Varning för bedrägerier i deklarationstider.
5 min lästid
Artikel

Varning för vaccinationsbedrägerier

Publicerad: 2021-01-21

Senast ändrad: 2023-07-07

Flera varningar har lyfts fram gällande bedragare som tar tillfället i akt under rådande pandemi. Här vill vi lyfta fram några exempel på hur de arbetar med målet att komma över privata uppgifter och pengar.

Vaccinationsbedrägerier

Polisen har gått ut och varnat för erbjudanden om att exempelvis gå före i kön för vaccination mot covid-19 och bedrägerier gällande vaccinationsförsäkringar. Vad som är viktigt att ta med sig är att det inte finns någon privat marknad för detta vaccin, det distribueras bara av staten. Erbjuds du att köpa vaccinet så är det med stor sannolikhet ett bedrägeri och ett förfalskat vaccin. Vaccinet är gratis för alla.

Telefonsamtal

Polisen varnar också för en ny typ av telefonbedragare. Bedragarna ringer upp människor och påstår sig komma från Folkhälsomyndigheten, regionen eller hemstjänsten och vill boka in en vaccinationstid. I vissa fall kan de även vilja göra hembesök, för att övertyga än mer säger de att en legitimerad läkare ska följa med vid besöket. Om du får ett samtal av denna typ ska du direkt lägga på luren och polisanmäla bedrägeriförsöket. Vården arbetar inte på detta sätt för att genomföra vaccination av covid-19.

BankID

Polisen har även gått ut med varning där bedragare ringer och försöker få människor att logga in med sitt BankID och/eller bankdosa. De säger sig vara från Folkhälsomyndigheten och att ärendet gäller att boka in en tid för vaccination. Vid tidsbokning för vaccination så skickar Folkhälsomyndigheten brev till mottagaren eller så får man själv ringa och boka tid. Du ska aldrig på uppmaning från någon annan logga in med din bankdosa eller BankID.

Smittspårning

Bedrägeriförsök gällande smittspårning är också något som förekommer. Uppringaren påstår att en smittspårning gjorts och att ett provtagningskit ska skickas för ett test. För att testet ska skickas ombeds du att lämna ifrån dig ditt kontonummer för att en mindre summa ska dras. Återigen, lämna aldrig ifrån dig privata uppgifter via telefon. Lägg på luren och ring själv upp den påstådda avsändarens kundservice för kontroll.

Att tänka på för att undvika att bli lurad

  • Lämna aldrig ut privata uppgifter via länkar i e-postmeddelanden eller över telefon.
  • Släpp aldrig in någon som påstår sig komma från Regionen/Hemtjänsten/Folkhälsomyndigheten i ditt hem.
  • Var alltid källkritisk till annonser som säljer produkter som påstås kunna lindra eller bota infektioner med covid-19.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket