Se upp för usb-minnen
Publicerad: 2024-11-07
Senast ändrad: 2024-12-19
Usb-minnen måste krypteras
Innan du börjar använda ett usb-minne måste du kryptera det för att skydda alla filer som du lägger på usb-minnet. Ingen annan än du själv kan läsa från eller skriva till ett krypterat usb-minne eftersom det bara är du som vet det rätta lösenordet.
Om du skulle råka tappa bort ett krypterat usb-minne är ingen skada skedd. Om någon hittar usb-minnet kan personen återställa usb-minnet och använda det för eget bruk, men filerna som du lade på usb-minnet läcker aldrig.
Krypteringen underlättar också dagen då det är dags att slänga usb-minnet. Angripare kan återställa raderade filer från okrypterade usb-minnen. Detta gäller även om usb-minnena har formaterats.
Okrypterade usb-minnen måste därför antingen destrueras eller skrivas över med ett verktyg som förhindrar dataåterskapning (läs mer om hur it-ansvariga kan göra detta i vår guide om att kassera elektronik ett säkert vis ). Sådana tidsödande åtgärder behövs inte om du aldrig har lagrat filer på usb-minnet i okrypterat skick.
Kryptera usb-minnen i Windows
Windows har en inbyggd funktion som låter dig kryptera ett usb-minne med bara några knapptryckningar. Koppla in usb-minnet i din dator, öppna Utforskaren, högerklicka på usb-minnet och välj ”Aktivera Bitlocker”.
Om alternativet ”Aktivera Bitlocker” saknas beror det på att din dator kör hemversionen av Windows i stället för någon av företagsversionerna. Då måste du antingen uppgradera din dator till Windows 11 Pro eller kryptera usb-minnet med ett annat verktyg, till exempel kostnadsfria Veracrypt.
Kryptera usb-minnen i Mac OS
Det är nästan lika enkelt att kryptera ett usb-minne i Mac OS. Koppla in usb-minnet i din dator och öppna appen Skivverktyg (den ligger under Verktygsprogram). Välj ”Visa alla enheter” från innehållsfliken, markera usb-minnet, klicka på ”Radera” och välj formatet ”APFS (krypterad)”. Om alternativet saknas i listan måste du först ändra schema från ”Huvudstartpost (MBR)” till ”GUID-partitionskarta”. Tänk på att denna åtgärd raderar usb-minnets eventuella befintliga filer.
Usb-minnen kan vara skadliga
Usb-minnen är också problematiska av ett annat skäl: de kan vara skadliga. Usb-minnen kan innehålla trojaner och virussmittade filer. De kan också innehålla så kallade tangentbordsemulatorer. Sådana usb-minnen ser ut som helt vanliga, men fungerar i själva verket som förprogrammerade eller fjärrstyrda tangentbord.
Om du skulle luras att koppla in ett sådant falskt usb-minne i din dator kan angripare utföra en mängd olika attacker, och göra exakt samma saker som om de satt ostörda framför din olåsta dator.
Lyckligtvis är falska usb-minnen inget vanligt förekommande problem, men det är värt att ha i åtanke. Om du hittar ett borttappat usb-minne ska du inte koppla in det i din dator för att försöka lista ut vem det tillhör. Säg också alltid nej om någon obekant person ber dig att koppla in ett främmande usb-minne i din dator.
Problemet berör egentligen alla prylar med usb-kontakt. Det finns till och med usb-kablar som har en tangentbordsemulator gömd i den ena usb-kontakten. Samma avrådan gäller därför alla usb-produkter som någon skickar till dig eller till företaget där du jobbar. Koppla enbart in företagets egna usb-produkter i företagets datorer.
Undvik att använda usb-minnen
På grund av de nämnda riskerna bör du undvika att spara filer på usb-minnen. Spara i stället dina filer på molntjänsterna eller filservrarna som företaget uppmanar dig att använda. Då slipper du de nämnda problemen samtidigt som du gör det lätt för företaget att både säkerhetskopiera dina filer och styra vilka eventuella kollegor som också ska ha åtkomst till filerna i fråga.
Sammanfattning
- Kryptera alla usb-minnen innan du lagrar filer på dem.
- Om du har lagrat filer på ett okrypterat usb-minne måste usb-minnet destrueras eller skrivas över innan det kasseras.
- Koppla enbart in företagets egna usb-minnen i din dator. Undvik att koppla in andra usb-minnen och andra usb-prylar i företagets datorer.