trojanpreparerade appar ser ut att fungera som de äkta apparna. Det gör att apparna kan ligga obemärkta i bakgrunden och stjäla information. Andra trojanpreparerade appar är så kallade utpressningstrojaner. De låser datorns filer och kräver en lösensumma för att återställa filerna till läsbart skick.
På grund av risken för bland annat trojaner måste alla jobbdatorer ha ett antivirusprogram. Ett antivirusprogram övervakar allt som sker på datorn och varnar om virus upptäcks. I bästa fall lyckas antivirusprogrammet ta bort infekterade filer innan du ens hinner öppna dem.
Det finns dock inget antivirusprogram som kan skydda mot alla virus. Ett antivirusprogram är ett extra skyddsnät, men det kan aldrig ersätta goda it-säkerhetsvanor.
Appar kan vara problematiska och olämpliga utan att för sakens skull vara skadliga. Allt fler appar bearbetar datan i molntjänster. Detta gäller exempelvis många AI-appar som drar nytta av molntjänster för att generera bilder, summera texter eller svara på frågor.
Sådana appar är inte skadliga, men de kan ändå vara olämpliga att använda i jobbsammanhang. Om en app skickar data till en molntjänst lämnar datan företagets kontroll. Det kan leda till att allt från företagshemligheter till personuppgifter hamnar i orätta händer.
Eftersom en sådan app inte är skadlig kommer inte heller några antivirusprogram att reagera på appen.
Appar kan också vara olämpliga av licensskäl. Den populära anteckningsappen Obsidian är exempelvis gratis för privatpersoner, men för att den ska få användas i företagssammanhang måste företaget köpa en licens. Sådana detaljer är lätta att missa.
För att undvika både skadliga appar och olämpliga appar bör du bara installera appar som företaget har godkänt. Om företaget saknar en lista över tillåtna appar bör du rådgöra med företagets it-ansvariga innan du installerar en ny app på din dator.
Tänk framför allt på att enbart installera appar från de officiella källorna. Det bästa är om du kan installera apparna genom datorns officiella appbutik: Microsoft Store eller Apple App Store. De officiella appbutikerna förhandsgranskar apparna och gör det svårt för angripare att sprida trojaner därigenom.
Det är långt ifrån alla appar som finns i de officiella appbutikerna. Många appar distribueras enbart via apputvecklarnas webbplatser. Om du måste ladda ned en app från en webbplats är det viktigt att du säkerställer att du laddar ned appen från den rätta och officiella webbplatsen.
Det enklaste sättet att hitta den officiella webbplatsen är att söka efter den med din favoritsökmotor (till exempel Google eller Duckduckgo). Tänk på att aldrig klicka på de annonsmärkta sökresultaten. Det finns många historiska exempel på hur bedragare har köpt bluffannonser i populära appars namn och därigenom fått spridning på trojaner.
Angripare försöker ofta sprida trojaner med hjälp av falska varningar. Angripare kan exempelvis försöka lura in dig på webbsidor där det står att din dator har blivit infekterad och att du måste installera ett antivirusprogram för att rensa datorn. Alla sådana uppmaningar är alltid bedrägerier.
Det händer också att liknande varningar sprids genom notiser från webbläsaren eller kalenderappen. Sådana varningar kan se oroväckande äkta ut, men du kan alltid avslöja dem genom att granska vilken app som skickade dem. Virusvarningar som kommer i notiser från din webbläsare (till exempel Chrome) eller din kalenderapp (till exempel Outlook) är alltid bedrägerier.
Om du får sådana falska notiser beror det på att du har godkänt notiser från en bedräglig webbplats eller råkat prenumerera på en bedräglig kalender. Du åtgärdar detta från webbläsarens notisinställningar respektive kalendernappens kalenderöversikt.
Virusvarningar som kommer via mejl, sms eller direktmeddelanden bör du ignorera av samma skäl. Den enda gången som du bör ta virusvarningar på allvar är om de kommer från ditt antivirusprogram. Om du är osäker kan du bortse från eventuella notiser och i stället själv öppna ditt antivirusprogram. Då ser du direkt om antivirusprogrammet faktiskt har upptäckt något virus.
Det är viktigt att hålla datorns appar uppdaterade. Det upptäcks ständigt nya säkerhetsbrister i populära appar som apputvecklarna i sin tur släpper säkerhetsuppdateringar för att åtgärda.
Datorns webbläsare är sannolikt den app som behöver uppdateras mest frekvent. Chrome, Edge och Firefox får flera säkerhetsuppdateringar varenda månad. Lyckligtvis uppdateras webbläsarna automatiskt, så det enda du behöver göra är att starta om din webbläsare när den uppmanar dig att göra det.
Tyvärr är det långt ifrån alla appar som uppdaterar sig själva och många appar uppdaterar sig bara när du startar dem. Det gör att appar som du använder sällan kan sakna flera viktiga säkerhetsuppdateringar utan att du har blivit uppmärksammad om det. Du bör därför regelbundet kontrollera ifall dina appar har några uppdateringar som ligger på vänt. En gång i månaden är ett lämpligt intervall.
Just underhållet av appar är ytterligare ett skäl att installera apparna genom de officiella appbutikerna när så är möjligt. Appbutikerna ger dig bättre översikt och låter dig uppdatera alla appar med ett enda knapptryck.
Oavsett hur du installerar apparna bör gamla appar avinstalleras så fort du inte längre behöver dem. Ju färre appar som du har installerade på datorn, desto enklare blir det att hålla alla appar uppdaterade.